Akut hasnyálmirigy-gyulladást követő diéta
A hasnyálmirigy-gyulladás gyanúja esetén mindenképpen kórházi kezelés szükséges. Az ellátás során a legfontosabb tényező a gyomor nyugalomba helyezése, majd a kímélő táplálkozás fokozatos visszavezetése.
A hasnyálmirigy-gyulladás téma cikkei |
1/5 A heveny hasnyálmirigy-gyulladás tünetei, okai |
Az úgynevezett nulldiéta során régebben legalább 2-3 napig sem ételt, sem folyadékot nem fogyaszthatott a beteg, csupán infúzión keresztül látták el a szükséges tápanyagokkal. Mivel azonban a koplalás negatívan befolyásolja a beteg felépülését, napjainkban a szondás táplálással valósítják meg a betegség első napjaiban a táplálkozást, amelyet az orron keresztül vezetnek a vékonybélbe. A betegség súlyosságától függően pár napon belül fokozatosan vezethető vissza a szájon keresztül történő táplálkozás, zsírban szegély, kímélő étrenddel.
A hasnyálmirigy diéta mindig egyénre szabott, az egyes tápanyagok beépítése fokozatosan, a beteg toleranciájától függően történik. Kezdetben csak folyékony, majd folyékony-pépes ételek fogyaszthatók. Először szénhidráttartalmú, majd ezt követően fehérjével bővített, de továbbra is zsír-, fűszer- és rostszegény az étrend a hasnyálmirigy kímélése érdekében.
Az étkezés megkezdése után csak az ötödik héttől fogyasztható zsiradék, étolaj, vaj és margarin formájában. A zsiradék eleinte legfeljebb naponta 10 g lehet, majd fokozatosan növelhető napi 20-40 g-ra. Szigorúan tilos az alkoholfogyasztás a diéta ideje alatt!
A teljes koplalás utáni napokban fogyasztható ételek:
- zsír nélkül készített leves,
- keksz, kétszersült,
- héjában főtt vagy sült burgonya
- almakompót, almamártás, vagy almaleves kevés cukorral készítve,
- főtt sárgarépa, sárgarépapüré (tej, zsír felhasználása nélkül, kevés cukorral)
A következő fázisban megkezdhető a fehérjebevitel
Először napi 60-80 g sovány főtt csirke, esetleg sovány, főtt sertéshús fogyasztható. Majd napi 50-100 ml tej adását kezdjük (ételekbe keverve). Ezt követően sovány tehéntúrót, sovány sajtot, sovány gépsonkát is fogyaszthat a beteg.
Felhasználható gabonafélék és készítmények: Búzadara, rizs, zabpehely.
Húsok, húskészítmények: Csak zsírszegény húsok (fiatal csirke, sovány sertés, hal, nyúl, borjúhús, sovány csirkemáj).
Tej- és tejtermékek: Tej 50-100 ml mennyiségben (ételekbe keverve), sovány tehéntúró, sovány sajt.
Zöldségek, gyümölcsök: A burgonya, sárgarépa, paraj, főzőtök, fejes saláta fogyaszthatók köretként, zsiradék nélkül készített leves-, vagy főzelékként. A gyümölcsök közül az alma és az őszibarack kompót, leves, mártás, turmixital formájában fogyasztható.
Tiltott táplálékok hasnyálmirigy-gyulladást követő diéta során
- alkohol,
- káposztafélék,
- aprómagvas gyümölcsök,
- rostdús gyümölcsök,
- olajos magvak (dió, mogyoró, mandula),
- szárazhüvelyesek (szárazbab, sárgaborsó, lencse),
- sertés zsír, baromfizsír,
- hízott állatok húsa,
- liba mája,
- zsíros, fűszeres, füstölt húsfélék,
- tejszín, tejföl, érlelt túrók,
- fűszerpaprika,
- fokhagyma,
- vöröshagyma,
- zeller.
Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász