A zsíros ételek csökkenthetik az allergiás reakciókat

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A zsíros ételek fontos szerepet játszhatnak az allergiás reakciók csökkenésében – állítják az Edinburghi Egyetem kutatói. A kutatók úgy vélik, a magas zsírtartalmú ételek beindítják a szervezet válaszreakcióját az allergén anyagokkal szemben.

Ezt látszik alátámasztani az a kísérlet, mely során nem elhízott egereket tápláltak zsíros ételekkel. A kutatás eredménye szerint ezeknél az állatoknál jelentősen csökkentek az allergiás tünetek, mivel számottevően csökkent a tüdőben található, allergiát kiváltó sejtek száma.

Dr. Annick de Vries, a kutatás vezetője szerint azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ugyan az elhízásért felelős, magas zsírtartalmú ételek csökkentik az allergiás reakciókat, azonban számos negatív egészségügyi hatással rendelkeznek, s növelik a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a diabétesz kialakulásának kockázatát.

Éppen ezért még további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy sikerüljön az allergiásokat érintő pozitív hatásokat a hátrányokkal összeegyeztetni.

A kutatás az ausztráliai Newcastle Egyetemmel való együttműködés keretében zajlott.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: BBC)

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.