Allergia: a leggyakoribb kezelési hibák
Dr. James L. Sublett (Louisville-i Egyetem) és az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológiai Kollégium rávilágít a szezonális allergia kezelése során tapasztalt négy leggyakoribb hibára.
1. Tüneti kezelés a kiváltó ok ismerete nélkül
Sok allergiás a tünetek megjelenésekor azonnal elkezdi a gyógyszeres kezelést anélkül, hogy pontosan tudná, mi váltja ki azokat. Ez a hiba a hatástalan kezelések mintegy feléért felelős. A megoldás egy allergiás teszt lehet: injekciós tűvel a bőrbe juttatnak különböző allergéneket, az allergiás reakció tanúskodik a bűnösről.
2. A beteg nincs tisztában, mi váltja ki allergiáját
Ez azért is fontos, mert a gyógyszerek mellett az allergén elkerülése a másik járható út a tünetek kivédésére. Amennyiben a pollen a főbűnös, érdemes csukni az ablakokat, naponta többször zuhanyozni és ruhát cserélni, illetve fedett helyen maradni, ha magas a szabadtéri levegő pollenkoncentrációja. Poratka-allergia esetén a lakásban el kell távolítani a padlószőnyeget, HEPA-szűrős porszívót kell használni takarításkor, olyan ágyneműt kell használni, amit nem szeretnek az atkák, valamint azokat gyakran mosni kell. Összefoglalva: minimalizálni kell az allergénnel való találkozás esélyét.
3. A gyógyszerszedés kezdete csak a tünetek megjelenése után kezdődik
Nem érdemes várni addig, amíg a tüsszentés és az orrfolyás jelentkezik. A gyógyszerek jobban gátolják a tünetek kialakulását, mint amennyire a már megjelent tüneteket képesek kezelni. Emiatt előre kell tervezni: a szezonális allergiánál nagyjából tudni lehet az időszakot, a pollenkoncentráció pedig a meleg beköszöntével szokott emelkedni.
4. A keresztallergia figyelmen kívül hagyása
Sok pollenallergiásnál tapasztalható, hogy egyes ételek, melyek az adott pollenhez hasonló fehérjéket tartalmaznak, ugyanazokat a tüneteket váltják ki. Ilyen társbűnösként szerepelhet a cseresznye, a meggy, egyes körte- és almafajok, a dinnye, egyes mogyorók. Érdemes megbeszélni a kezelőorvossal, hogy adott allergén esetén milyen keresztallergiát okozó ételek jönnek szóba, ezeket az allergiaszezonban kerülni kell.
(Medipress)