Sokat fejlődött a pikkelysömör gyógyítása

MTI
megjelent:

Sokat fejlődött a pikkelysömör (psoriasis) gyógyítása - közölte a Semmelweis Egyetem psoriasis centrumának vezetője az M1 aktuális csatorna műsorában a pikkelysömör közelgő, október 29-ei világnapja alkalmából.

Holló Péter elmondta, hogy míg régebben az érintetteknek kenőcsöt kellett használniuk a beteg bőrfelületeikre, ami sok időt vett igénybe és összekoszolta a ruházatot, mára teljesen új készítményeket fejlesztettek ki. Ezeket általában injekcióval vagy infúzióval juttatják be a szervezetbe, de olyan gyógyszerek is klinikai vizsgálati fázisba jutottak már, amelyeket szájon át lehetne szedni - tette hozzá.

A szakértő azt mondta, hogy Magyarországon a népesség 1,5-2 százaléka, 150-200 ezer ember szenved pikkelysömörben, Európában pedig több mint 10 millió. Hangsúlyozta: a psoriasis genetikailag meghatározott, és régen is előfordult, tehát nem civilizációs betegség.

Az érintettek életminőségét nagyon rontja a kór, amely elsősorban bőrelváltozással és ízületi fájdalommal jár, nehezítve a társaságba járást és korlátozva a mozgást - tette hozzá.

(MTI)

Cikkajánló

A pikkelysömör tünetei

Dr. Kónya Judit, családorvos
Pikkelysömör
A pikkelysömör (psoriasis) a bőr fokozott elszarusodásával járó nem fertőző betegség, amely leggyakrabban 20-30 éves kor körül jelentkezik. A betegségben szenvedők számára sajnos jelenleg nem létezik végleges gyógyulást elérő szer vagy eljárás, ám a rendelkezésre álló terápiás módszerek sokat javítanak a betegek állapotán.
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.