A zsíros ételek csökkenthetik az allergiás reakciókat

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A zsíros ételek fontos szerepet játszhatnak az allergiás reakciók csökkenésében – állítják az Edinburghi Egyetem kutatói. A kutatók úgy vélik, a magas zsírtartalmú ételek beindítják a szervezet válaszreakcióját az allergén anyagokkal szemben.

Ezt látszik alátámasztani az a kísérlet, mely során nem elhízott egereket tápláltak zsíros ételekkel. A kutatás eredménye szerint ezeknél az állatoknál jelentősen csökkentek az allergiás tünetek, mivel számottevően csökkent a tüdőben található, allergiát kiváltó sejtek száma.

Dr. Annick de Vries, a kutatás vezetője szerint azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ugyan az elhízásért felelős, magas zsírtartalmú ételek csökkentik az allergiás reakciókat, azonban számos negatív egészségügyi hatással rendelkeznek, s növelik a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a diabétesz kialakulásának kockázatát.

Éppen ezért még további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy sikerüljön az allergiásokat érintő pozitív hatásokat a hátrányokkal összeegyeztetni.

A kutatás az ausztráliai Newcastle Egyetemmel való együttműködés keretében zajlott.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: BBC)

Cikkajánló

Hüvelyszárazság
Hüvelyszárazság

Tabuk nélkül a hüvelyszárazságról. (x)

Megfázás
Megfázás

A legjobb a megfázás ellen a megelőzés.

Budai Allergiaközpont - Dr. Magyar Donát aerobiológus, Király Tamás gépészmérnök
WEBBeteg/Budai Kardioközpont - K. J., Bak Marianna, Dr. Vaskó Péter
WEBBeteg, Budai Allergiaközpont - Dr. Horváth Balázs, Dr. Augugusztinovicz Mónika
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Budai Allergiaközpont - Dr. Potecz Györgyi, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Dr. Hangonyi Csilla

Dr. Hangonyi Csilla

Tüdőgyógyász, allergológus

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Somogyi Éva

Dr. Somogyi Éva

Allergológus, Immunológus, Gyermekgyógyász, Gyermekpulmonológus

Budapest