Allergia vagy nátha? - Az allergia tünetei

szerző: Dr. Brugós László, tüdőgyógyász és Dr. Horváth Balázs, általános orvos - WEBBeteg összeállítás
frissítve:

Cikkünkből megtudhatja, melyek az allergia tünetei, hogyan dönthető el, hogy egy meghűlést kell-e kikezelnünk, vagy allergológussal érdemes kivizsgáltatni magunkat.

A téma cikkei

8/1 Allergia vagy nátha? - Az allergia tünetei
8/2 Allergia: miért van egyre több beteg?
8/3 Gyógyítható és megelőzhető-e az allergia?
8/4 Praktikus tanácsok allergiásoknak
8/5 Keresztreakciók - Mit ne együnk?
8/6 9 dolog, mely súlyosbítja az allergiás tüneteket
8/7 Az allergiás megbetegedések okai
8/8 Jótanácsok allergiásoknak

Az allergiás eredetű nátha a fejlett országokban igen gyakori, nagyjából az asztmások számának 2-3-szorosa.

Az allergia lehet szezonális és nem szezonális is

Az allergia és a szénanátha jelentkezhet szezonhoz kötve (kora tavasz, nyár, késő nyár-kora ősz), ugyanakkor egész évben is okozhat tüneteket, a szezonalitás nem mérvadó.

Milyen tünetek utalhatnak allergiára?

  • Az allergia egyik legfőbb tünete, hogy a célszervtől függően, általában mindig ugyanazt a szervet érinti. Ezért ha valakinek orrdugulása van vagy folyik az orra, illetve viszket a szeme, garatja, füle, akkor az illetőnek szénanáthája lehet. A tünetek súlyossága a kiváltó allergének mennyiségétől függ.
  • A krónikus allergiás betegség egyik leggyakoribb velejárója a kötőhártya viszketéssel járó gyulladása.
  • Az allergiás nátha gyakran fordul elő más hasonló betegségekkel, mint a hörgőasztma, az atópiás bőrgyulladás vagy az allergiás kötőhártya-gyulladás, mely a szem vörösségével, viszketésével és fokozott, vizes szemváladék-képződéssel jár. Gyakran találkozunk családi halmozódással, azaz bármely felsorolt betegség gyakran előfordul a családtagok között is.
  • Ha a tüneteket pollenek okozzák, akkor mindig ugyanabban az időben kezdődnek a panaszok és fokozódnak napfényes, szeles időben, kinn a szabadban, a hajnali és esti órákban. Ilyenkor intenzívebb ugyanis a pollenszórás.
  • Ha a tünetek jelen vannak már, és távolabbi tájakra (hegyekbe vagy tengerpartra) utazva panaszaink "varázsütésre" megszűnnek, akkor is allergia lehet tüneteink okozója, de ez esetben valami olyan, ami otthonunkban lehet. Ha a panaszok egész évben fennállnak, és gyakran eldugul az orrunk, csorog, viszket, akkor a közvetlen környezetünkben, lakásunkban lehet az ok. Erre utal, ha tüneteink megszűnnek vagy enyhülnek más lakásban, szállodákban, utazások, kirándulások alkalmával. Ezek a nyári kirándulások sajnos nem tartanak 7-10 napnál tovább. Amennyiben szokásos környezetünkbe visszatérve panaszaink újra a régiek, nagy valószínűséggel allergiára kell gondolni.
  • Az allergén lehet a munkahelyünkön is, ha tüneteink ott jelentkeznek, máshol nem, erre gyanakodhatunk.
  • A szénanáthán kívül allergiára utal, ha korábban panaszmentesen fogyasztott ételekre jelentkeznek hirtelen a panaszok, mint émelygés, hányás, hasmenés, az egész testen jelentkező kiütések figyelhetők meg, esetleg fulladás lép fel.
  • Allergia lehet a kiváltó ok, ha az egész tünetegyüttes megfázásra, náthára (innen a szénanátha elnevezés) utal, de nem szűnnek meg a panaszok teákra, lázcsillapítókra, antibiotikumokra.

Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy az allergia, még ha régóta áll fenn és nincs megfelelően kezelve, akkor sem okoz komolyabb fogyást, lázat, romló általános állapotot. Ezért, ha ilyen tüneteket észlel, valami más betegséget kell a háttérben keresni!

Gyermekkori sajátosságok

A betegség kialakulására felhívhatja a figyelmet a gyermek orrán megfigyelhető úgynevezett vízszintes orr-redő, melynek oka az orrtájék gyakori dörzsölése. A betegség súlyos formája nagyban befolyásolhatja az életvitelt, az állandó orrfolyás és tüsszögés a koncentrálóképesség csökkenését, az orrdugulás az alvás zavarát (és így a másnapi álmosság miatt közvetve szintén a figyelem csökkenését) okozhatja (ami egyébként felnőttek esetében is igaz). Amennyiben gyermekünk több mint két hete náthás, kötőhártya-gyulladása van és iskolai teljesítménye csökken, gondoljunk az allergiás eredet lehetőségére!

Egészséges vs allergiától gyulladt nyálkahártyák gyermeknél

Mi lehet az allergén?

A leggyakoribb allergének mind közül a pollenek (pl. parlagfű).

A házban levő, leggyakoribb allergiát kiváltó ok a házi poratka, a penész, kutya- és macskaszőr, más háziállat szőre, tolla. Ezek a leggyakrabban előforduló okok, természetesen léteznek mások is, de azok felderítése nehezebb.

Az ételallergia nehezen deríthető ki, de jellegzetessége, hogy minden alkalommal, bármilyen kis mennyiségben fogyasztva a szóban forgó ételt, kiváltja a kellemetlen tüneteket.

Érdemes megfigyelni, hogy visszatérő és el nem múló bőr- vagy légúti panaszaink nem a munkahelyen töltött időben fokozódnak-e, esetleg nem mérséklődnek-e hétvégén vagy szabadságon? Ha igen, a munkahelyi ártalmak, allergének jöhetnek szóba. Ki kell vizsgáltatni ezeket is!

Forduljon orvoshoz!

Panaszaival mielőbb forduljon orvoshoz, hogy a háttérben álló ok felderíthető legyen és megfelelő kezelésben részesüljön, és így elkerülhetővá váljanak a szövődmények.

Minden az allergiáról
Allergia aloldalunkon minden információt megtalál a gyógyszerallergián át a latexallergiáig. Pollennaptár, asztma-teszt, tápanyagtartalom, élelmiszer-adalékanyagok.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg összeállítás
Orvos szerzőink: Dr. Brugós László, tüdőgyógyász és Dr. Horváth Balázs általános orvos

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.