Tabletta formájú immunterápia az allergia kezelésére

Medipress
megjelent:

A pollen vagy poratka által kiváltott szénanáthaszerű allergiát hatásosan lehet immunterápiás tablettákkal vagy cseppekkel kezelni, állítja egy új tanulmány. A kutatók szerint ez az új módszer vonzó alternatívát nyújt az immunterápiás injekció helyett a gyerekek számára.

Az allergia által okozott szénanátha-szerű tüneteket általában antihisztaminokkal és kortikoszteroidokkal enyhítik. Amennyiben ezek a kezelések hatástalannak bizonyulnak, az orvos immunterápiás deszenzibilizáló (elérzéktelenítési) kezelést javasolhat, mely során a páciens a nagy mennyiségű allergén anyagot (ez váltja ki az allergiát) kap.

Az immunterápiát hagyományos módon injekcióval végzik, de az allergéneket az új eljárás révén most már tabletták, vagy cseppek formájában is a szervezetbe lehet juttatni. A vizsgálatok egyértelműen kimutatták, hogy az új immunterápiás módszer segítségével az allergiás orrnyálkahártya-gyulladás tünetei jelentős mértékben csökkentek, ráadásul az eljárásnak kevés mellékhatása van.

Suzana Radulovic, a londoni St. Thomas kórház allergiás kutatórészlegének munkatársa, és a tanulmány egyik szerzője szerint az új immunterápiás eljárás vonzó alternatívát nyújthat a gyerekek részére az oltás helyett. „Bizodalomra ad okot, hogy a gyerekek esetében is a felnőttekéhez hasonló hatásfokkal működik a kezelés.” - mondja Radulovic.

(Medipress)

Cikkajánló

Allergia vagy nátha? - Az allergia tünetei

Dr. Brugós László, tüdőgyógyász és Dr. Horváth Balázs, általános orvos
Allergia
Cikkünkből megtudhatja, melyek az allergia tünetei, hogyan dönthető el, hogy egy meghűlést kell-e kikezelnünk, vagy allergológussal érdemes kivizsgáltatni magunkat.
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg összeállítás - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász és Dr. Horváth Balázs, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.