Barna foltok a bőrön - Pigmentált bőrelváltozások megkülönböztetése

Dr. Kádár Eszter
szerző: Dr. Kádár Eszter - WEBBeteg
megjelent:

A bőrön több okból is lehetnek barnás színű, pigmentált elváltozások. Vannak, amik már születéskor jelen vannak, és vannak olyanok is, amik az élet során jelennek meg. Jelentőségüket az adja, hogy szabad szemmel nehéz megkülönböztetni azokat a foltokat, amelyek veszélyesek, illetve azokat, amik ártalmatlanok.

A bőrön megjelenő barnás foltokhoz legtöbbször a festéktermelő sejtek számbeli növekedése, vagy a pigmenttermelés fokozódása vezet. A legtöbbször jóindulatú folyamatot több faktor is kiválthatja, ezek közé tartozik a napsugárzás, UV-fény, egyes gyógyszerek, veleszületett eltérések, vagy különböző hormonális, fizikai, képiai hatások.

A bőr foltokban jelentkező barnás sötétedése, világosodása, elszíneződése mind különböző állapotoknak, kórképeknek felelnek meg. Amennyiben nem egyértelmű az ok, vagy egy meglévő folt változni kezd, haladéktalanul szükséges bőrgyógyászhoz fordulni.

Az elváltozások színe a festéksejtek mélységéről árulkodik. Az egészen felszínes sejtek világosbarnák, majd egyre mélyebben egyre sötétebbé válnak. A legmélyebben lévő festékek már kékesen tűnnek át a bőrön.

Felszíni (epidermalis) pigmentációs elváltozások

Ephelis (szeplő) - 2-4 mm átmérőjű világosbarnás foltok. Általában arcon, háton, mellkasok jelenik meg, a napfénynek kitett területeken. Többszörösen jelenik meg, legtöbb esetben a világos bőrű egyéneken. Veszélytelen, csak esztétikai problémát okozó elváltozás.

Szeplő (ephelis)

Lentigo solaris (napfolt) - Napfény, vagy mesterséges UV (szolárium, UV-lámpák, UV-A és UV-B kezelések) sugárzás hatására jelenik meg. Megjelenésük az életkor előrehaladtával gyakoribbá válik. 1-2 mm-től, néhány centiméteresek lehetnek, színe a világosbarnától kezdve sötétbarnáig lehet. Megjelenésük megelőzhető megfelelő fényvédelemmel. Amennyiben kozmetikai problémát jelent, lézerrel, világosító krémekkel, IPL-el lehet kezelni. Malignus átalakulásra megvan az esély, ugyanis egyenesen arányosan jelennek meg a napfénykárosodás mértékével. Fontos az önvizsgálat, és amennyiben bármelyikben változás lépne fel, bőrgyógyászt érdemes felkeresni.

Lentigo solaris

Café au lait foltok - Általában veleszületett hiperpigmentált folt, ami élesen elhatárolódik a környezetétől. Legtöbb esetben 0,5 cm-nél kisebb átmérőjű és egyedüli foltként jelenik meg. Ha több café au lait folt van a testen, akkor más társuló betegségre is gondolni kell (pl. neurofibromatosis). A pigmentfolt önmagában kezelésre nem szorul, rosszindulatú átalakulása nem valószínű. Kozmetikai célból lézerrel lehet eltüntetni, de sok esetben újra kialakul.

Café au lait folt

Lentigo simplex - Lehet veleszületett, vagy szerzett, néhány mm-től lencse méretig, élesen körülhatárolt, halványbarnától kezdve feketésig. Általában 10 éves korig megjelennek, de az élet során bármikor, bárhol kialakulhat. A többi elváltozástól dermatoszkóppal lehet elkülöníteni. Az élet során javarészt nem változik, jóindulatú, kezelni nem kell.

Lentigo simplex

Naevus spilus - Világosbarna alapon több apró sötétbarna foltocska. A felnőtt lakosságot érinti. Alapjában véve jóindulatú elváltozás, de mivel rosszindulatú elfajulása előfordulhat, érdemes bőrgyógyásszal egyeztetni a megfigyeléséről, vagy az eltávolításáról.

Naevus spilus

Becker naevus - Általában férfiakon, válltájékon jelentkezik, nagyobb átmérőjű, érdes felületű világosbarnás elváltozás. Nem ritkán fokozott szőrnövekedést mutat. Kezelni nem szükséges, kozmetikai problémát jelenthet.

Becker naevus

Mélyebb (dermalis) pigmentációs elváltozások

Kék naevus - Kékesszürkén megjelenő, alapesetben jóindulatú anyajegy, ami általában felnőtteken jelenik meg. Két típusa van, az egyik apró, néhány mm-es elődomborodó, fényes, kékesszürke elváltozás, a másik 1-3 centiméteres, szabálytalanabb kékes elváltozás. Általában szabad szemmel könnyű felismerni, de fontos megkülönböztetni érelváltozásoktól, balesetek során bőrbe jutott idegen anyagoktól, vagy rosszindulatú elvlátozásoktól. Amennyiben hirtelen növekedésnek indulna, vagy elváltozást mutatna, érdemes mihamarabb bőrgyógyászhoz fordulni.

Kék naevus

Mongolfolt - Veleszületett, csecsemőkön megfigyelhető kékes-szürkés-barnás folt, ami jellegzetesen a hát alsó részén jelentkezik. Általában egy nagyobb elmosódott szélű folt, ami kisgyermekkorra eltűnik. Jóindulatú elváltozás, kezelést nem igényel. Mivel világosabb bőrű csecsemőkön kékes színű lehet, könnyű véraláfutással összetéveszteni, valójában melanocita eredetű elváltozás.

Mongolfolt

Közönséges anyajegyek

A közönséges anyajegy a fehér bőrűek között a leggyakoribb jóindulatú bőrdaganat. Jól körülírt, szabályos alakú sima vagy kidudorodó folt, ami a világos bőrszínűtől egészen a sötétbarnáig változhat. Szerzett elváltozás, a legtöbb gyerekkorban jelenik meg, de felnőttkorban is kialakulhat. Megjelenésük arányos a napfénykárosodással, családi halmozódást mutathat, és a melanoma kockázatát is jelentősen növeli.

Mélységüktől függően háromfélét különítünk el (felszínestől a mélyig).

  • Juncionális naevus - A juncionalis anyajegyek általában laposak, egy centiméternél kisebb átmérőjűek, színük általában világosbarnától, sötétbarnáig terjed.
  • Compound naevus - Előemelkedhet, barnátől sötétbarnáig terjedhet a színe, lehet sima, vagy érdes, karfiolszerű felszíne. Nem ritka a fokozott szőrnövekedés. Méretük rendszerint nem haladja meg az egy centimétert.
  • Intradermalis naevus - Előemelkedő, éles szélű, bőrszínű, vagy világosbarna anyajegy. Általában nem nagyobb, mint 1 cm.

A közönséges anyajegyeket általában könnyű felismerni, de mivel a rosszindulatú átalakulásra esély van, ezért érdemes bőrgyógyásszal vizsgáltatni. Nagy szerep jut az önvizsgálatnak is.

Részletesen Az anyajegyekről

Junctional naevus Compound naevus

Rosszindulatú bőrdaganatok
A rosszindulatú bőrdaganatok különböző megjelenésű, eltérő lefolyású elváltozások, ám közös bennük, hogy kialakulásukban jelentős szerepet játszik a túlzott UV-terhelés, és hogy eredményes kezelésükhöz fontos a korai felismerésük. A rosszindulatú bőrdaganatokról részletesen

Egyéb behatások miatt megjelenő barnás foltok

A szervezetet ért különböző behatások a bőrön is megjelennek. Ilyen hatások lehetnek az UV-fény mellett a hormonális hatások, anyagcsereváltozások, kémiai, fizikai behatások, gyulladásos kórképek, gyógyszerek mellékhatásai. A barna foltok egy része idővel megszűnhet a kiváltó ok megszűnésével.

Hormonális változások miatt megjelenő barnás foltok - Megváltozott hormonszintek (emelkedett ACTH-szint), vagy inzulinrezisztencia esetén a bőr sötétes elszíneződése jelenhet meg. Fogamzásgátólk szedése esetén megjelenhet az emlőbimbók, a meglévő anyajegyek elsötétedése, vagy akár melasma.

Melasma (májfolt) - Legtöbb esetben arcon alakulnak ki a májfoltok. Világosbarnás foltokként jelennek meg, jellemzően nőkön. Esztétikai problémát jelent, rosszindulatú elváltozásra nem hajlamos. Hormonális oka lehet, fogamzásgátló szedése alatt, terhesség alatt jelenik meg a leggyakrabban, néha szülés után néhány hónap alatt spontán módon is visszafejlődik. Napfény és meleg hatására erősödhet, sötétedhet. Kezelésében fontos a világosító krémek, a hűtés és a fényvédelem. Melasma esetében óvatosan kell bánni a hámlasztószerekkel és a lézeres kezeléssel, ezek ugyanis két módon is hathatnak: vagy kezelik, vagy súlyosbítják a tüneteket.

Májfolt (melasma)

Részletesen Melasma

PIH (post imflammatoricus hiperpigmentació) - Gyulladás utáni hiperpigmentáció, ami a pattanások, vagy egyéb gyulladt bőrterületek után visszamaradt hiperpugmentált folt a bőrön. Idővel halványítható, csupán kozmetikai problémát jelent.

PIH, gyulladás utáni pigmentpoft

Fizikai tényezők - A röntgensugárzás, a tartós nyomás és a meleg hatás okozhat barnás foltokat. Melegítésre használt párna alkalmazási helyén, szaunázás során is kialakulhat.

Kémiai anyagok - Bizonyos vegyi anyagok, kozmetikumok vagy növények is fokozottan érzékennyé teszik a bőrt az UV-sugárzásra (fényérzékenyítő anyagok), ennek következtében gyakran alakulhat ki foltokban jelentkező barnás pigmentáció.

Dr. Kádár EszterForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Kádár Eszter, rezidens
Képek forrása: DermNet

Cikkajánló

Epe egészsége
Epe egészsége

Mira gyógyvízzel az epe egészségéért! (x)

Epepangás
Epepangás

Mi okozza és hogyan kezelhető?

WEBBeteg - Dr. Kádár Eszter
WEBBeteg - Dr. Kádár Eszter
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Magyar Zsuzsanna, újságíró-szerkesztő
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.