Allergiás a poratkára? Ne válasszon rákféléket az étlapról!

szerző: Prof. Dr. Nékám Kristóf, allergológus - Budai Allergiaközpont
frissítve:

Gondolta volna, hogy poratka-allergiával egy ráksaláta is veszélyes lehet? Prof. Dr. Nékám Kristóf, a Budai Allergiaközpont allergológusa a poratka-allergia és az ételallergiás tünetek közti kapcsolatra figyelmeztet.

Poratka-allergia a molekuláris diagnosztika előtti időkben

A hagyományos IgE-alapú allergiavizsgálattal (prick teszt, vagy vérből végzett allergiavizsgálat) az allergének kivonatát vizsgálják, ez azonban csak a teljes allergén kivonatra adott reakciót mutatja meg. Ez azt jelenti, hogy ha a betegnél poratka-allergiára utaló tünetek – elsősorban orrdugulás, szem-orrviszketés, köhögés, kiütések, ekcéma – jelentkeztek, akkor a poratka elleni ellenanyag mértéke magasabb értéket mutatott.

Árulkodó komponensek

Pár éve, a molekuláris diagnosztika megjelenése óta azonban ismert, hogy az allergének több komponensből állnak, s ezek eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. Ez azért lényeges, mert így meg lehet állapítani, hogy a poratka-allergia a légúti és bőrtüneteken túl, okozhat-e egyéb panaszt is a betegnek.

Ha például a poratka-allergén Der p 2, Der f 2 komponense mutat pozitivitást, akkor az atkával fertőzött liszt fogyasztása okozhat ételallergiához hasonló tüneteket. Egy másik komponens pedig azt mutathatja meg, hogy mekkora eséllyel alakul ki asztma a későbbiekben a poratka-allergiás betegnél.

Egy új típusú vizsgálat lehetőséget nyújt arra, hogy az egyes allergének összetevőinek pontos értékét is kimutassa. A multiplex allergiateszt is vérmintából történik, ám a korábbinál jóval részletesebb elemzést nyújt, így pontosabb diagnózist tesz lehetővé.

Keresztallergia a rákfélékkel

A multiplex allergiateszt elvégzésével, poratka-allergiás beteg esetében meg lehet határozni, hogy pontosan melyik összetevő okozza a tüneteit. A poratka-allergén is több összetevőből áll, ezek közül, ha valakinél a Der p 10 mutat pozitivitást, akkor figyelnie kell, mert ez a komponens keresztallergiát okozhat a rákfélékkel. A poratka is ízeltlábú, a rákokkal közeli rokonságot mutat, így Der p 10 pozitivitás esetén megeshet, hogy a poratka-allergiások közismert tünetei – orrdugulás, tüsszögés, orrfolyás – mellett a betegnél egy ráksaláta elfogyasztása is allergiás reakciót okozhat.

Az anafilaxiát is megelőzheti, ha tudja, hogy Ön érintett-e!

Ha valakinél igazolódik a Der p 10 pozitivitás, akkor a jövőben el kell kerülnie a rákfélék fogyasztását. Ha vizsgálat alapján felmerül az életveszélyes allergiás reakció, az anafilaxia veszély lehetősége, akkor életmódbeli tanácsok mellett szükség lehet életmentő gyógyszer (adrenalin tartalmú öninjektor, az életveszélyes tüneteket okozó anafilaxia első tüneteinek észlelésekor kell beadni) alkalmazására, amit szükség esetén allergológus orvos fel is ír.

Prof. Dr. Nékám Kristóf, allergológusBudai Allergiaközpont
Prof. Dr. Nékám Kristóf, allergológus

Cikkajánló

Karácsonyi ételeink
Karácsonyi ételeink

Újragondolva egészségesebb verzióban.

Feledékenység
Feledékenység

Mi okozhatja még demencián kívül?

Budai Allergiaközpont - Dr. Sárdi Krisztina, belgyógyász, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Csáki Csilla, allergológus, klinikai immunológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, Dr. Polgár Marianne
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
Budai Allergiaközpont - Dr. Garaczi Edina, bőrgyógyász, allergológus

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Dr. Hangonyi Csilla

Dr. Hangonyi Csilla

Tüdőgyógyász, allergológus

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Somogyi Éva

Dr. Somogyi Éva

Allergológus, Immunológus, Gyermekgyógyász, Gyermekpulmonológus

Budapest