Felfedezték az atópiás dermatitisz és a pikkelysömör közös okát

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

Müncheni tudósoknak sikerült felfedezniük az atópiás dermatitisz és a pikkelysömör (psoriasis) okát. Mindkét betegség közös kiindulási pontjait az immunrendszer T-sejtjei képezik.

A specifikus antigének, mint amilyen például a pollen, aktiválják az immunsejteket, egy gyulladásos folyamat zajlik le, ami vagy atópiás dermatitiszhez vagy pszoriázishoz vezet. A Helmholtz Centrum és a Müncheni Egyetem tudósai olyan páciensek kis csoportját vizsgálták, akiknél mindkét betegség előfordul. Eredményeiket a neves szaklapban, a News England Journal of Medicine-ben tették közzé.

Tudta?
Egyre valószínűbbnek látszik, hogy - mint sok egyéb, főként allergiás eredetű betegség kapcsán - az anyatejes táplálásban részesülő gyermekek körében ritkábban alakul ki atópiás bőrgyulladás, mint tápszeren nevelkedett társaik esetében. A szoptatásról bővebben

A T-sejtek szerepe

A T-sejteknek megvan az a képessége, hogy „emlékezzenek” azokra az idegen és a szervezetre káros anyagokra, amelyekkel egyszer már találkoztak. Így második találkozáskor sokkal gyorsabban és hatékonyabban reagálnak a behatolókkal szemben.

Mi váltja ki a gyulladásos reakciót?

A kutatók felfedezése szerint a különböző idegen anyagok arra késztetik a T-sejteket, hogy egy atópiás dermatitiszhez vagy pikkelysömörhöz vezető gyulladásos folyamatot indítsanak el.

Az atópiás dermatitiszt kiváltó anyagok közül néhányat már ismerünk; ilyenek például a pollen bizonyos alkotórészei, a poratkák és baktériumok. Azokról az antigénekről, amelyek a pikkelysömör kialakulásához vezetnek, azonban még semmit sem tudunk.

A két betegség kezelésének kulcsa a jövőben az immunrendszer hibás reakciójának kiküszöbölése lesz.” – mondja Dr. Carsten Schmidt-Weber, a müncheni Helmholtz Centrum Allergológiai és Környezeti Központjának vezetője.

(WEBBeteg – B. M.; Forrás: NetDoktor.de , Lektorálta Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

A pikkelysömör tünetei

Dr. Kónya Judit, családorvos
Pikkelysömör
A pikkelysömör (psoriasis) a bőr fokozott elszarusodásával járó nem fertőző betegség, amely leggyakrabban 20-30 éves kor körül jelentkezik. A betegségben szenvedők számára sajnos jelenleg nem létezik végleges gyógyulást elérő szer vagy eljárás, ám a rendelkezésre álló terápiás módszerek sokat javítanak a betegek állapotán.
Visszérkrémek
Visszérkrémek

Használhatnak, de csak egy darabig.

Vitaminok
Vitaminok

Alapvető tudnivalók a vitaminokról.

WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Dermatica - Dr. Vincze Ildikó, bőrgyógyász-kozmetológus
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
Budai Allergiaközpont - Dr. Vincze Ildikó, bőrgyógyász-kozmetológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.