D-vitamin: hiányzik, mint egy falat kenyér

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Ön mennyi D-vitamint juttat be a szervezetébe? Mikor volt olyan vérvételen, ahol a D-vitamin-szintjét is vizsgálták? Egy új állásfoglalás szeretné ráirányítani a figyelmet a téma fontosságára.

A D-vitamin valójában nem vitamin, hanem egy előanyag, amely hozzájárul az aktív D-hormon termelődéséhez. Legfontosabb feladata a kalciumháztartás és a sejtek működésének szabályozása. Ősztől tavaszig naponta mintegy 80 egység D-vitamin jut be a szervezetünkbe különböző élelmiszerek (tej, tojás sárgája, olajos hal, gomba) segítségével, a jelenlegi ajánlás pedig ennek többszöröse, egészséges felnőtteknek napi 2000 NE. Nyáron más a helyzet, szervezetünk saját maga előállítja a D-vitamint a napfény hatására.

Mitől alakulhat ki D-vitamin hiány?

Ha túl kevés napsütés éri a szervezetet, ez főleg az idős embereknél fordul elő. A hiányos táplálkozás is okozhatja, ha nem veszünk magunkhoz elegendő mennyiségű és minőségű tejet, tejterméket, vagy mellőzzük az olajos halak fogyasztását. Köztudott, hogy nagyon kevés halat eszünk.

A belekből való csökkent D-vitaminfelvétel is hiányhoz vezethet, de a kadmium mérgezés is okozhatja. D-vitamin hiányhoz vezethet a vese fokozott működése, valamint a mellékpajzsmirigy-alulműködés és a pajzsmirigy-túlműködés is. Ezek mellett az angolkór (rachitisz) egyes típusaiban is megfigyelték a D-vitamin hiányt.

A Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság kezdeményezte, hogy minden év február 23-án D-vitamin Napot szervezzenek. Úgy vélik a társaság tagjai, hogy nem minden orvos előtt ismert a hiányállapot a csontokra, a szív-, ér- és idegrendszerre, valamint az immunrendszerre és a fogamzásra gyakorolt negatív hatása.

Egységes álláspont

Konszenzus született a D-vitamin hiány kezelése, annak megelőzése érdekében 12 hazai szakmai társaság egyeztetése alapján. Az állásfoglalás kezdeményezője dr. Takács István, a Semmelweis Egyetem I. Belgyógyászati Klinika docense, belgyógyász, endokrinológus, aki a WEBBeteg.hu érdeklődésére elmondta: a magyar orvostársadalom a világon egyedülálló, példaértékű összefogásának eredményeképpen jött létre az új ajánlás a D-vitamin bevitelére, amely az egészséges felnőttek esetében napi 2000 NE. Korábban ez a nemzetközi egység 400, majd 800 NE volt. Több irányelv is létezett eddig, különböző ajánlások születtek az egyes szakterületeken.

A napi 2000 nemzetközi egység D-vitamin bevitelét táplálékkiegészítő vagy gyógyszer formájában ajánlott bevinni ősztől tavaszig, tehát most a tavaszi időszakban is - mondja az egyetemi docens. A biztonságos határértékről is ismertek adatok, a felnőttek esetében napi 4000 NE az a mennyiség, amely még biztosan nem okoz gondot a szervezetben.

Konszenzus született

A konszenzus létrehozásában részt vevő szakmai tudományos társaságok, illetve képviselőik:

  • Magyar Dermatológiai Társaság, dr. Ottó Iringó Ágnes
  • Magyar Endokrin Társaság, prof. dr. Lakatos Péter
  • Magyar Gyermekorvosok Társasága, prof. dr. Szabó András
  • Magyar Ideg- és Elmeorvosok Társasága, dr. Kovács Tibor
  • Magyar Kardiológusok Társasága, dr. Jambrik Zoltán
  • Magyar Klinikai Immunológiai és Allergológiai Társaság, prof. dr. Bodolay Margit
  • Magyar Laboratóriumi Diagnosztikai Társaság, dr. Toldy Erzsébet
  • Magyar Menopauza Társaság, dr. Várbíró Szabolcs
  • Magyar Nefrológiai Társaság, prof. dr. Szabó András
  • Magyar Onkológusok Társasága, dr. Bittner Nóra
  • Magyar Osteoporosis és Osteoarthrologiai Társaság, dr. Szekeres László
  • Magyar Primer Prevenciós Orvosi Egyesület, dr. Benkő Ilona, dr. Kiss Emese, prof. dr.
  • Marton István, dr. Takács István

Nyáron könnyebb?

Nyáron nincs szükség külön D-vitamin bevitelre, az egészséges felnőttek szükségletét fedezi, ha elegendő időt, 15-20 percet töltenek a napfényen. Jó, ha tudjuk, figyelmeztet dr. Takács István, hogy a 20 percnél több napozással nem keletkezik egyre több D-vitamin, egy bizonyos szinten állandósul. A napsugarak káros hatásai azonban érvényesülhetnek ilyenkor.

A szolárium nem helyettesíti a napozást, illetve a D-vitamin bevitelt, nem biztos, hogy a barna bőr egészséges embert takar.

Miért fontos?

A napi bevitel normalizálásával csökkenthető a D-vitamin hiányban szenvedők nagy száma, illetve csökkenthető olyan betegségek kockázata, mint például az egyes típusú diabétesz, nem beszélve arról, hogy minden korosztályban romlik a csontok minősége, ami kóros csontritkuláshoz, törésekhez vezethet. Egy felmérés rámutat: 50 százalék az esélye egy 50 év feletti nőnek, hogy csontritkulás következtében törést szenved, ez az arány a férfiak esetében 25 százalék. Amennyiben megfelelő lenne a D-vitamin bevitel, negyedével csökkenne a csípőtáji törések száma.

Tudta?

Az alacsonyabb D-vitamin-szint fokozza mindazon betegségek kockázatát, amelyekben a gyulladásnak kórtani szerepe van (fertőzéses eredetű betegségek, az autoimmun, az osteoporosis és a daganatos betegségek).

A D-vitamin emeli a csontképző sejtek, az oszteoblasztok számát és aktivitását, a folyamatban részt vevő fehérjék képződését, fokozza a csont alapállományának kiépülését.

A D-vitamin-hiány nagyon gyakori időskorban, hajlamosít a cardiovascularis betegségekre, a hiány együtt járt az idős emberek rossz kedélyállapotával és csökkent szellemi teljesítőképességével. Az alacsonyabb D-vitamin-szint fokozza a HIV-fertőzés súlyosságát és csökkenti a túlélés időtartamát.

Dr. Barna Judit reumatológus elmondta: a D-vitamin szerepet játszik az izomműködés koordinációjában is, ezért feltétlenül gondolni kell rá az esések megelőzésénél. Tudományos-fantasztikus anyagról van szó: a D-vitamin hatására megtörténik a duodenumból, a vékonybél kezdeti szakaszából az aktív kalcium feszívódása, a vesében visszatartja a kalciumot, és ne feledjük, a D-vitamin és a kalcium nélkül nem tudják kifejteni hatásukat a csontritkulás során alkalmazott antiporotikus gyógyszerek.

Fontos megemlíteni a csecsemőket, fejlődésükhöz a D-vitamin is nélkülözhetetlen, a nem megfelelő mennyiségű bevitel a később jelentkező betegségek alapját képezhetik. Sőt, már a terhesség idején is nagyon fontos figyelni a korszerű táplálkozásra, a megfelelő vitaminbevitelre – mondja dr. Gönczi Ferenc, a Kenézy Kórház Csecsemő és Gyermek Osztályának osztályvezető főorvosa, aki úgy véli: nem csak a gyermekünk, hanem az unokánk és a dédunokánk egészségi állapotát is megalapozzuk azzal, milyen életet élünk, hogyan táplálkozunk.

A D-vitamin hiány nem csak az édesanyát, hanem a csecsemőt is veszélyezteti. Azt is figyelembe kell venni, hogy az anyatej D-vitamin tartalma nem elegendő a csecsemő egészséges fejlődéséhez, ezért pótolni kell azt.

A betegségmegelőzés szempontjából a gyermek három éves koráig a Gyermekgyógyász Szakmai Kollégium ajánlásával kötelező a D-vitamin napi pótlása. Az újabb kutatási eredmények alapján a többi korosztályban is az ősztől tavaszig terjedő időszakban fontos lenne a D-vitamin-pótlás bevezetése. A napi ajánlott mennyiség jelenleg csecsemőknek 400 NE, gyerekeknek 1000 NE, serdülőknek 2000 NE. Most is nyugodtan lehet adni a gyermekeknek csepp vagy táplálékkiegészítő formájában, de ezt beszéljék meg a háziorvossal, a védőnővel.

A tej tényleg élet, erő és egészség!

Dr. Gönczi Ferenc elmondta azt is, a fiatalok életéből „száműzve lett” a tej, helyette cukrozott üdítőket és energia italokat isznak. Fontos lenne felhívni a figyelmet a megfelelő minőségű tej és más táplálékok fogyasztására, amelyek magas D-vitamintartalmúak.

Be kell látnunk, számos betegség vonatkozásában nagyobb jelentőséggel bír a D-vitamin, mint azt korábban gondolta az orvosi szakma, ezért is kell nagyobb hangsúlyt kapnia, koncentrálva a megelőzésre, fel kell ismerni a hiányát, és gondoskodni kell a pótlásáról – tette hozzá a főorvos.

Fontos megemlíteni a betegségmegelőzés szempontjából, hogy hatalmas összegeket spórolhatna a társadalom az orvosságokon és a kezeléseken, ha megfelelő D-vitamint juttatna be a szervezetébe.

Máris támadások érik a szakmát, hogy a gyógyszerlobbi áll a háttérben, de meg kell nézni ezeknek a vitaminoknak az árát és kiderül: kedvező áron lehet hozzájutni egy-egy készítményhez (például egy 20 ml-es csepp 1000 forintba, 90 darab kapszula pedig 1300 forintba kerül).

Méresse meg!

Az alacsony D-vitamin-szint tekintetében a női nem, az időskor, illetve a téli hónapok független kockázati tényezőnek bizonyultak - derül ki az Semmelweis Egyetem betegei között végzett vizsgálatból. Az elemzés során 3936 nő és 1872 férfi esetében mért D-vitamin-szinteket értékeltek. A mérsékelt D-vitamin-hiány előfordulási gyakorisága a teljes populációban 72, a súlyos D-vitamin-hiányé 12 százalék volt. A legalacsonyabb átlagos szinteket decemberben, a legmagasabbakat augusztusban mérték.

Az átlagos D-vitamin-szint 30-60 ng/ml. Érdemes kiderítenie, hogy mekkora a D-vitamin-szintje, ezt egy rutin vérvételből megtudhatja. Beutalót háziorvosától kérjen!

(WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

Cikkajánló

A D-vitamin típusai, forrásai és hatásai

Dr. Csuth Ágnes, Irinyi-Barta Tünde
D-vitamin
A D-vitamin (D-hormon) elnevezés több, zsírban oldódó vitamint foglal magába. Legfontosabb feladata a kalciumháztartás szabályozása, valamint a csontok ásványosítása.

Segítség