Dimethinden és gyógynövények: fokozódó álmosító hatást eredményeznek együtt szedve

szerző: Molnár Judit, újságíró-szerkesztő - WEBBeteg
megjelent:

Mivel a gyakori allergiás tünetek kezelésére számos természetes módszer is létezik, sok esetben előfordul, hogy a gyógyszeres kezelést megkönnyebbülést nyújtó gyógynövényekkel kombinálják a betegek. Az allergiaellenes gélek és orrcseppek gyakori összetevője a dimethinden, amellyel azonban néhány növényi hatóanyag könnyen kellemetlen kölcsönhatásba léphet.

A dimethinden allergiás bőrreakciók, pl. csalánkiütés, viszketés, ekcéma-szerű tünetek, illetve időszakos és állandó allergiás szénanátha tüneti kezelésére szolgál. Antihisztamin készítmény, tehát az allergiás tüneteket okozó hisztamin felszabadulását gátolja a szervezetben. Gél formában csalánkiütésekre, rovarcsípésekre, napégésre és felületes égési sérülésekre is alkalmazható. Orrspray és orrcsepp formájában pedig a megfázás, valamint az allergiás nátha tüneteinek enyhítésére alkalmazható.

A legtöbb allergia gyógyszerhez hasonlóan a dimethinden alapú szerek orális változatai is álmosságot okoznak, ezért este vagy közvetlenül lefekvés előtt kell alkalmazni őket.

Mikor kell vigyázni a dimethinden hatóanyagú szerekkel?

Mivel a dimethinden tartalmú allergia elleni orsspray-k és cseppek kombinált hatóanyagú készítmények, bizonyos alapbetegségek pl. glaucoma és prosztata-megnagyobbodás, magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegség, pajzsmirigy‑túlműködés, cukorbetegség esetén fokozott elővigyázatossággal alkalmazhatók, mert ezen állapotok kezelésére szolgáló szerekkel (pl. szimpatomimetikumokkal) való együttes alkalmazása fokozott szimpatikus idegrendszeri izgalmat okozhat.

Az interakciót kiváltó gyógynövények a dimethinden esetén bizonyos központi idegrendszerre ható készítmények, amelyek fokozott lelki megterhelés, szorongás, valamint álmatlanság esetén gyakran használatosak. Ezek a szerek kis mértékben fokozzák a dimethinden hatását, ezért álmosító hatásuk is növekszik. Ilyen növények például a ginseng, az aranygyökér, valamint a kava, de ugyanez vonatkozik az ezekhez hasonló hatású gyógyszerekre, pl. antidepresszív szerek, ópioid fájdalomcsillapítók, antihisztamin típusú allergia elleni szerek, epilepszia elleni készítmények, nyugtatók, altatók, továbbá bizonyos hányinger-csillapítók.

Minden esetben fokozott elővigyázatosságot és orvossal történő konzultációt igényel a kölcsönhatást kiváltó hatóanyagok alkalmazása.

(WEBBeteg - M. J.; Lektorálta: Dr. Áfra Júlia, gyógyszerész)

Cikkajánló

Allergia vagy nátha? - Az allergia tünetei

Dr. Brugós László, tüdőgyógyász és Dr. Horváth Balázs, általános orvos
Allergia
Cikkünkből megtudhatja, melyek az allergia tünetei, hogyan dönthető el, hogy egy meghűlést kell-e kikezelnünk, vagy allergológussal érdemes kivizsgáltatni magunkat.
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász és Dr. Horváth Balázs, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.