GOT, GPT - Mit érdemes tudni ezekről a laboratóriumi paraméterekről?
aktualizálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus frissítve:
A vizsgálat során az egyébként aminosavak anyagcseréjében szerepet játszó két enzim, a GOT (glutamát-oxálacetát-aminotranszferáz) és a GPT (glutamát-piruvát-aminotranszferáz) aktivitását határozzák meg a szérummintából.
Normálérték |
|
A két enzim (GOT és GPT) többféle szövetben (máj, vázizom, szívizom) is megtalálható, de legnagyobb mennyiségben a májsejtek tartalmazzák. Ha tehát ezek a sejtek pusztulnak, a vérszérumban megemelkedik az enzimek aktivitása. Ezért vizsgálatukat, mérésüket használják a májbetegségek kórisméjének felállításához (a két enzim aktivitásának egymáshoz való viszonyát is szokták vizsgálni), illetve a kórlefolyás követéséhez.
Mire utalnak a mért értékek?
Önmagában mindkét enzimnek megvan a jelentősége, de értékelésben nem tudjuk őket külön venni. A két érték együttes változása, vagy éppen egymáshoz viszonyított mennyisége is kórjelző lehet.
A leggyakoribb eset, amelyben a két enzim szintje változik (emelkedik), a máj betegségei. Ezek lehetnek elsődleges májsejteket érintő betegségek (pl. gyulladás, fertőzések, daganat, súlyos epeúti elzáródás, toxikus ártalom, trauma), vagy másodlagos érintettség, pl. többszervi elégtelenség, sokkos állapot, nagyfokú izomszövet-pusztulás (izomsérülés, égés).
Bizonyos állapotban a két enzim nem párhuzamosan változik, erre használjuk a de Ritis hányadost, ami a GOT/GPT arányt jelöli. Amennyiben ez 1 feletti, elsősorban alkoholfogyasztás okozta károsodást jelöl. De mivel májsejtek mellett izom, szívizom is termel GOT enzimet, ezek betegségeiben is magas a GOT javára az arány. Más esetben inkább májgyulladás az első, amire gondolunk.
Egyéb paraméterek vizsgálata is szükéges a pontos diagnózishoz
A fenti enzimeken túl más enzimek (GGT, AP), szérumösszetevők (total protein, albumin), a véralvadásra utaló paraméterek (INR, PI (prothrombin idő), fibrinogén), de akár a kolinészteráz mérése is szükséges a pontos diagnózis felállításához.
Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Dobi Gyöngyi, általános orvos
Aktualizálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus