A zsíros ételek csökkenthetik az allergiás reakciókat
A zsíros ételek fontos szerepet játszhatnak az allergiás reakciók csökkenésében – állítják az Edinburghi Egyetem kutatói. A kutatók úgy vélik, a magas zsírtartalmú ételek beindítják a szervezet válaszreakcióját az allergén anyagokkal szemben.
Ezt látszik alátámasztani az a kísérlet, mely során nem elhízott egereket tápláltak zsíros ételekkel. A kutatás eredménye szerint ezeknél az állatoknál jelentősen csökkentek az allergiás tünetek, mivel számottevően csökkent a tüdőben található, allergiát kiváltó sejtek száma.
Dr. Annick de Vries, a kutatás vezetője szerint azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ugyan az elhízásért felelős, magas zsírtartalmú ételek csökkentik az allergiás reakciókat, azonban számos negatív egészségügyi hatással rendelkeznek, s növelik a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a diabétesz kialakulásának kockázatát.
Éppen ezért még további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy sikerüljön az allergiásokat érintő pozitív hatásokat a hátrányokkal összeegyeztetni.
A kutatás az ausztráliai Newcastle Egyetemmel való együttműködés keretében zajlott.
(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: BBC)