B12-vitaminban gazdag élelmiszerek
A B12-vitamin (cianokobalamin) fontos vitamin a szervezetünk számára, nélkülözhetetlen a növekedéshez, az idegrendszer megfelelő működéséhez és a vérképzéshez.
Akinél B12-hiányt diagnosztizáltak, terhes vagy szoptató kismama, esetleg vegetáriánus vagy vegán életmódot követ, annak nem árt tudni, milyen élelmiszerekkel juttathatja a szervezetébe a cianokobalamint, hogy elkerülje az akár súlyosabb problémákat, amelyeket a vitamin hiánya okozhat.
A szigorúan állati eredetű élelmiszereket nem fogyasztók, azaz a vegánok számára rossz hír, hogy természetes formában majdnem csak állati eredetű termékek tartalmaznak cianokobalamint. Érdemes azonban tudni, hogy B12-vitamin keletkezik a savanyú káposztában a savanyítás folymata során, illetve – csekély mennyiségben ugyan, de – megtalálható a homoktövisben, érdemes tehát ezeket az élelmiszereket a vegánoknak, vegetáriánusoknak rendszeresen az étrendjükbe iktatni, azonban könnyen lehet, hogy így sem jut szervezetük hozzá az elegendő mennyiséghez, ezért kezelőorvosukkal egyeztetve vitaminkészítmény szedésére is szükségük lehet.
Téves információ, mely szerint a B12-vitamin-szükségletet lehet fedezni például csírákból, algákból, barnarizsből vagy szójából (ezek 0 µg (mikrogramm) mennyiséget tartalmaznak természetes állapotban), és az élesztő is csak 0,005 µg mennyiséget tartalmaz kockánként. Viszont az élesztőpehely hozzáadott vitaminként már tartalmazza a B12-t, így adott esetben jó alternatíva lehet a pótlásra. A tejtermékeket, tojást, esetleg halakat fogyasztó vegetáriánusok könnyebben bejuttathatják a szervezetükbe a B12-vitamint.
B12-vitaminban gazdag táplálékok és azok B12-vitamin-tartalma 100 g termékben:
Húsok:
- Sovány bárányhús, juhhús: 4,05 µg
- Marhafelsál: 2,0 µg
- Sertéshús (comb, karaj, csülök): 0,8 µg
- Borjúmáj, marhamáj: 58 µg
- Borjú-, marha-, sertésvelő: 5,7 µg
- Borjú-, marha-, sertéstüdő: 2,5 µg
- Sertéslép: 5,1 µg
- Sertésmáj: 60 µg
- Sertésnyelv: 0,8 µg
- Sertésvese: 29 µg
- Sertésszív: 7,8 µg
Halak:
- Lazac: 5 µg
- Ponty: 1,53 µg
- Paradicsomos hering: 6 µg
Tej:
- Juhtej: 0,51 µg
- Kecsketej: 0,07 µg
- Teljes tej (pasztőrözött): 0,3 µg
Tejtermékek:
- Tejpor: 2 µg
- Kefir, joghurt (zsírdús): 0,2 µg
- Tejszín: 0,4 µg
- Túró (tehén, gomolya): 0,7 µg
Sajtok:
- Ementáli, pannónia (kemény) sajt: 1,6 µg
- Balaton, Edami (félkemény) sajt: 1,5 µg
- Trappista (félkemény) sajt: 1,5 µg
- Parenyica füstölt sajt: 1,5 µg
- Lajta, Göcseji csemege (lágy) sajt: 1,1 µg
- Pálpuszta, Tea-sajt: 1,1 µg
- Túra, Karaván ömlesztett sajt: 1,5 µg
- Mackósajt: 0,9 µg
Tojás:
- Teljes tojás: 1,3 µg
- Tojás sárgája: 2,8 µg
- Tojás fehérje: 0,3 µg
- Teljes tojáspor: 2 µg
Mennyi B12-vitaminra van szükségünk?
Általános táplálkozás mellett a táplálékok B12-vitamin-tartalmának csupán a 75%-a hasznosul a szervezetünkben. A felszívódáshoz elengedhetetlen az egészséges bélflóra, emiatt a gyomor-bélrendszert érintő megbetegedésben szenvedők B12-vitamin-pótlásra szorulhatnak. A túlzott alkoholfogyasztás is növeli a B12-szükségletet.
Napi B12-vitamin-szükséglet:
- Férfiak és nők számára 11 év fölött: 2-3 µg
- Terhesség és szoptatás alatt: 3,5-4 µg
- Csecsemők számára: 0,3-0,5 µg
- Gyermekek számára 2-10 év között: 0,7-1,4 µg
A folsavban gazdag táplálkozás (például spenót, sóska, salátafélék, gyümölcsök) vegetáriánusok esetében elfedheti a vitaminhiány következményeit, de ez csak átmeneti, és nem pótolja a B12-vitamin-szükségletet. Az emberi vastagbélben élő jótékony baktériumok termelnek B12-vitamint, ugyanakkor ez nem hasznosul, mivel a vastagbélből már nem szívódik fel, hanem a bélsárral ürül.
Forrás: WEBBeteg
Felhasznált szakirodalom: Dr. Rodler I. Új tápanyagtáblázat. Medicina Könyvkiadó Rt. Budapest, 2005
Szakértőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember