Ételek, melyeket jobb kerülni terhesség idején

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Gyermekvárás idején gyakran hallhatjuk a régi mondást, miszerint kettő helyett kell ennünk. Mindez többek között azt is jelenti, hogy kerülnünk kell mindazokat az ételeket, melyek veszélyeztethetik akár az anya, akár a baba egészségét.

Lehetséges, hogy eddigi kedvenc ételei vagy italai elsőre egészségesnek tűnnek, ám ha jobban megvizsgáljuk őket, kiderülhet róluk, hogy potenciális veszélyforrást jelentenek. Íme a lista azokról az ételekről, melyeket jobb kerülni a terhesség idején.

Kardhal, cápa, királymakréla, konzerv fehér tonhal: Ezekben a nagytestű halakban magas a higanymetil, mely ártalmas a gyermek agyfejlődésére és az idegrendszerre. Várandós és szoptató nők biztonságosan heti 30 dkg tengeri halat fogyaszthatnak.

Tavi és folyami halak: A hobbi horgászat noha népszerű sport, de sajnos előfordulhat, hogy baktériummal vagy vírussal fertőzött hal kerül belőle az asztalra. Mindenképpen javasolt, hogy csak megbízható forrásból vásároljon, kizárólag ellenőrzött halat.

Nyers vagy nem teljesen átsült hús, hal, sushi, tojás: A nem teljesen átsült állati eredetű ételek különböző vírusokat, baktériumokat tartalmazhatnak. Használjon húshőmérőt, hogy meggyőződjön a hús állapotáról, illetve főzze a tojást addig, amíg már nem lágy.

Hot dog és löncshúsok: Ezek a húsfélék tartalmazhatnak egy baktériumot, az úgynevezett Listeria monocitogenest, amely fertőző betegséget okoz, és akár vetélést, halvaszülést és egyéb komoly egészségügyi problémákat is vonhat maga után.

Pasztörizálatlan tejtermékek: Ide tartoznak bizonyos sajtfajták is, mint a Brie, feta, Camambert, Roquefort. Ezeknek is nagyon magas a listeria baktérium szintje.

Pasztörizálatlan gyümölcslevek: Különösen kerülendők az utcai árusoknál, illetve a nagyáruházakban frissen facsarva kapható gyümölcslevek, mivel ezekben a termékekben előfordulhat a coli baktérium.

Gyógynövények, gyógyteák: Noha a gyógynövények természetes anyagok, még nem tudunk róluk eleget ahhoz, hogy nyugodt szívvel ajánljuk a terhesség idejére, sokuk pedig vérbőséget okozhat.

Alkohol: A sör, a bor és minden egyéb alkohol oxigént von el a sejtektől, ezzel megakadályozva azoknak normális fejlődését. Az alkohol negatív hatása az idegrendszerre visszafordíthatatlan, így nem létezik olyan kevés mennyiség, melyet biztonságosnak mondhatunk a gyermekvárás idején.

Csapvíz a fejletlen országokban: Igyon palackozott vizet, hogy elkerülje a különféle fertőzéseket!

Olyan ételek, melyek allergiát okozhatnak: A családi anamézis függvényében az Ön gyermeke is hordozhatja magában a hajlamot bizonyos ételallergiákra. A mogyorótartalmú ételek kerülése a várandósság idején csökkenti a gyermek későbbi ételallergiájának kockázatát. Mielőtt jelentős változtatást hajtana végre étrendjén, konzultáljon szakemberrel, aki segíthet az allergia kockázatát csökkentő diéta kidolgozásában.

(WEBBeteg - CS. K.; Forrás: WebMD)

Cikkajánló

Láz, fájdalom?
Láz, fájdalom?

Csillapítsa tüneteit együtt, egyszerűen! (x)

A megfázás szövődményei
A megfázás szövődményei

Mik lehetnek ezek?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, Dr. Farkas Ágnes
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Dr. Kiss György

Dr. Kiss György

Szülész-nőgyógyász

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Fekete István

Dr. Fekete István

Szülész-nőgyógyász, Endokrinológus

Debrecen