Az allergiás tünetek kivizsgálása
Az allergia megállapítása, az allergén azonosítása és a megfelelő kezelés elkezdése kizárólag alapos kivizsgálással lehetséges. Allergiára szerteágazó tünetek utalhatnak, mint a tüsszögés, orrfolyás, a kiütések, viszketés vagy a rendszeres hasi fájdalmak és puffadás. Ha felmerül az allergia gyanúja, kezelőorvosa a szükséges vizsgálat elvégzését fogja javasolni.
Az allergiavizsgálat célja
Az allergiáknak több típusát ismerjük, a kiváltó októl függően eltérőek a tünetek és a szükséges vizsgálatok.
- Légúti allergia: a beteg orrfolyásra, tüsszögésre, szemviszketésre panaszkodik, okozhatja pollen, poratka, penészgomba, állati szőr.
- Ételallergia: a beteg hasi panaszokkal, emésztési problémákkal érkezik, de bőrpanaszok is társulhatnak hozzá, a tüneteket valamilyen élelmiszer elfogyasztása váltja ki.
- Kontakt bőrallergiák: vörös, viszkető fontok jelentkezhetnek, a fémektől kezdve a különböző kozmetikumokig igen széles a kiváltó tényezők palettája.
Az allergiavizsgálatra szükség van a diagnózis megállapításához, ahhoz, hogy megismerjük, mi az allergén, ami az allergiás tüneteket okozza.
Allergiavizsgálatok típusai
Az allergiás tünetek kivizsgálására az alábbi módszerek léteznek, az orvos a tünetek, a valószínűsíthető allergiatípus alapján dönt a szükséges vizsgálatokról, de befolyásolja a választást a vizsgálat időpontja is.
Vérvizsgálat
A vérvizsgálat előnye, hogy bármikor elvégezhető: allergiás időszakban, gyógyszeres kezelés alatt, várandósoknál és kisgyermekeknél, csecsemőknél is. A módszer az allergénre specifikus ellenanyagok (IgE) szintjét mérik egy vérvételt követően. Az eredmény 1-2 napon belül születik meg.
A vérvizsgálat az alábbi allergének kivizsgálásában nyújt segítséget:
- légúti allergének (pollenek, atka, penész, állati szűr és tollak, stb.)
- táplálék allergének (búza, tej, tojás, stb.)
- rovarmérgek (méh, darázs)
Vérmintából az is megállapítható, ha nem táplálékallergia, hanem ételintolerancia áll fenn, ebben az esetben az IgG értéket vizsgálják.
Prick-teszt
Az allergiavizsgálatok alapmódszere a Prick-teszt vagy bőrpróba, bőrkarcolási teszt. A vizsgálat során az allergént az alkar bőrére csepegtetik, majd minimális (felületi hámréteg) bőrkarcolás történik, ezt követően vizsgálják a bőr reakcióját a felhelyezést követően 10-15 perccel. Vörösödés, duzzanat esetén az adott allergénre az allergia bizonyított.
A Prick-teszt egyszerű, fájdalommentes és gyors eredményt hozó módszer, ugyanakkor elvégzése allergiás időszakban, ekcémás bőrnél, várandósoknál, szoptatás alatt, bizonyos gyógyszerek használata mellett nem lehetséges.
Prick-teszttel végezhető allergiavizsgálat:
- légúti allergének (pollenek, atka, penész, állati szűr és tollak, stb.)
- táplálék allergének (búza, tej, tojás, stb.)
Bővebben Prick teszt - bőrpróba allergének meghatározására
Epicutan vizsgálat
Az epicután teszt, más néven patch teszt vagy tapaszteszt során a vizsgált allergéneket a hát bőrére ragasztják. Ennél a módszernél szintén a bőr vörösödését, duzzanatát figyelik, de nem csak egy, hanem több alkalommal is: a felhelyezést követően 1-24-48 és 72-96 órát követően. Sőt vannak olyan allergének, melyek a felhelyezést követően egy héttel okoznak bőrtünetet. A hosszabb követés miatt epicután teszt allergia vizsgálat esetén a hát mosása nem javasolt.
Az epicutan teszt elsősorban bőrpanaszokat okozó kontakt allergiák kivizsgálására alkalmazható allergiavizsgálat, a bőrrel történő érintkezés miatt kialakuló allergiás reakció nem mutatható ki a vérből vagy a néhány perces bőrpróba módszerével. Csak epicután teszt módszerrel vizsgálhatóak:
- fogászati allergének
- fémek
- tartósítószerek
- kozmetikumok
Alkalmazható akkor is, ha késleltetett ételallergiás reakcióra gyanakszik a vizsgáló orvos.
Bővebben Epicutan teszt - Minden, amit tudni érdemes
Intracutan teszt
A bőrpróbához hasonló allergiavizsgálat az intracutan vagy intradermális teszt, de az allergéneket a hámréteg megkarcolása helyett a bőr mélyebb rétegébe fecskendezik egy injekciós tű segítségével. A módszer jobb érzékenységű, mint az egyszerű Prick-teszt, ezért elsősorban akkor alkalmazzák, ha a bőrpróba negatív eredményt hoz, de a panaszok alapján továbbra is fennáll az allergia gyanúja és biztosabb módszer szükséges annak megerősítésére vagy kizárására.
Hidrogén kilégzési teszt
Nem allergia, hanem ételérzékenység kivizsgálása során alkalmazott vizsgálat, azaz annak megállapítására szolgál, hogy a bizonyos ételek elfogyasztása után jelentkező panaszokat allergiás reakció vagy intolerancia okozza-e. Laktózintolerancia és fruktózintolerancia gyanúja esetén segíti a diagnózis megállapítását.
A vizsgálat során a beteg szájüregét és a garatot antibakteriális szerrel kiöblítik. A vizsgálathoz használt 300 ml folyadék (vízben oldott 20 g laktulóz vagy 75 g laktóz vagy fruktóz) elfogyasztását követően 20 percenként a vizsgálathoz használt műszerbe kell a betegnek lélegezni. A vizsgálat teljes időtartama 120 és 180 perc.
Lásd még Az ételérzékenység kivizsgálása
Kiegészítő vizsgálatok
Allergia esetén további vizsgálatok lehetnek indokoltak, amelyekre nem az allergia diagnózisának megállapítása, vagy az allergén azonosítása, hanem az esetleges szövődmények kivizsgálása vagy más betegségek kizárása miatt van szükség.
- Légúti allergia esetén javasolt lehet általános fül-orr-gégészeti vizsgálat (fizikális vizsgálat, orrtükrözés és fültükrözés), az orrmelléküregek képalkotó diagnosztikai vizsgálata, rinomanometria (az orron keresztül történő levegőáramlás mérése).
- Ételallergia esetén fontos módszer az eliminációs diéta (az allergének kiiktatása), ritkábban a provokációs próba (a valószínűsíthető allergén fogyasztása orvosi felügyelet mellett). Az emésztőrendszer állapotának felméréséhez endoszkópos vizsgálatok (pl. nyelőcsőtükrözés) javasoltak.
Egyes életveszélyes anafilaxiás reakciókkal járó allergiák (pl. méhcsípés vagy darázscsípés, gyógyszerallergiák) kivizsgálása csak orvosi felügyelet mellett, kórházi körülmények között lehetséges.
Lásd még A légúti allergia kivizsgálása
Mi micsoda?
IgE - Az ellenanyag, ami allergia esetén termelődik a vérben. Allergiavizsgálat során ezt lehet kimutatni és ezzel igazolható az allergia. Az IgE allergén specifikus, vagyis minden allergén – például egyes pollenek, állatszőrök, atka - ellen meghatározott típusú IgE termelődik.
IgG - Magasabb szintje jellemzően ételek kapcsán jelentkező tünetek – hasmenés, puffadás, görcsök - fordul elő. Vizsgálata elsősorban ételintolerancia (érzékenység) esetén javasolt, különösen akkor, ha az IgE (allergia) vizsgálata nem mutatott eltérést, de a betegnek panaszai vannak.
Nutritív és inhalatív allergének - Az allergia tesztek során vizsgált allergének gyűjtőneve. A nutritív (táplálék) allergének – például tej, tojás, földimogyoró, búza - jelölik az egyes élelmiszereket és/vagy azok összetevőit. Az inhalatív (légúti) allergéneket – például macskaszőr, parlagfű, fekete üröm, élesztőgomba - a légúti allergiás tünetek esetén vizsgálják.
Gyakori allergénekről, allergiákról részletesen |
|
Dr. Augugusztinovicz Mónika, fül-orr-gégész, allergológus - Budai Allergiaközpont
További szerző: Dr. Horváth Balázs - WEBBeteg