Allergia csecsemőknél és kisgyermekeknél
Az allergia a szervezet bizonyos környezeti anyagokra (allergénekre) adott túlérzékeny reakciója. Ezek az anyagok a nem allergiásokra egyébként teljesen ártalmatlanok. Az allergia minden életkorban kialakulhat.
Gyerekeknél és csecsemőknél a vírusok, baktériumok vagy más mikroorganizmusok okozta fertőzések kezelése során figyelembe kell venni az allergia meglétét.
Minél gyakrabban kerül kapcsolatba a gyermek a kiváltó anyagokkal, annál gyorsabban alakulnak ki a panaszok. Az allergén legcsekélyebb mennyisége is elegendő a gyermek újabb allergiás rohamának kialakulásához. Az orvosok ezt a folyamatot szenzibilizációnak nevezik.
Anafilaxiás sokk |
Súlyos esetben szapora szívverés, vérnyomásesés, zavartság, hányás, hasmenés, eszméletvesztés, sokk alakulhat ki. Ezen tünetegyüttest anafilaxiának nevezzük. Bővebben az anafilaxiás sokkról>> |
Az allergia különböző szöveteket és szerveket érint. Gyerekeknél ennek megfelelően jelentkezhetnek például bőrkiütések, szénanátha, vagy asztmás rohamok. Gyerekkorban viszonylag gyakoriak azok az allergiatípusok, melyek belső terekben jelentkeznek, tizenéveseknél gyakran pollenallergia alakul ki. Súlyos esetekben anafilaxiás sokk alakulhat ki, ekkor az akut légszomj és a szívleállás veszélye is fennáll. Ez a reakció azonban nagyon ritka.
Allergiatípusok
Négy alcsoportot különböztetnek meg (I-től IV-ig) az allergia kialakulásának mechanizmusa alapján. Másik megkülönböztető kritérium az az idő, ami az allergiás reakció kezdete óta eltelt. Az azonnali típusnál az allergénnel való kapcsolatba kerülést követő néhány másodpercen belül kialakul a reakció, a késői típusnál több nap is eltelhet.
Keresztallergia
Keresztallergia esetén a gyermeknél több anyag hatására jelentkezik allergiás reakció. Az immunrendszer egy bizonyos anyaggal szemben védelmet nyújtó elemei olyan anyagokat is megtámadnak, amelyek hasonlóak az allergénhez.
A legismertebb keresztreakciót kiváltó anyagok a következők:
- Latex- dió, banán, őszibarack, kajszibarack
- Tehén- és kecsketej
- Tehéntej- marhahús
- Fűszernövénypollen- zeller, articsóka, napraforgómag és paprika
- Fű- gabona és hüvelyesek; pl. borsó, bab, lencse, szójabab
(WEBBeteg – B. M.; NetDoktor , Lektorálta Dr. Csuth Ágnes, családorvos)