Jakupcsek Gabriella: Nem csodákban kell hinni...

Diagnoscan Magyarország
megjelent:

Jakupcsek Gabriella életében már többször letette a cigarettát. Ma már határozottan állítja, pár év óta nem tart a visszaszokástól, hiszen életmódváltással és nagyobb odafigyeléssel, egészségtudatosan él. Ezért is vállalta a Diagnoscan Magyarország egészségügyi kampánynagyköveti címét és feladatát. (x)

„Én többször is nekifutottam a dohányzásról való leszokásnak.” – kezdi történetét a népszerű műsorvezető-szerkesztő. - Habár a kamaszkoromban mindez kimaradt, de amikor stresszesebb életszakaszaim voltak, például a Színművészeti Főiskola hallgatójaként már rendszeresen dohányoztam. Vagy amikor elkezdtem a tévében a napi talkshow-kat és a reggeli rádióműsort vezetni, olyan elképesztő módon voltam befogva, hogy a cigaretta nálam, mint tipikus pótcselekvés kapcsolódott be a mindennapokba. A terheléssel párhuzamosan együtt járt a dohányzás is.”

- Mégis elvállalta a diagnosztikai központ kampányának szóvivői tisztét, amiben a prevencióra és a dohányosok és passzív dohányosok szűrővizsgálatára hívják fel az emberek figyelmét.

- Nincs ebben ellentmondás. A terhelt időszakokban is tisztában voltam azzal például, hogy minél többet dohányoztam az egyik nap, annál fáradtabb voltam másnap. Így sokszor motivált már maga az az időszak is – paradox módon hangzik persze -, hogy letegyem a cigarettát, hátha több energiám marad a nap végére. Így többször sikerült is letennem, de végleg, úgy gondolom csak jó pár éve sikerült abbahagynom ezt a teljesen felesleges és káros szenvedélyt. Mivel az Diagnoscan Magyarország elkötelezett a prevenció, a betegségmegelőzés terén, s az én életmódom is ezt tükrözi ma már, igenis fontos feladatnak tartom, hogy tájékoztassuk az embereket azokról a modern képalkotó diagnosztikai eljárásokról, melyek segítségével sok, súlyos kimenetelű betegség már a nagyon korai stádiumban felismerhető. Persze ha tudunk és használjuk ezeket az elérhető szolgáltatásokat.

Interjú Jakupcsek Gabriellával
Június végén nyitottuk meg legújabb diagnosztikai központunkat Budapesten. Célunk a szokatlan helyszínnel, hogy az emberekhez közelebb vigyük az egészségügyi szolgáltatást, azon belül is a betegségek korai kimutatásában igen jelentős szerepet játszó képalkotó diagnosztikát azáltal, hogy elszakítjuk a megszokott kórházi vagy rendelőintézeti környezettől.

- Úgy gondolom, hogy ma az emberek nem igazán foglalkoznak az egészségükkel, még ha csak egy egyszerű, közismert tüdőszűrésről van is szó, inkább halogatják a vizsgálatot.

- Ez így van, de szerintem miután az egészségügy mozgásban van, az embereknek maguknak kell odafigyelni a saját testükre, életminőségükre, a változtatás igényességével együtt. Maguk felelősek a saját állapotukért. Pontosan ezért fontosak az ilyen kezdeményezések, és van nagy felelőssége az ilyen központoknak abban, hogy hírt adjanak a sokakat érintő, elérhető vizsgálati lehetőségekről. Olyan elképesztő dinamikusan fejlődik a képalkotó diagnosztika ma már, hogy az ember el sem tudja képzelni, hogy egy ilyen felvétellel mennyi mindent megtudhatnak a testükről. Valójában a régimódi tüdőszűrésnél tartanak az emberek, miközben olyan változások zajlottak, s zajlanak a tudományban, amiről egyrészt nem tudunk, másrészt nem hisszük, hogy ezek igenis elérhető és hosszú időre megnyugtató eredményt közlő lehetőségek lennének, az életünk részeként.

Jakupcsek Gabriella
„Nem csodákban kell hinni, hanem
vigyázni
arra, ami már megvan”

- Önt mi motiválta, hogy leszokjon a cigarettáról és hogyan sikerült végül?

- Tudja, az a furcsa, hogy most is észreveszem, ha valaki dohányzik, nem az illatáról, hanem az illető bőrének színéről, és ez elég megrázó „élmény”. Van egy jellegzetes fakó, szürkés színe a bőrnek, a kidagadt hajszálerekről nem is beszélve. De ma már a cigaretta szagát sem bírom. Persze a leszokás hosszabb folyamat volt nálam, gyakorlatilag bizonyos szokásaimat kellett átalakítani. Pont ezért nem hiszek abban, hogy valaki egyik napról a másikra teszi le a cigarettát, miközben nem változik meg az életmódja. Vagy a kávéfogyasztással, vagy az étkezéssel, tehát mindig valamivel együtt változtassunk, én ebben hiszek. Nálam is és sokaknál a dohányzás kötődik valamihez pszichésen és részben fizikai értelemben is. Valami helyett teszi, ráfogja, időt húz vele, összeköti a kávézással vagy a reggeli ébredéssel az ember. S így ha ezek helyett iktat be egy másik tevékenységet, kávézás helyett teázik, nem ott ül le, hanem máshova megy, mást eszik, akkor rögtön ennek a biokémiája is máshogy fog működni.

- A Diagnoscan Magyarország szeretné a mellkasi CT vizsgálatot megismertetni a szélesebb közönséggel; köztudatba hozni, hogy nem csupán a dohányosok, hanem a közelükben élő passzív dohányosok figyelmét is felhívják a korai diagnosztikai lehetőség fontosságára, akár a hagyományos tüdőszűrés helyett.

- Ma Magyarországon tragikusan magas a tüdőrákosok száma, és nem feltétlenül csak azokat érinti, akik dohányoznak, ez ma már közismert. Pontosan ezért volt nagyon fontos, amikor kötelezővé tették a tüdőszűrést, hogy ez mindenkinek a mindennapi élete részévé váljon. Amikor a kötelező szűrések megszűntek sokan „ellógták” ezt az egyszerű és gyors lehetőséget, mert akár komplikáltnak tartották az időpontegyeztetés rugalmatlanságát, vagy nem is tudták, hol vehetik igénybe. Mivel ez egy óriási rizikófaktor, s a tüdőrák egy olyan betegség, aminek nagyon gyors a lefolyása, a rendszeres szűrésre ma is folyamatosan fel kell hívni a figyelmet.

A hagyományos tüdőszűrésnek modern alternatívája a mellkasi CT vizsgálat. Segítségével rendkívül részletgazdag képet kapunk a tüdő állapotáról, a tüdőben lévő esetleges gócokról, elváltozásokról. A módszerrel még a legrejtettebb területek is megvizsgálhatók és meghatározható az esetleges elváltozás nagysága, szerkezete, elhelyezkedése. A központ és én ezért tartjuk fontosnak, hogy az emberek tudjanak róla és vegyék a fáradtságot a sorban állás nélküli mellkasi CT elvégzésére, jobb esetben preventív jelleggel. Fontos tudni, hogy bármilyen életkorban végezhető a vizsgálat, teljesen fájdalommentes, de tekintettel a röntgensugár alkalmazására gyermekek számára, vagy terhesség esetén csak szakorvos javaslatára kérhető.

- Mindez igaz és fontos, de jó lenne, ha a fiatalabb korosztályt is meg tudnák szólítani az ilyen szűrőprogramok, vagy a dohányzásellenes kampányok. Ön szerint miként lehet hatni a fiatalabb generációkra?

- Én azt hiszem, hogy minden gyerek a saját szülei példáját követi nagy százalékban. Ha azt a példát látja, hogy a szülők odafigyelnek erre, akkor ő maga is azt fogja csinálni, amit lát, hiszen az a természetes, a normális. Ha a környezete felnőtt korban eljár szűrésekre, fogászatra, odafigyel a testére, a szervezetének működésére, tesz preventív lépéseket az életmódjának javítására, akkor egy fiatal is ezt az utat fogja járni. Ha egy család életében az a természetes, hogy ahogyan egy évben elmennek nyaralni, úgy elmehetnek egy ilyen kivizsgálásra, egészségügyi szűrésre is.

A mintakövetés bennünk van kicsi gyermekkortól, tehát szülői felelősség is, hogy miként alakítjuk a testünket, miként használjuk. Az egészségtudat az életmód része kell, hogy legyen, napi szinten. Ezért beszélünk most erről, ezért támogatom én is az Diagnoscan Magyarország kampányát. Abban hiszek, hogy az ember teste olyan lesz, amilyenné magunk tesszük. Nagyon sok múlik azon, hogy valamiből mennyit veszek ki, és mennyit teszek vissza. De ehhez alapvető tisztában lenni azzal, hogy milyen a pillanatnyi állapotom. Ne csodákban bízzunk, hanem egyszerűen vigyázzunk arra, ami már megvan.

(Diagnoscan Magyarország)

Interjú Jakupcsek Gabriellával
Jakupcsek Gabriella dinamikus, kívülről izgalmas és csillogó, belülről azonban – ahogyan maga is elmondja – igen stresszes, keményen terhelt, a napi tévés és rádiós műsorokkal állandóan a szemünk előtt mozgó, meghatározó figurája hosszú évtizedek óta mindennapjainknak. A Diagnoscan Magyarországgal számos közös érték mentén találkozhatott, s így lett a Diagnoscan Magyarország egészségügyi kampánynagykövete.

Cikkajánló

Nyár
Nyár

Milyen veszélyben vannak a gyerekek?

Idült vesebetegség
Idült vesebetegség

Alig észrevehető tünetek jelzik.

WEBBeteg összeállítás - Tóth András, újságíró
WEBBeteg összeállítás - Tóth András, újságíró
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász ; Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Tóth András, újságíró
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.