Szigmoidoszkópia (részleges vastagbéltükrözés)

Dr. Dunás-Varga Veronika
szerző: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász - WEBBeteg
megjelent:

A szigmoidoszkópia a végbél és a vastagbél alsó 30-40 cm-es szakaszának, a szigmabélnek az endoszkópos vizsgálatát jelenti.

A szigmoidoszkópia során használt eszköz és a vizsgálati technika megegyezik a teljes vastagbéltükrözésnél használtakkal. A legfőbb különbség az, hogy a vizsgálat előtt nem szükséges a teljes vastagbél előkészítése, tisztítása hashajtással, általában elég, ha a végbélen keresztül beöntést kap a beteg, közvetlenül a vizsgálatot megelőzően.

Mikor végeznek szigmoidoszkópiát?

Részleges vastagbéltükrözésre olyan esetekben kerül sor, amikor nem szükséges a vastagbél teljes szakaszának átvizsgálása. A szigmabél a vastagbél legalsó, a végbélbe vezető szakasza.

Szigmoidoszkópiára kerül sor az alábbi esetekben:

  • Képalkotó vizsgálat (pl. hasi ultrahang vagy CT) egyértelműen leírja térfoglaló folyamat, pl. vastagbélrák jelenlétét a szigmabélben, és szövettani mintavételre van szükség.
  • Ismert szigmabelet érintő gyulladásos bélbetegség (pl. colitis ulcerosa) kontrollja szükséges, pl. panaszok fellángolása esetén, és a közelmúltban volt teljes vastagbéltükrözés.
  • Alsó tápcsatorna vérzése esetén, amikor a széklet bordóvá vagy véralvadékossá válik, gyakran csak egy részleges vastagbéltükrözést végzünk. A legtöbb esetben a szigma bélszakaszon kialakuló diverticulumok gyulladása (diverticulitis) áll a panaszok mögött. Amennyiben ez nem igazolódik és a vérzés ismétlődik, vagy a laborokban a vérkép esését észleljük, akkor teljes vastagbéltükrözés válhat szükségessé.
  • Szigmoidoszkópiát végzünk akkor is, ha a teljes, szűrő jelleggel végzett vastagbéltükrözés során egy széles alappal kapcsolódó polipot észlelünk a szigmabélben, ami a magas vérzésrizikó miatt járóbetegellátás keretén belül nem távolítható el biztonságosan. Ekkor általában osztályos felvételre, egynapos betegellátásra kerül sor, és célzottan, csak a szigmabelet vizsgáljuk át újra, nem a teljes vastagbelet.
  • Szigmoidoszkópia mellett döntünk akkor is, ha idős, gyenge állapotú, vagy jelentős mértékben beszűkült a vesefunkciós értékekkel rendelkezik a beteg, és a vérszegénység okát, tápcsatornai vérzésforrást kell feltérképezni. Ekkor a gyomortükrözésen túl részleges vastagbéltükrözés jöhet szóba.

Tudnivalók a szigmoidoszkópia menetéről

Részleges vastagbéltükrözés előtt a véralvadásra ható gyógyszereket a vérzésveszély miatt szintén ki kell hagyni, mint a teljes kolonoszkópia előtt.

A vizsgálatra használt eszköz és a kivitelezés ugyanaz, mint amivel vastagbéltükrözés során találkozhat az ember, csak a vizsgálat hossza lényegesen rövidebb, mivel az áttekintett bélszakasz is kisebb.

Fontos hangsúlyozni, hogy a részleges tükrözés nem alkalmas a vastagbélrák szűrésére, illetve a legtöbb esetben gyulladásos bélbetegségek (IBD) diagnosztizálására. Amennyiben fennáll a gyanúja ezen betegségeknek, akkor - amennyiben kivitelezhető - törekedni kell a teljes vastagbéltükrözésre.

Tovább Vastagbéltükrözés - A kolonoszkópia menete

Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyászForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász

Cikkajánló

Vénák egészsége
Vénák egészsége

10 tipp a lábak és vénák egészségéért.

Fejfájás
Fejfájás

Miért érdemes kivizsgáltatni?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg összeállítás - Tóth András, újságíró
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
Oxygen Medical - Dr. Mármarosi István, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.