Jód - Mikor kell szedni és mikor nem?

Dr. Fáklya Mónika
szerző: Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus - WEBBeteg, ÁNTSZ
frissítve:

A pajzsmirigy hormonjainak képzéséhez a szervezetnek jódra van szüksége. A jód részt vesz az anyagcsere megfelelő működésében, biztosítja a csecsemők és gyerekek szellemi fejlődését. A pajzsmirigyhormonok 65 százaléknyi jódot tartalmaznak, így annak hiányában anyagcserezavarok, valamint fejlődési rendellenességek léphetnek fel.

Pajzsmirigy-alulműködés - A téma cikkei

6/1 A pajzsmirigy-alulműködés okai
6/2 A pajzsmirigy-alulműködés tünetei
6/3 A jód szerepe és a jódpótlás
6/4 Pajzsmirigyhormon-értékek értelmezése
6/5 Hormonpótlás pajzsmirigy-eltávolítás után

6/6 Pajzsmirigybetegek étrendje

A jódszükséglet

A jód a táplálékkal és az ivóvízzel kerül be a szervezetünkbe. A jodid gyorsan felszívódik, majd összegyűlik a pajzsmirigyben. A felesleges mennyiség a vizelettel ürül, de megjelenik a nyálban és az anyatejben is.

Azokon a földrajzi területeken, ahol nem megfelelő a jódellátottság a talajban és az ivóvízben, gyakoriak az újszülöttkori és gyermekkori fejlődési rendellenességek, valamint a későbbi életkorokban is a pajzsmirigy-megbetegedések.

Jódellátottság Magyarországon

A felszíni jód az évezredek során az esőzésekkel a tengerekbe mosódik, ezért a legjódhiányosabb területek a kontinensek belső részein és a hegyvidékeken vannak. Magyarország területének 4/5-e mérsékelten jódhiányos. Ez azt jelenti, hogy sem az ivóvíz, sem a megtermelt élelmiszerek nem tartalmaznak elegendő jódot.

Minden megyében gyakrabban fordul elő golyvás megbetegedés a nemzetközileg elfogadott öt százalékos aránynál, ez alól csak az Alföld közepén levő három megye egyes részei a kivételek, elsősorban a Nagykunság vidéke. A legrosszabb a helyzet Zala, Veszprém és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben, ahol korábbi felmérések szerint a 20 százalékot is elérte vagy meghaladta a golyva előfordulása iskolás gyermekek körében.

A napi jódszükséglet életkoronként

  • 1 éves kor alatt: napi 50 mikrogramm
  • 1-6 éves kor között: napi 90 mikrogramm
  • 7-12 éves kor között: napi 120 mikrogramm
  • serdülő- és felnőttkorban: napi 150 mikrogramm
  • terhesség és szoptatás idején napi 200 mikrogramm a szervezet igénye

A felsorolt értékek egészséges egyénekre vonatkoznak, pajzsmirigyzavar esetén csak endokrinológiai vizsgálat után állapítható meg a személyre szabott jódigény.

Teszt A jódhiány kialakulásának rizikója

Melyek a jódhiány tünetei?

A jódhiány legjellegzetesebb tünete a pajzsmirigy megnagyobbodásával járó golyva (jódhiányos strúma). Ennek oka, hogy a pajzsmirigy méretének növelésével próbálja ellensúlyozni azt, hogy jód hiányában - normális működés mellett - nem képes elegendő pajzsmirigyhormont termelni. A golyva tehát egy kompenzációs mechanizmus, ami önmagában nem társul csökkent pajzsmirigyhormon-szintekkel, sokszor évekig fennállhat komolyabb panasz nélkül. Ebben az állapotban azonban komolyabb a pajzsmirigyzavar kialakulásának kockázata, ezért mindenképp kezelést igényel.

A jódhiány eredményeként - megnagyobbodott pajzsmirigy és emelkedett TSH-szint mellett is - a pajzsmirigy nem képes elegendő (T3 és T4) pajzsmirigyhormon termelésére, különösen a hosszan fennálló állapot, a pajzsmirigy kimerülése, károsodása esetén. Ekkor megjelennek a pajzsmirigy-alulműködés tünetei, amelyek közül elsősorban a súlynövekedésre figyelhetnek fel az érintettek.

A fentieken túl a jódhiányos pajzsmirigy-alulműködés csökkenti a testi és szellemi teljesítőképességet is, fáradtsággal és koncentrációzavarokkal járhat, enyhe jódhiány esetén egész életen át gyakoribb a magas koleszterinszint és az érelmeszesedés.

A jódhiány különösen veszélyes várandósság idején. Ha egy terhes nő az első hónapokban jódhiányos, akkor a születendő gyermekének akár 10-15 ponttal is csökkenhet az IQ-ja, ugyanis a jód nélkülözhetetlen a magzat agyának fejlődéséhez.

Honnan juthatunk jódhoz?

A természetes források közül a legtöbb jódot a tengeri halak húsa, a kagyló, és a homár tartalmazza. Magasabb a jódtartalma a petrezselyemnek és a körtének, azonban a talaj és az édesvizek alacsony jodidszintje miatt a hazánkban előállított élelmiszerek általánosságban nem tartalmaznak elegendő jódot.

Vannak olyan ételek is, amelyek csökkentik a jód felszívódását a szervezetben. Ilyenek: a káposzta, brokkoli, karfiol, kelbimbó, fehérrépa, torma. A szokásos mennyiségben fogyasztva ezek nem golyvaképzők, de nagy mennyiségű fogyasztásuk esetén fokozottan érdemes a jódbevitelről is gondoskodni.

A jódpótlás fontos eleme az élelmiszerüzletekben forgalmazott jódozott só.

Gyógyszertárakban kapható jódozott víz és jodid tabletta (50, 100, 200 μg), továbbá számos multivitamin készítmény is tartalmaz kisebb mennyiségben jódot.

Mikor szükséges a jódpótlás és milyen formában?

Általános esetben

A jódpótlás történhet a só vagy más élelmiszerek jódozásával. Kívánatos lenne, hogy Magyarországon az emberek kizárólag jódozott sót fogyasszanak! A természetes, élelmiszerekkel történő jódpótlás mindenkinek ajánlható, azonban a jódtabletták szedése vagy a jódozott víz fogyasztása általános esetben nem ajánlott, az orvosi vizsgálat nélkül történő fokozott bevitel káros is lehet.

Fokozott jódszükséglet idején

Javasolt a leginkább jódhiányos területeken élők plusz jóddal való ellátása megelőző jelleggel, felnőtteknél napi 100-200 mikrogramm mennyiségben. Fokozott jódbevitel szükséges például:

  • várandósság és szoptatás idején,
  • a változókor környékén,
  • nehéz fizikai munka,
  • dohányzás, alkoholfogyasztás esetén.

Jódhiányos strúma esetén

Amennyiben a pajzsmirigymegnagyobbodás bizonyítottan jódhiány miatt alakul ki, az orvos jódpótlást javasol. Ez a kornak és nemnek megfelelő mennyiség bevitelét jelenti. Mivel csak igen kevés helyen végeznek az országban jódürítés-meghatározást, a jódhiányra a pajzsmirigyhormonszintek arányából, a pajzsmirigy ultrahangos vizsgálatából, a pajzsmirigyellenes antitestek mennyiségéből és nem utolsósorban a lakóhely elhelyezkedéséből következtethetünk.

Amikor a jód szedése nem javasolt

Emelt szintű jódpótlás minden esetben endokrinológiai vizsgálatot követően, az orvos utasításainak megfelelően történjen. A pajzsmirigy-megnagyobbodásnak, strúmának ugyanis nem kizárólag jódhiányos formája létezik, amikor árthat is a fokozott jódbevitel, illetve a túladagolás is járhat káros hatásokkal.

A pajzsmirigy-alulműködés és a pajzsmirigymegnagyobbodás oka lehet az autoimmun pajzsmirigygyulladás is, az ekkor adott jód fokozhatja a gyulladásos folyamat aktivitását, így ilyen betegekben a jód adása ellenjavallt.

Nem alkalmaznak jódkezelést göbös pajzsmirigybetegségben szenvedő betegeknél sem. Itt ugyanis lehetnek olyan göbök, amelyek hajlamosak önállóan működő területekké válni a pajzsmirigyen belül, és ezt az egyensúly felborulásához vezető folyamatot indíthatja be a jódkezelés.

Jódtabletta a radioaktív sugárzás esetén
Atomerőművek okozta sugárszennyezések idején javasolják a környéken lakók számára a kálium-jodid tabletta szedését, mivel ennek segítségével a pajzsmirigy telíthető a nem sugárzó jódizotóppal, ezáltal kivédhető vagy csökkenthető a radioaktív izotóp felvétele, így a pajzsmirigyrák kialakulásának kockázata. A jódtabletta szedésének azonban csak jelentős szennyezés esetén a baleset körüli néhány napban van értelme, a szakemberek nem ajánlják az indokolatlan alkalmazását az ismertetett kockázatok miatt. Szedjünk-e kálium-jodidot?

A nem biztonságos mennyiségek

A túlzott jódfogyasztást mindenkinek érdemes elkerülnie, mivel az az arra fogékonyaknál ki is válthatja a pajzsmirigy gyulladását vagy túlműködését. A WHO ajánlásai szerint az alábbi mennyiségek képezik a jódbevitel napi felső határát:

  • 1 éves korig: 140-150 mikrogramm/testtömegkg
  • 1-12 éves kor között: 50 mikrogramm/testtömegkg
  • serdülő- és felnőttkorban: 30 mikrogramm/testtömegkg
  • terhesség és szoptatás idején: 40 mikrogramm/testtömegkg

A testömegkilogrammonként közölt jódmennyiség azt jelenti, hogy a határértékeket meg kell szorozni az illető testtömegével az adott személy számára biztonságosan bevihető maximális mennyiség megállapításához.

Egyéb pajzsmirigybetegségek

Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus

Forrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus
További felhasznált forrás: ÁNTSZ, Országos Közegészségügyi Intézet

Cikkajánló

Vashiányos vérszegénység
Vashiányos vérszegénység

Melyek a vashiány tünetei?

Aranyérműtét után
Aranyérműtét után

Milyen szövődmények jelentkezhetnek?

Budai Endokrinközpont - Prof. Dr. Balázs Csaba, endokrinológus
Budai Endokrinközpont - Dr. Békési Gábor, endokrinológus
Budai Endokrinközpont - Prof. Dr. Balázs Csaba, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Felszeghy Enikő, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Dr. Szabó Zsuzsanna

Dr. Szabó Zsuzsanna

Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Fekete István

Dr. Fekete István

Szülész-nőgyógyász, Endokrinológus

Debrecen