Anyajegy eltávolítása - Mikor indokolt, hogyan történik?

Dr. Kádár Eszter
szerző: Dr. Kádár Eszter - WEBBeteg
megjelent:

Az anyajegyek leggyakrabban ártalmatlanok, bizonyos esetekben orvosi vagy esztétikai okok miatt szükséges lehet az eltávolításuk. Ebben a cikkben áttekintjük az anyajegyek eltávolításának javallatait, az alkalmazható módszereket, valamint az eltávolítás menetét.

Mikor ajánlott az anyajegy eltávolítása?

Az anyajegyek (naevusok) eltávolítása többféle indokkal történhet, melyeket két fő kategóriába sorolhatunk: orvosi és esztétikai.

1. Orvosi indikációk

Daganatgyanú: az anyajegyek eltávolítása elsősorban akkor válik szükségessé, ha fennáll a melanoma, azaz a bőrrák kockázata. Az olyan anyajegyek megjelenésében bekövetkező változások, mint az aszimmetria, egyenetlen szélű határ, színváltozás, átmérő növekedés vagy vérzés, aggodalomra adhatnak okot.

Diszplasztikus anyajegyek megelőző eltávolítása: bár a diszplázia még nem rákos állapot, meghatározás szerint rákmegelőző elváltozás. Amennyiben az orvos nem tudja biztonsággal kimondani, hogy nem rosszindulatú (malignus) az elváltozás, úgy javasolt az eltávolítás.

Fizikai kellemetlenség: azok az anyajegyek, amelyek állandó irritációnak vannak kitéve (pl. borotválkozás közben sérülnek, ruhával dörzsölődnek), eltávolításra javasoltak, ugyanis megnő az esély a rosszindulatú átváltozásra.

Fertőzésveszély: Sérült anyajegyek esetében, amelyek hajlamosak fertőződni, szintén javasolt lehet az eltávolítás.

2. Esztétikai indikációk

Az esztétikai okokból történő eltávolítás akkor válhat szükségessé, ha az anyajegy megjelenése zavarja a pácienst, és befolyásolja önbizalmát vagy mindennapi életét.

Ki javasolhatja az anyajegy eltávolítását?

Az anyajegyek eltávolítására vonatkozó döntést általában bőrgyógyász vagy sebész szakorvos hozza meg. A bőrgyógyász szakszerűen felméri az anyajegy jellegét, dermatoszkópos vizsgálat során elemzi az anyajegyet. Szükség esetén az orvos onkológiai konzultációra is javaslatot tehet. Amennyiben az anyajegy mivolta nem teljesen tisztázható, megkísérelhető a szoros, három-, vagy akár kéthavonta történő követés.

Módszerek az anyajegyek eltávolítására

Az anyajegyek eltávolításának többféle módszere létezik, melyek közül a legelterjedtebbek a következők:

Sebészi kimetszés

Ez a módszer a leggyakrabban alkalmazott, különösen akkor, ha fennáll a melanoma gyanúja. A sebészi kimetszés során az anyajegyet és annak környékét helyi érzéstelenítés mellett eltávolítják, majd a sebet összevarrják. Az eltávolított anyagot szövettani vizsgálatra küldik.

A kimetszés az “épben” történik, ami annyit tesz, hogy bizonyos sebészileg meghatározott széleket hagynak az anyajegy körül. A vágás emiatt sok esetben nagyobb és mélyebb, mint az anyajegy maga.

Elektrokauterizáció

Az elektrokauterizáció során egy elektromos eszközzel vágják ki az anyajegyet. Ez a módszer kisebb, felületi elváltozások esetében alkalmazható és ritkábban használják.

Miért nem szabad lézerrel vagy fagyasztással eltávolítani az anyajegyeket?

Bár a lézeres és fagyasztásos technikák hatékonyak lehetnek bizonyos bőrelváltozások esetében, az anyajegyek eltávolításánál nem javasoltak a következő okok miatt:

  • Szövettani vizsgálat hiánya - A lézeres és fagyasztásos módszerek esetén az anyajegy elpusztul, így nem marad elegendő szövet a szövettani vizsgálathoz, amely létfontosságú a melanoma diagnosztizálásához. Minden levételre javasolt anyajegyet a kivágás után szövettani vizsgálatra küldenek.
  • Nem teljes eltávolítás - Ezek a módszerek nem mindig biztosítják az anyajegy teljes eltávolítását, ami azt jelenti, hogy a pigmentált sejtek továbbra is jelen lehetnek a bőrben, és később problémákat okozhatnak, ha kiújulnak.
  • Hegképződés - A lézeres és fagyasztásos eltávolítás nagyobb eséllyel vezethet esztétikailag zavaró hegek kialakulásához, különösen mélyebb anyajegyek esetében. Egy jó bőrgyógyász, vagy plasztikai sebész varrással nagyon szép heget tud elérni kimetszés esetén.

Összegzés

Az anyajegyek eltávolítása fontos orvosi és esztétikai beavatkozás, amelyet mindig szakemberrel kell megvitatni. A megfelelő módszer kiválasztása az egyéni esetek és indikációk alapján történik. Bár számos technológia létezik az anyajegyek eltávolítására, a sebészi kimetszés a legmegbízhatóbb és legbiztonságosabb módszer, különösen a melanoma gyanúja esetén. Mindig konzultáljunk bőrgyógyásszal, hogy a legjobb döntést hozhassuk meg egészségünk érdekében.

Kapcsolódó Szabad-e napon lenni anyajegy eltávolítás után?

Dr. Kádár EszterForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Kádár Eszter, rezidens

Cikkajánló

Visszérpanaszok
Visszérpanaszok

Mikor forduljunk orvoshoz vele?

Náthát okozó vírusok
Náthát okozó vírusok

Vajon mitől folyik az orrom?

Anyajegyszűrő Központ - Dr. Borbola Kinga, bőrgyógyász-kozmetológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
WEBBeteg összeállítás
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.