A füstölt és sózott hús növeli a leukémia kockázatát
Egy kutatási eredmény szerint a füstöléssel és sózással tartósított húskészítmények növelik a gyermekek leukémiás megbetegedésének kockázatát. Jó hír azonban, hogy a zöldségfogyasztás segít a káros anyagok semlegesítésében.
Azoknál a gyerekeknél, akik rendszeresen fogyasztanak füsttel és/vagy sóval tartósított húskészítményeket, jelentősen nő a leukémiás megbetegedés esélye – állítja egy tanulmány.
Kutatók 515 gyereket vizsgáltak, leukémiásokat és egészségeseket egyaránt, s azt tapasztalták, hogy azoknál, akik legalább hetente egyszer fogyasztottak sózott és/vagy füstölt húst vagy sózott és/vagy füstölt halat, 74 százalékkal nagyobb volt a leukémia kialakulásának esélye.
Azonban azoknál a gyerekeknél, akik főként zöldségeket és szójatermékeket (pl. tofu) kapnak, csak fele akkora volt a leukémia kockázata, mint a zöldségféléktől ódzkodó társaiknál.
A kutatás eredménye egyértelmű összefüggést mutat a táplálkozási szokások és a rákos megbetegedés között, azonban nem bizonyítja az ok-okozati összefüggést.
Veszélyes nitritek
A kutatócsoport tagja, Dr. David C. Christiani, a Harvard School of Public Health munkatársa szerint még sok kutatásra van szükség ahhoz, hogy kiderüljön, milyen táplálkozási faktorok járulhatnak hozzá a leukémia kialakulásához. Mindenesetre korábbi és jelenlegi kutatási eredményükre támaszkodva azt ajánlja, hogy csökkentsük gyermekeink étrendjében a sóval és füstöléssel tartósított húsok mennyiségét.
Az ilyen tartósítási eljárás során a húshoz sót, cukrot és nitriteket adnak, majd alaposan megfüstölik. A nitritekből bizonyos anyagokkal reakcióba lépve rákkeltő nitrozaminok keletkeznek.
Ezzel ellentétben a zöldségek és a szója antioxidánsokat tartalmaznak, melyek segítenek a fent említett anyagok semlegesítésében. Ezt támasztja alá, hogy a füstölt húst gyakran fogyasztó gyerekek, amennyiben megfelelő mennyiségű zöldséget vagy szóját is fogyasztottak, kisebb eséllyel betegedtek meg, mint akik nem ettek zöldséget, ám az ő szervezetükben is keletkeztek nitrozaminok a füstölt és sózott ételek fogyasztásának következtében, ezért a legjobb a füstölt és sózott ételek teljes kiiktatása minden gyermek és valamennyiünk étrendjéből.
Tovább Növeli-e a vörös hús fogyasztása a diabétesz kockázatát?
Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; ReutersHealth
Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos