Hogyan kerülhetjük el, hogy gyermekünk ételallergiás legyen?

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
megjelent:

6 hónapos korig, ha van rá lehetőség, a kizárólagos anyatejes táplálás javasolt, az Európai Gyermek Táplálkozástudományi Társaság (ESPN) 2009-es ajánlása szerint. Az elválasztást az indokolja, hogy az anyatej, ill. anyatej helyettesítő tápszerek önmagukban nem elégítik ki a csecsemő energia- és tápanyag-, elsősorban vas- és vitamin szükségletét.

Mit egyen a baba, ha már nem elég számára az anyatej?

Az új ételek bevezetésénél nagyobb jelentősége van a fokozatosságnak, mint a sorrendnek. Mindenképpen célszerű a szoptatást is megtartani az új ételek bevezetése mellett, mivel az anyatejben számos olyan immunológiai aktív anyag van, amely védelmet nyújt a csecsemő számára, gátolja az esetleges allergiás folyamatokat.

Mindenképpen érdemes a csecsemő szervezetét megismertetni az allergénekkel a 17-26. hét között, hogy az immunrendszer tolerálja az adott táplálékfehérjéket.

Mit adjunk, mikor adjuk, mit kell figyelni?

A szoptatás előnyei

Az anyatej összetétele kiválóan alkalmazkodik a baba érzékeny emésztőrendszeréhez, a tápszerrel ellentétben nem terheli meg azt. Különböző antitesteket tartalmaz, amelyek segítenek a baktériumok és vírusok elleni küzdelemben. A legújabb kutatások eredményei alapján a szakértők azt tanácsolják, hogy a gyermek legalább fél éves koráig kizárólag anyatejet kapjon, és a szoptatás a hozzátáplálás mellett lehetőleg a baba két éves koráig tartson.

A szoptatás megelőzi a súlyproblémákat

Melyek azok az allergének, amelyek bevezetésekor fokozottan kell figyelni a baba reakcióit?

1. Glutén

A glutén a gabonákban (búza, rozs, árpa, zab) található fehérje. Lisztérzékenység – cöliákia – (autoimmun betegség, nem allergia) megelőzése céljából érdemes 17-26. héttől bevezetni a glutén tatalmú gabonákból készült őrleményeket. Anyatejben feloldott 1 mokkáskanál liszttel, búzapehellyel vagy gyümölcspépek sűrítésével lehet megkínálni a babát. Babakeksz „rágcsálásával” nem csak a fogzás okozta kellemetlen feszülést lehet enyhíteni, hanem a napi 100 mg glutén fogyasztásának mennyiségéhez is hozzájárul.

2. Búza

A lisztérzékenység nem azonos a búzaallergiával!

3. Tej, tejtermékek

Tejfehérje (kazein) allergia megelőzése céljából, a tejtermékek megismertetésére, 9-10 hónapos kor körül ajánlott. Egy kisétkezésre remek választás a natúr joghurt, vagy a gyümölccsel összekevert túró.

Tehéntejet 12 hónapos kor alatt egyáltalán ne adjunk! Egy éves kor után is kizárólag forralt vízzel hígított tej adható, mivel a tehéntej összetétele nem fedezi a csecsemő igényeit, és egyéb káros következményei is lehetnek: magas fehérje tartalma miatt véres lehet a baba széklete, fokozott ásványianyag-tartalma pedig növeli a vesék terhelését. Vastartalma viszont igen alacsony, ami vashiányos vérszegénység kialakulásához vezet.

4. Tojás

Gyermekkorban gyakran fordul elő tojásallergia, ezért szintén fontos, hogy a kisded immunrendszere megismerkedjen ezzel az alapanyaggal is. Tojássárgája 10 hónapos kortól használható főzelékek dúsítására. Tojásfehérjét egy éves kor után érdemes adni a babának – akár főtt tojás formájában, vagy egy kiskanál olajon alaposan átsütött rántotta színesítheti a napi menüt.

5. Apró magvas gyümölcsök (eper, málna, szeder)

Az apró magok és szőrök okozhatnak allergiás tünetet. Hisztamin felszabadító tulajdonságuk miatt súlyos panaszokat okozhat az arra érzékenyeknél (bőrkiütések, ajak-, nyelvduzzanat). 2 éves kort követően ajánlott bevezetni a kisgyermek táplálkozásába.

6. Olajos magvak (dió, földimogyoró, török mogyoró)

Az egyik leggyakoribb élelmiszerallergia, 1 éves korig nem ajánlott bevezetni a baba étrendjébe. A félrenyelés veszélye miatt magok adása 3 éves kor alatt nem javasolt.

7. Tengeri halak

A halak a számos pozitív élettani tulajdonságuk mellett tartalmazhatnak olyan anyagokat, amelyek kiválthatnak allergiás reakciót. Egy éves kor környékén érdemes megkóstoltatni a babával párolt, főtt hal formájában. Kevés sóval, zöldfűszerekkel enyhén ízesítve lehet tetszetősebbé tenni ezt a remek élelmiszert.

A gyermek ízlését nagymértékben befolyásolja, hogy milyen élelmiszerekkel, ételekkel találkozik a vegyes táplálkozás megkezdésekor. Minél többféle élelmiszer bevezetésére törekedve, változatos elkészítés mellett, a fokozatosság elvét betartva már kicsi korban elkezdődik az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásra nevelés.

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Ihász Katalin, dietetikus
Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
Cím: 1037, Budapest, Bokor utca 17-21.
Tel: +36 1 44 33 200

Cikkajánló

Ételallergia
Százezrek küszködnek Magyarországon puffadással, hasmenéssel vagy székrekedéssel, gyomorgörcsökkel, emésztési gondokkal, különféle bélproblémákkal, így egyre inkább előtérbe kerülnek az ételintolerancia és ételallergia kimutatására szolgáló vizsgálatok. Ha bebizonyosodik a betegség, azon gyógyszer nélkül, megfelelő diétával segíteni tudnak.
A folsavhiány
A folsavhiány

Természetes folsavforrások.

Torokfájás
Torokfájás

Jó-e a csípős paprika ellene?

Budai Allergiaközpont - Dr. Sárdi Krisztina, belgyógyász, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Csáki Csilla, allergológus, klinikai immunológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Orvostkeresek Egészségmagazin

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Dr. Hangonyi Csilla

Dr. Hangonyi Csilla

Tüdőgyógyász, allergológus

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Somogyi Éva

Dr. Somogyi Éva

Allergológus, Immunológus, Gyermekgyógyász, Gyermekpulmonológus

Budapest