A körömágygyulladás okai és kezelése

Dr. Kádár Eszter
szerző: Dr. Kádár Eszter - WEBBeteg
megjelent:

A körömágy gyulladása (paronychia) egy gyakori állapot, amely a köröm körüli bőr gyulladásával és fertőzésével jár. Az állapot jelentős fájdalommal és kényelmetlenséggel jár, ha nem kezelik megfelelően. A cikkben részletesen áttekintjük a körömágygyulladás okait, tüneteit, diagnózisát és kezelési lehetőségeit, beleértve a házi gyógymódokat is.

A körömágygyulladás okai

A körömágy gyulladásának számos oka lehet, amelyek közül a leggyakoribbak:

  1. Bakteriális fertőzés: a Staphylococcus aureus és a Streptococcus pyogenes a leggyakoribb baktériumok, amelyek a körömágy gyulladását okozzák. A baktériumok bejuthatnak a bőr alá apró sérüléseken keresztül, például körömrágás, túlzott manikűr vagy túl szoros cipők miatt kialakuló kisebb sérülések miatt.
  2. Gombás fertőzés: a Candida albicans gomba is gyakori okozója a körömágy gyulladásának. Különösen azok esetében gyakori, akik sok időt töltenek nedves környezetben (például vízzel dolgozók).
  3. Mechanikai sérülés: A körömágy mechanikai sérülései, például ütés, zúzódás, szúrás vagy rosszul illeszkedő cipők, szintén kiválthatják a gyulladást.

A körömágygyulladás gyakrabban fordul elő olyan személyeknél, akik gyakran érinteznek vízzel (orvos, háziasszony, szakács), vagy élesztőgombákkal (csaposok).

A megelőzés érdekében fontos a megfelelő kéz- és lábhigiénia, a lábak szárazon tartása, valamint a körmök körüli bőr sérüléseinek elkerülése, például az óvatos körömápolással, a túlzott manikűrözés kerülésével és a kényelmes cipők viselésével.

Kórokozók Streptococcus | Staphylococcus | Candida

Tünetek, panaszok körömágygyulladás esetén

A körömágy gyulladása kialakulhat a kéz és a láb ujjain is. A köröm körüli bőr pirossá válik, a körömágy megduzzadhat és érzékeny lehet. Gyakran fájdalmas, különösen nyomás hatására.

Bakteriális fertőzés vagy felülfertőződés esetén genny is keletkezhet a köröm alatt vagy körül. A köröm megvastagodhat, elszíneződhet vagy leválhat.

Körömágygyulladás kéz ujjak körme

A diagnózis általában a fizikai vizsgálat alapján történik. Az orvos megvizsgálja a köröm és a környező bőr állapotát. Súlyos vagy visszatérő esetekben mintavételre is sor kerülhet, amelyet laboratóriumban elemeznek a fertőzés okozójának meghatározására (baktérium vagy gomba).

Kezelési lehetőségek

A körömágygyulladás kezelése attól függ, hogy mi okozza a gyulladást.

Bakteriális fertőzés kezelése

  • Antibiotikumok: helyi hatású antibiotikumok (kenőcsök) vagy súlyos esetekben szájon át szedhető antibiotikumok használata ajánlott.
  • Gyulladáscsökkentő krémek, ecsetelők: vény nélkül is kapható krémek, amelyek helyileg hatnak és enyhítik a gyulladás tüneteit.

Gombás fertőzés kezelése

  • Gombaellenes krémek: helyi gombaellenes krémek vagy oldatok használata.
  • Orális gombaellenes szerek: súlyos esetekben szájon át szedhető gombaellenes gyógyszerek alkalmazása.

Mechanikai sérülés kezelése

  • Pihentetés és védelem: az érintett köröm pihentetése és a további sérülések elkerülése, szükség esetén védőkötés alkalmazása.
  • Fájdalomcsillapítók: nemszteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok) alkalmazása a fájdalom csökkentésére, akár krémek, akár szájon át bevehető formában.

Számos házi gyógymód is segíthet enyhíteni a körömágy gyulladását. A teafaolaj természetes antibakteriális és gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Sokszor lehet hallani házi gyógymódként az illóolajos kenegetést. Amennyiben nem előrehaladott a gyulladás, segíthet.

Amennyiben a tünetek súlyosak, vagy nem javulnak a házi gyógymódok és vény nélkül kapható gyógyszerek alkalmazása után néhány nap elteltével, mindig érdemes egészségügyi szakemberhez fordulni. Az antibiotikumok és a gombaellenes szerek többsége vényköteles, így nem múló panaszok esetén orvosa hatásosabb készítményeket tud felírni.

Gennyesedés esetén nem érdemes várni, vagy otthoni módszerekkel próbálkozni, hanem orvosi segítséget kell kérni. A bakteriális felülfertőződésnek hatásos kezelése érdekében az orvos antibiotikumos krémeket ír fel.

Nem tanácsos fürdőkbe, medencékbe menni gyulladt körömmel, ugyanis felülfertőződhet. Általában nem szükséges kötözni vagy leragasztani, csupán akkor, ha olyan tevékenységet végez az érintett, ami irritálná a gyulladt részt, vagy zavarná a krém az ujján.

Dr. Kádár EszterForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Kádár Eszter, rezidens
Kép forrása: Montecristo9 (Dreamstime)

Cikkajánló

Biztonságos utazás
Biztonságos utazás

Érdemes néhány szabályt betartani.

Visszeres láb
Visszeres láb

Hogyan kezelhető? Mit tehetünk ellene?

WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
WEBBeteg - Nagy Attila, fordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Szondi Réka, újságíró
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.