Nincs szükség allergiamegelőző terhes-diétára

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A földimogyoró-allergia a leggyakoribb és legveszélyesebb élelmiszerallergia az Egyesült Államokban, mind a gyerekek, mind a felnőttek körében. A jelenség az USA-ban hagyományosan elterjedt – igen magas arányú, gyakori – földimogyoró fogyasztással magyarázható.

Egy új kutatás azt állapította meg, hogy nagyobb a mogyoróallergia kialakulásának kockázata azoknál a gyerekeknél, akiknek anyja a terhesség idején sok mogyorót evett. Scott Sicherer, a New York-i Mount Sinai orvostudományi egyetem munkatársa kutatócsoportjával az Egyesült Államokban öt helyszínen vizsgált meg ötszáz, 3-15 hónapos gyereket, akiknél tej- vagy tojásallergiát feltételeztek az orvosok, ám mogyoróallergiáról nem tudtak náluk. Valójában legtöbbjük még soha nem is evett mogyorót.

A túlérzékenység, amely az allergia lehetséges jelzője, háromszor nagyobb eséllyel bukkant fel azoknál a babáknál, akiknek anyja a várandóssága alatt mogyorót fogyasztott. Minél több mogyorót evett az anya a terhessége idején, annál nagyobb volt a gyerek pozitív válaszreakciójának valószínűsége az érzékenységi tesztben. A szoptatás alatti mogyorófogyasztás mérhetően nem befolyásolta a teszteredményeket.

A földimogyoró-allergia tünetei

A földimogyoró-vaj (peanut butter) naponta szerepel az amerikai családok asztalán. A kialakuló allergia tünetei gyakran nagyon hevesek, azonnali rosszulléttel, arc-nyelvdagadással, nem ritkán eszméletvesztéssel, keringés összeomlással járó úgynevezett anafilaxiás sokkot okozhatnak.

Mivel a földimogyoró-mentes étkezés szinte megoldhatatlan az USA-ban, ezért az amerikai gyerekek ezrei hordanak az iskolatáskájukban életmentő önbelövő injekciót, mondja dr. Csáki Csilla. Az immunológus-allergológus azt is érthetőnek tartja tehát, hogy ennek az allergiafajtának a lehetséges megelőzésére, számos kutatás indításával ekkora gondot fordítanak.

Terhesség és mogyoróallergia

Nagyobb a mogyoróallergia kialakulásának kockázata azoknál a gyerekeknél, akiknek anyja a terhesség idején sok mogyorót evett - állapították meg amerikai kutatók. Scott Sicherer, a New York-i Mount Sinai orvostudományi egyetem munkatársa kutatócsoportjával az Egyesült Államokban öt helyszínen vizsgált meg ötszáz, 3-15 hónapos gyereket, akiknél tej- vagy tojásallergiát feltételeztek az orvosok, ám mogyoróallergiáról nem tudtak náluk. Valójában legtöbbjük még soha nem is evett mogyorót. A Journal of Allergy and Clinical Immunology című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányból kiderült, hogy a gyerekek több mint negyedénél erős válaszreakció mutatkozott a mogyoró allergénjére az érzékenységet vizsgáló tesztben. (MTI)

A terhesség alatt az anya vérkeringéséből – a méhlepényen keresztül – sokféle vegyület, molekula átjuthat a magzatba, így elvileg allergiát kiváltó fehérjecsoportok is.

Bár a magzat immunrendszere még kialakulatlan, azt már néhány éve, kutatók eredményei alapján tudni lehet, hogy későbbi allergiára hajlamos újszülöttekben már a születéskor a normálisnál magasabb lehet a köldökzsinórban mért, allergiát okozó ellenanyagok (IgE) szintje.

Arra vonatkozóan viszont eddig még nem voltak ismereteink, hogy konkrét élelmiszerrel szembeni allergizálódás is bekövetkezhet már az anyaméhben, mondja a jelentés kommentálására felkért Csáki doktornő.

A kutatás eredményei szerint olyan csecsemők véréből sikerült kimutatni a földimogyoróval szembeni allergiás fehérjét, akik még soha nem kaptak földimogyorót. Elvileg a szoptatás alatti anyai fogyasztás is okozhatta ezt, a hírből nem derül ki, hogy a szoptatás lehetséges hatását hogyan zárták ki.

Az ugyanis már jól ismert tény, hogy az anya szoptatás alatti tehéntej fogyasztása tejfehérje-allergiát válthat ki arra érzékeny babáknál, de a terhesség alatti ilyen lehetséges hatásról eddig nem tudtunk.

A csecsemők vérében mért, mogyoróval szembeni allergiás ellenanyagok ugyanakkor még nem igazolják a tényleges élelmiszer-allergiát az idézett vizsgálatban, ehhez még a fogyasztáskor fellépő tünetek is szükségesek lennének. 2 éves kor előtt azonban nem javasolt földimogyorót adni a gyerekeknek és lehet, hogy addigra, mire kapnak mogyorót, már el is tűnnek ezek az ellenanyagok a vérükből. Ezen babák további követésénél nyilván azt fogják vizsgálni, hogy a későbbi években ténylegesen nagyobb eséllyel alakul-e ki náluk tünetekkel járó mogyoróallergia, vagy csak egy jelentőséggel nem bíró vérvizsgálati leletről van most szó. Egyelőre tehát senkinek nem javasolható, hogy tartson terhessége alatti speciális allergia-megelőző célú diétát, mert arra még nincsen semmiféle bizonyíték, hogy ténylegesen, a tünetek szintjén is allergizálhat-e bármilyen élelmiszer, amit ilyenkor elfogyaszt a kismama.

(Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg, MTI)

Cikkajánló

Ételallergia
Százezrek küszködnek Magyarországon puffadással, hasmenéssel vagy székrekedéssel, gyomorgörcsökkel, emésztési gondokkal, különféle bélproblémákkal, így egyre inkább előtérbe kerülnek az ételintolerancia és ételallergia kimutatására szolgáló vizsgálatok. Ha bebizonyosodik a betegség, azon gyógyszer nélkül, megfelelő diétával segíteni tudnak.
Karácsonyi ételeink
Karácsonyi ételeink

Újragondolva egészségesebb verzióban.

Feledékenység
Feledékenység

Mi okozhatja még demencián kívül?

Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus
Budai Allergiaközpont - Dr. Sárdi Krisztina, belgyógyász, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Csáki Csilla, allergológus, klinikai immunológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, Dr. Polgár Marianne
Budai Allergiaközpont - Dr. Garaczi Edina, bőrgyógyász, allergológus

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Dr. Hangonyi Csilla

Dr. Hangonyi Csilla

Tüdőgyógyász, allergológus

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Somogyi Éva

Dr. Somogyi Éva

Allergológus, Immunológus, Gyermekgyógyász, Gyermekpulmonológus

Budapest