Fordyce-foltok

szerző: Nagy Attila, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Kádár Eszter frissítve:

A Fordyce-foltok 1-3 mm méretű világos foltok vagy dudorok, legtöbbször a szájnyálkahártyán, az ajkakon vagy a száj melletti bőrfelületen, ritkábban a nemi szervek környékén. Ártalmatlan elváltozások, pusztán esztétikai problémát jelentenek.

Mik a Fordyce-foltok?

A Fordyce-foltok olyan felszíni faggyúmirigyek, amelyekhez nem tartozik szőrtüsző. Mivel nincs szőrszál, hajszál, a faggyú a mirigyben reked, és ez okozza a sárgás duzzanatot. Gyakori az arcokon, ajkakon és a száj nyálkahártyáján, a férfi és a női nemi szerveken is. Az emlőbimbó körüli változat neve a Montgomery mirigy.

Fordyce-folt ajakAz elváltozás kisebb vagy nagyobb számban a felnőtt emberek 80 százalékánál megtalálható, teljesen veszélytelen. A Fordyce-foltok vélhetően már születéskor jelen vannak, de az életkor előrehaladtával egyre nagyobbak és látványosabbak lesznek. Bármilyen életkorban megjelenhetnek újabb foltok is, az idősebb korosztályra azonban jellemzőbbek.

A Fordyce-foltok nem fertőzőek, általános jelenségek a felnőttek bőrén. Mivel sokan taszítónak találják őket, orvosi segítséget kérnek, ugyanakkor orvosilag nincs indok az eltüntetésükre.

Ártalmatlan elváltozások

"A Fordyce-foltok (vagy Fordyce-szemcsék ártalmatlan szájüregi elváltozások, és csak differenciáldiagnosztikai szerepük miatt említik a könyvek egy fejezetben daganatokkal. Ez azt jelenti, hogy azért kell ismerni, hogy el tudjuk különíteni esetleg veszélyes elváltozásoktól, hogy a beteget meg tudjuk nyugtatni." Az orvos válaszol - Dr. Katona Pál, fogorvos-szájsebész

Diagnosztika, hasonló bőrelváltozások

A Fordyce-foltokat általában az orvos szemrevételezéssel diagnosztizálja, nincs szükség eszközös azonosításra. Nagyon ritka esetben alkalmaznak szövettani mintavételt.

A Fordyce-foltokat laikusok számára könnyű összetéveszteni bizonyos szexuális úton terjedő betegségek tüneteivel, például a herpesz okozta elváltozásokkal (ajakherpesz) vagy a hpv okozta szemölcsökkel.

A Fordyce-foltok kezelése

A Fordyce-foltok jóindulatú elváltozások, nem szükséges kezelni őket, azonban kimondottan ellenjavalt a nyomkodásuk, szúrkálásuk, piszkálásuk otthon!

Amennyiben valaki mindenképp meg szeretne szabadulni ezektől az elváltozásoktól, lézeres kezeléssel lehet a legjobban eltüntetni (CO2 lézer).

Az orvos ajánlhatja a krioterápiát is. Ez az eljárás fagyasztással semmisíti meg a kitüremkedéseket, de előfordulhat, hogy a kezelés alatt károsodnak a környező szövetek vagy az idegek.

Amennyiben valaki nem szeretne orvosi beavatkozást, otthoni kezelésre is lehetőség van: retinoidok, hámlasztók használata lehetséges, ugyanakkor ezeket fokozott óvatossággal lehet az ajkakon használni, a nemi szervek környékén egyáltalán nem is szabad. Változást általában 6 hét után lehet látni retinoidok használata mellett.

WEBBetegForrás: WEBBeteg
Szerző: Nagy Attila, fordító
Lektorálta, aktualizálta: Dr. Kádár Eszter

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
Dermatica - Dr. Vincze Ildikó, bőrgyógyász-kozmetológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.