Allergia - A leggyakoribb kezelési hibák

Medipress
megjelent:

Dr. James L. Sublett (Louisville-i Egyetem) és az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológiai Kollégium rávilágít a szezonális allergia kezelése során tapasztalt négy leggyakoribb hibára.

1. Tüneti kezelés a kiváltó ok ismerete nélkül

Sok allergiás a tünetek megjelenésekor azonnal elkezdi a gyógyszeres kezelést anélkül, hogy pontosan tudná, mi váltja ki azokat. Ez a hiba a hatástalan kezelések mintegy feléért felelős. A megoldás egy allergiás teszt lehet: injekciós tűvel a bőrbe juttatnak különböző allergéneket, az allergiás reakció tanúskodik a bűnösről.

2. A beteg nincs tisztában, mi váltja ki allergiáját

Ez azért is fontos, mert a gyógyszerek mellett az allergén elkerülése a másik járható út a tünetek kivédésére. Amennyiben a pollen a főbűnös, érdemes csukni az ablakokat, naponta többször zuhanyozni és ruhát cserélni, illetve fedett helyen maradni, ha magas a szabadtéri levegő pollenkoncentrációja. Poratka-allergia esetén a lakásban el kell távolítani a padlószőnyeget, HEPA-szűrős porszívót kell használni takarításkor, olyan ágyneműt kell használni, amit nem szeretnek az atkák, valamint azokat gyakran mosni kell. Összefoglalva: minimalizálni kell az allergénnel való találkozás esélyét.

3. A gyógyszerszedés kezdete csak a tünetek megjelenése után kezdődik

Nem érdemes várni addig, amíg a tüsszentés és az orrfolyás jelentkezik. A gyógyszerek jobban gátolják a tünetek kialakulását, mint amennyire a már megjelent tüneteket képesek kezelni. Emiatt előre kell tervezni: a szezonális allergiánál nagyjából tudni lehet az időszakot, a pollenkoncentráció pedig a meleg beköszöntével szokott emelkedni.

4. A keresztallergia figyelmen kívül hagyása

Sok pollenallergiásnál tapasztalható, hogy egyes ételek, melyek az adott pollenhez hasonló fehérjéket tartalmaznak, ugyanazokat a tüneteket váltják ki. Ilyen társbűnösként szerepelhet a cseresznye, a meggy, egyes körte- és almafajok, a dinnye, egyes mogyorók. Érdemes megbeszélni a kezelőorvossal, hogy adott allergén esetén milyen keresztallergiát okozó ételek jönnek szóba, ezeket az allergiaszezonban kerülni kell.

(Medipress)

Cikkajánló

Allergia vagy nátha? - Az allergia tünetei

Dr. Brugós László, tüdőgyógyász és Dr. Horváth Balázs, általános orvos
Allergia
Cikkünkből megtudhatja, melyek az allergia tünetei, hogyan dönthető el, hogy egy meghűlést kell-e kikezelnünk, vagy allergológussal érdemes kivizsgáltatni magunkat.
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Hangonyi Csilla, tüdőgyógyász, allergológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.