Miért hasznos a mediterrán diéta? Egy kutatás eredményei
Sokat olvashatunk a mediterrán diétáról, azonban szeretjük, ha komoly tények támasztják alá a kijelentéseket. Ez vezérlete a Harvard Egyetem kutatóit, akik 26 ezer görög ember életmódján keresztül vizsgálták, mennyire hasznos a mediterrán diéta.
Mik is az úgynevezett mediterrán diéta legfontosabb összetevői?
Az olívaolaj használata, mely az adatok kiértékelése során, egymagában 9 százalékkal csökkentette a rák kialakulásának kockázatát. További része a sok gyümölcs, zöldség és teljeskiőrlésűgabona-termékek rendszeres fogyasztása.
Fontos eleme, hogy a zöldségeket, gyümölcsöket a lehető legkevesebb hőhatásnak tegyük ki elkészítésük során. Ezzel lehet megőrizni a legtöbbet a számunkra fontos összetevőkből. Hetente többször hal, naponta 1-2 dl bor fogyasztása. Az étrendben kerülendő a vörös húsok evése.
Mire jutottak a kutatók?
A kutatók megpróbálták az egyes ételekre lebontani az összetevők hasznosságát, mely során az olívaolaj használata lett a leglényegesebb.
Azon túl, hogy jól ismert kedvező hatása a koleszterinszintre, a rákos betegségek kialakulásának megelőzősében is fontos szerepet tölthet be. Ha valaki kerülte a vörös húsokat és több borsót, lencsét evett, már 12 százalékkal csökkent az esélye, hogy daganatos betegség alakuljon ki nála.
Különösen hasznos a brokkoli
Tovább vizsgálva a zöldségeket, kiderült, hogy a brokkoli különösen hasznos a prosztatarák megelőzésében. Azon férfiaknál, akiket veszélyeztet ezen tumor, azaz GSTM1 génváltozat hordozói, ezen zöldség fogyasztása heti 400 grammos adagban, csökkentette a gén aktiválódását. Ezzel nagyon fontos lépést akadályozott a tumor kialakulása során.
A mediterrán diéta egyszerű módja az egészséges táplálkozásnak
Lényeges, hogy gyógyszerek helyett étrendünk helyes megválasztásával nemcsak az egészségünk megőrzéséért tehetünk, hanem az elhízás ellen is. Nem kell mindig új csodaszerektől várni a gyógyulást, mikor már régóta ismertek a helyes táplálkozás alapszabályai.
Tovább Mediterrán diéta - Egészséges és még ízletes is
Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos