Magas hisztamintartalmú ételek és italok
Néhány élelmiszer hisztamintartalma kifejezetten magas, vagy fogyasztásuk hisztaminfelszabadulást válthat ki, így az arra érzékenyeknél ételallergiához hasonló panaszokat okozhat.
A hisztamin és szerepe a szervezetben
A hisztamin az élő szervezetben jelen lévő természetes anyag, mely részben a szervezetben termelődik, részben pedig élelmiszerekkel kerül be. A hisztamin talán legismertebb funkciója az allergiás reakciókban betöltött szerepe: az allergiás rohamok alatt a hisztamin hirtelen és nagy mennyiségben szabadul fel, és jellegzetes tünetek - orrviszketés, orrdugulás, orrfolyás, csalánkiütés, gyomor-és bélrendszeri panaszok - kialakulásában játszik szerepet.
Bizonyos élelmiszerek is tartalmaznak hisztamint eltérő mennyiségben, így az étkezések során is emelkedhet szervezetünkben a hisztamin szint mértéke. Ebben az esetben tehát nem az allergiás folyamatokra jellemző túlzott hisztaminképződés a folyamat lényege, hanem a kívülről, élelmiszerekkel bevitt hisztamin. Mindez problémát akkor jelent, ha a hisztamin lebontása nem történik meg megfelelően. Ezt a jelenséget hisztamin intoleranciának nevezzük.
A hisztamin intolerancia kiváltó oka a diamino-oxidáz (DAO) nevű enzim csökkent termelődése a szervezetben. A hisztamin lebontását végző enzim hiányában a beteg, hisztaminban gazdag ételek fogyasztása után kellemetlen tünetek megjelenését tapasztalhatja: csalánkiütés, viszketés, fejfájás, gyomor-bélrendszeri panaszok (hányás, hasmenés, hasi fájdalom) jelentkezhet.
A legmagasabb hisztamintartalmú élelmiszerek közé tartoznak az érlelt sajtok, a vörösbor, továbbá az érlelt vagy füstölt hal- és húskészítmények.
Magas hisztamintartalmú ételek
A hisztaminban gazdag élelmiszerek közé az alábbiak tartoznak:
- Érlelt sajtok: különösen a camambert, ementáli, brie, gruyere, cheddar, gouda, roquefort, parmezán és minden füstölt sajt
- Fermentált ételek: savanyú káposzta, savanyú uborka, más savanyúságok, ecet, szójaszósz és más erjesztett ételek.
- Kagyló, kaviár, a halak többsége: tonhal, szardínia, szardella, füstölt hering - különösen feldolgozott (füstölt, szárított, konzerv formában)
- Érlelt húskészítmények: kolbász, szalámi és sonka, minden füstölt húskészítmény
- Zöldségfélék: paradicsom (paradicsomszósz, ketchup is), padlizsán, spenót
- Magvak: dió és mogyoró (mogyorókrém is), mandula, pisztácia, mák
- Csokoládé, kakaó
- Hüvelyesek: lencse, borsó, csicseriborsó, szója
Egyes élelmiszerekben a tárolás és feldolgozás során emelkedik a hisztaminszint, a friss halak, zöldségek és gyümölcsök hisztamintartalma alacsonyabb, mint a később elfogyasztott vagy tartósított változatokban.
Hiszteminfelszabadulást kiváltó élelmiszerek
Egyes ételek saját hisztamintartalmuk mellett a szervezet hisztamintermelését fokozzák. Ilyen, hisztaminfelszabadulást okozó élelmiszerek:
- Gyümölcsfélék: eper, citrusfélék (citrom, lime, narancs), banán, meggy és cseresznye, ananász, papaya
- Nyers tojásfehérje
- Fűszerek: chili, fahéj
- Tea
- Élelmiszer-adalékanyagok: a tartósított élelmiszerek általában több panaszt váltanak ki, mint a friss ételek.
Fontos tudni, hogy hisztaminfelszabadulást nem csak élelmiszerek idézhetnek elő, hanem számos gyógyszer is kiválthat ilyen hatást az arra érzékenyekben (vízhajtók, antibiotikumok, vérnyomáscsökkentők, antidepresszánsok).
Bizonyos élelmiszerek esetén a panaszokat okozhatja ételallergia és hisztamin intolerancia is, ezek biztos elkülönítése orvosi kivizsgálással lehetséges. Ilyen például az eper, vagy a csokoládé is. Az okok elkülönítése fontos, mert eltérő a két eredet kezelési módja.
Magas hisztamintartalmú italok
Az alkoholos italok közül a vörösbor hisztamintartalma igen magas, emellett az alkoholos italok többsége fokozza a szervezet hisztamintermelését is, így igen gyakran járulnak hozzá a tünetek megjelenéséhez az arra érzékenyeknél. Az egyes italfajták között is jelentős eltérés tapasztalható az alapanyagok és az elkészítési mód függvényében.
Egy korábbi német felmérés eredményei szerint:
- A hisztaminszint a vörös borok esetében a legmagasabb (60-3800 mikrogramm/l).
- Valamivel alacsonyabb a pezsgő hisztamintartalma (15-670 mikrogramm/l).
- A sorban következő alkohol a sör (21-305 mikrogramm/l), a sörélesztő miatt.
- A legkevesebb hisztamint a fehér bor tartalmazza (3-120 mikrogramm/l).
Alacsony hisztamintartalmú élelmiszerek
A hisztamin érzékenyek étrendjében az alábbi, alacsony hisztamintartalmú ételek és italok kapjanak hangsúlyt:
- Frissen feldolgozott csirkehús
- Friss gyümölcsök és zöldségek, kivéve a fent felsoroltakat (pl. paradicsom, citrusfélék, spenót)
- Gabonafélék, rizs
- Tojás
- Tej, illetve nem erjesztett vagy füstölt tejtermékek
- Egyéb: méz, olajok, gyógyteák
A táplálkozás hatására jelentkező panaszok változhatnak
Fontos tudni, hogy a hisztaminérzékenység idővel ugyanazon személynél is változhat, így előfordulhat, hogy különböző időszakokban ugyanazon étel elfogyasztása után enyhébb, vagy éppen erősebb formában jelentkezhetnek a reakciók.
Ingadozhat az érzékenység pl. betegség, gyógyszerszedés, stressz, bélflóra egyensúlyzavar miatt. A másik tényező az elfogyasztott étel vagy ital hisztaminszintjének eltérése, ugyanis eltérő tárolási mód, feldolgozás, más forrásból származó alapanyag, vagy különböző növényfajta esetén jelentősen ingadozhat ugyanazon étel vagy ital hisztamintartalma is.
Tudástár A hisztamin intolerancia
WEBBeteg összeállítás - Dr. Augusztinovicz Mónika (Allergiaközpont); Foods High in Histamine (WebMD)