A bőrnyugtató ricinusolaj az ekcémás panaszokon is enyhíthet

szerző: Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

A ricinusolaj hashajtóként, illetve szépészeti szerként már jó ideje ismert. Nemrégiben bebizonyosodott, hogy bőrnyugtató és -tápláló tulajdonságának köszönhetően segíthet az ekcémás fellángolások kínzó tünetein is.

Az ekcéma nagyon kellemetlen betegség

Az ekcéma az egyik leggyakoribb bőrbetegség a világon, hazánkban a felnőtt lakosság körülbelül 5%-a érintett. Fő tünete a foltokban viszkető, száraz bőr, melyen gyakran hólyagocskák is megjelennek. A viszketés olyan nagy mértékű lehet, hogy a mindennapi tevékenységekben is gátolhatja az ekcémás beteget. A vakarózás következtében könnyen felülfertőződhetnek az érintett bőrterületek. Bár az ekcémát és krónikus formáját, az atópiás dermatitiszt gyógyítani nem lehet, a tünetek enyhíthetők megfelelő bőrápolási szokások kialakításával.

Mit tartalmaz a ricinusolaj, és hogyan segíthet az ekcémás betegeken?

A ricinusolaj növényi eredetű olaj, zsírsavak széles palettáját tartalmazza, többek között linolén-, palmitin-, sztearin- és olajsavat. Természetes antioxidánsokban is gazdag, ilyen vegyület például a tokoferol, amely a bőrt puhán tartva megelőzi a fellángolások során kialakuló irritációt, valamint a természetes védelmi vonal kialakulásához is hozzájárul.

Antiproliferatív tulajdonságának köszönhetően a ricinusolaj gátolja a hámréteg sejtjeinek burjánzását. Ezen sajátossága pikkelysömör esetén is előnyös, mivel ennél a betegségnél szintén túlzott sejtnövekedés figyelhető meg.

Az ekcémás betegek nagyfokú, fájdalmas viszketést tapasztalhatnak, amely akár alvásproblémákat is okozhat. A ricinusolaj ezeken a kellemetlen panaszokon is enyhíthet természetes fájdalomcsillapító hatóanyagaival.

Az ekcémás bőr gyakran berepedezhet, ami azután fertőzések melegágya lehet. A ricinusolaj fertőtlenítő és sebgyógyító tulajdonságánál fogva ezeken a mikrosérüléseken is képes segíteni.

Már volt szó róla, hogy ekcéma esetén a megfelelő bőrápolási szokások kialakítása kulcsfontosságú. Ennek magyarázata, hogy ekcéma esetén a bőr védelmi vonala károsodott, nehezebben tudja a nedvességtartalmat megtartani, ezáltal fogékonyabbá válik a különféle kórokozókra és allergénekre. A ricinusolaj zsíros jellegű bőrtáplálóként erősíti a bőr védekező funkcióját.

Hogyan érdemes alkalmazni ezt a hasznos olajat?

Tisztálkodás után egy ricinusolajjal átitatott tiszta, puha flanelkendő segítségével kenjük az érintett területre. Száraz dunszt használata tovább fokozhatja a jótékony hatást. Mivel a ricinusolaj rendkívül sűrű, érdemes egyéb olajjal 1:1 arányban hígítani. Ez azért is előnyös, mert – bár tömény ricinusolaj alkalmazása során rendkívül kis százalékban számoltak be enyhe irritációról – más olajjal keverve nem okoz problémát.

Más bőrpanaszok esetén is segíthet

A ricinusolaj egyéb bőrpanaszokra is hatásos lehet:

  • akne esetén, mivel gomba- és baktériumellenes tulajdonságú, valamint nem tömíti el a pórusokat
  • gombás bőrbetegséget is gyógyíthat
  • alkalmazható napégés esetén is gyulladáscsökkentő és sebgyógyító hatása révén
  • rovarcsípés esetén csökkentheti a duzzanatokat és a viszkető érzést
  • sebek gyógyulását is elősegítheti (akár kötés formájában is), mivel megakadályozza a baktériumok szaporodását
  • pikkelysömörös betegeknél a túlzott sejtnövekedést lelassítva csökkentheti az újabb plakkok kialakulását
  • szarkalábak esetén is alkalmazható: hidratáló, bőrpuhító és antioxidáns tulajdonságánál fogva segít kisimítani az apróbb ráncokat és a bőröregedés jeleit is késleltetheti.

Milyen olajok segíthetnek még az ekcémás bőrön?

Egyéb olajok, amelyek hatásosak lehetnek ekcémás tünetek esetén: kókusz-, teafa-, lenmag-, eukaliptusz-, levendula-, jojoba-, körömvirág-, borsmenta- és napraforgóolaj.

Bármilyen készítmény alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával!

Megismerhettük, hogy a ricinusolaj milyen sokoldalúan alkalmazható különféle bőrproblémák esetén. Érdemes azonban tudni, hogy bármilyen természetes olaj első használata előtt javasolt szakemberrel konzultálni az esetleges mellékhatások elkerülése érdekében.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
Felhasznált irodalom: What to know about castor oil for eczema (Mecial News Today)

Cikkajánló

Gyógyszerszedés
Gyógyszerszedés

Mit tegyünk, ha hiánycikk a gyógyszer?

Napallergia
Napallergia

Hogyan előzheti meg a tünetek megjelenését?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg összeállítás - Dr. Horváth Balázs, Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
Dermatica - Dr. Vincze Ildikó, bőrgyógyász-kozmetológus
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
Budai Allergiaközpont - Dr. Vincze Ildikó, bőrgyógyász-kozmetológus
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.