A 10 leggyakoribb, allergiát kiváltó tényező

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
frissítve:

Az allergia nem más, mint az immunrendszer túlzott reakciója, mikor a szervezet a környezet nem allergiások számára ártalmatlan anyagaira (pollen, étel, stb.) védekező reakciót indít be.

A téma cikkei

13/1 A 10 leggyakoribb, allergiát kiváltó tényező
13/2 Milyen tüneteket okoz az eperallergia?
13/3 Tojásallergia - Tünetek és kezelés
13/4 Mikor beszélhetünk gabonaallergiáról?
13/5 Mit kell tudni a tejallergiáról?
13/6 Milyen tünetei lehetnek a földimogyoró allergiának?
13/7 Még a napra is lehetünk allergiásak? Napallergia
13/8 Rovarcsípés allergia
13/9 A gyógyszerallergia
13/10 A latex allergia
13/11 Vegyszerek elleni allergia
13/12 Pollenallergia: tünetek, okok és kezelés
13/13 Kérdések és válaszok a parlagfű allergiáról

Szinte bármi beindíthatja az allergiás reakciót, mely az egészen gyengétől az életveszélyesig széles skálán mozoghat. Íme az allergiát kiváltó 10 leggyakoribb tényező.

Pollenek

A füvek, fák, azok termései szénanáthát vagy szezonális allergiát okozhatnak. A tünetek között megtalálhatjuk a tüsszögést, orrfolyást, viszkető, könnyező szemeket. A kezelés leggyakrabban különféle gyógyszerekből, orr-és szemcseppekből áll. Csökkentheti a tüneteket, ha szeles napokon, mikor magas a levegő pollenkoncentrációja, nem mozdul ki, zárva tartja az ablakokat és helyette a légkondicionálót működteti.

Háziállat

Azok a proteinek, melyek az állatok bőrében lévő mirigyekben és a nyálában találhatóak, allergiás reakciókt okozhatnak. Ezek kialakulása akár több évet is igénybe vehet, és a tünetek még hónapokkal az állattal való kapcsolat után is megmaradnak. Ha allergiás a házikedvencre, ne használjon padlószőnyeget, és szedje előírás szerint az orvosa által allergiájára felírt gyógyszereit.

Poratka

A poratkák mikroszkópikus méretű élősködők, melyek a háziporban élnek. Jól érzik magukat a magas páratartalmú helyeken és pollenekkel, gombákkal, valamint elhalt emberi és állati bőrsejtekkel táplálkoznak. A poratka elleni allergia megelőzhető, ha az ágybetétet, párnákat hipoallergén huzattal látja el, illetve ha hetente meleg vízzel mossa az ágyneműt, és megszabadul az olyan porfogó daraboktól, mint a padlószőnyeg, kitömött állatok, függönyök.

Rovarcsípés

A rovarcsípésre allergiás embereknél akár életveszélyes reakciók is felléphetnek. ezek tünetei a nehéz nyelés, a csípés helyén feldagadt, kipirosodott bőr, mely akár hetekig tarthat, emellett szédülés, fáradtság és alacsony láz. ritkán a rovarcsípés anafilaxiát okozhat, mely tünetei a nehéz légzés és nyelés, a torok, száj és arc bedagadása, gyors pulzus, szédülés. A súlyos allergiában szenvedőknek sürgősen epinefrint kell adni.

Penészgomba

A penészgombák allergéneket, irritáló anyagokat, és néhány esetben mérgező anyagokat állítanak elő. Ezeket belélegezve, megérintve allergiás reakció léphet fel. Sokféle penészgomba van, mindnek párára van szükség a növekedéshez. olyan helyeken tenyésznek leginkább, mint a fürdőszoba, alagsor, fű és mulcs. Kerülje az olyan helyzeteket, melyek felerősítik az allergiás tüneteket, így például a fűgereblyézést. A lakás nedves részeit szellőztesse gyakran.

Étel

Tej, kagyló, mogyoró és gabona okozza a legtöbb ételallergiát. Az allergiás reakció általában már percekkel az adott étel elfogyasztása után jelentkezik. A tünetek, melyek között szerepelhet asztma, hányás, nyelési nehézség, igen komolyak lehetnek. Legjobb, ha kerüli azokat az ételeket, melyekre allergiás lehet, ám ha mégis megtörtént a baj, antihisztaminokkal kezelhető. életveszélyes helyzetben epinefrin injekció adása szükséges.

Latex

A kesztyűkben, az óvszerben, illetve egyéb egészségügyi eszközöken található latex is okozhat allergiát. A tünetek között szerepel a bőr és szemirritáció, orrfolyás, tüsszögés, valamint orr és bőrviszketés. Az allergiás reakció a bőrpírtól és viszketéstől egészen az anafilaxiáig terjedhet.

Gyógyszerek

Az olyan gyógyszerallergia, mint például a penicillin- vagy aspirin érzékenység, akár életveszélyes is lehet. A tünetek között szerepelhet csalánkiütés, égő szem, nyelési nehézség. A legjobb elkerülni az érzékenységet kiváltó gyógyszert, ám ha megtörtént az allergiás reakció, antihisztaminokkal vagy szteroidokkal kezelhető. Komoly tünetek előfordulásakor epinefrin ajánlott.

Illatanyagok

A parfümökben, az illatosított gyertyákban, a mosó-és öblítőszerekben, kozmetikumokban megtalálható illatanyagok is válthatnak ki allergiás reakciókat. A legtöbb ember számára csak akkor lesz egyértelmű, mikor az illat már a levegőben van. Minél többször van az illatanyagnak valaki kitéve, a tünetek annál erősebbe kés hosszantartóbbak lesznek.

Csótány

A csótány nem csak hátborzongatóan undorító, ám az ürülékében olyan anyagok találhatóak, ami allergiát okozhat. Nehéz kiirtani a lakásból, különösen a melegebb éghajlaton, vagy kertes házban, ahol a bogarak könnyebben bejuthatnak a lakásba. Távol tarthatja őket, ha rendszeresen tisztán tartja a konyhát, megjavítja az esetleges repedéseket a padlón, falon, ablakpárkányom, illetve ha rovarölő szert használ.

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; WebMD

Cikkajánló

Allergia vagy nátha? - Az allergia tünetei

Dr. Brugós László, tüdőgyógyász és Dr. Horváth Balázs, általános orvos
Allergia
Cikkünkből megtudhatja, melyek az allergia tünetei, hogyan dönthető el, hogy egy meghűlést kell-e kikezelnünk, vagy allergológussal érdemes kivizsgáltatni magunkat.
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.