Az ígért fényvédelem nem minden esetben teljesül

Tudatos Vásárlók Egyesülete
megjelent:

A bőrápolás a megfelelő fényvédelemmel kezdődik. Ez különösen igaz arcbőrünkre, amely télen-nyáron ki van téve az UV-sugárzásnak. Éppen ezért nem mindegy, milyen krémet választunk arcbőrünk megóvására. A döntés meghozatalában a termékek címkéin lévő információk lehetnek segítségünkre.

Feltéve, hogy megfelelő tájékoztatást adnak. Sajnos nem minden esetben mondható ez el. Ráadásul nem minden fényvédő óvja meg bőrünket az általa ígérteknek megfelelően. Többek között ez derült ki a Tudatos Vásárlók Egyesületének terméktesztjéből.

A tesztek során 12 márka – Avene, Bioderma, Biotherm, Caudalie, Eucerin, Garnier Ambre Solaire, La Roche Posay, Lancaster, Nivea Sun, Riemann P20, Rituals, Yves Rocher – 13 fényvédő arckrémét vizsgálta a Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben.

Az 50-es és 50+ védelmi faktorú fényvédő arckrémekterméktesztjében 5 fő szempontszerint értékelték a termékeket:

  • ellenőrizték, hogy a csomagoláson ígért mértékben védik-e a bőrt;
  • milyen jól használhatóka gyakorlatban;
  • tartalmaznak-e nemkívánatos vegyi anyagokat;
  • vizsgálták a környezeti hatásukat;
  • és ellenőrizték a termékek címkéjén található információkat.

A teszteredmények legfontosabb tanulságai

A vizsgálati módszertan alapján nem minden termék felelt meg a csomagoláson ígért UVB és UVA értékeknek.

Az UVB sugárzás elleni védelem az a faktorszám, amivel találkozunk a csomagoláson: az SPF érték. Jellemzően ez a sugárzás okozza a bőr leégését. Ezzel szemben az UVA sugárzás felel a bőr korai öregedéséért. Az UVA elleni védelem pedig a jelenleg érvényes előírások szerint ennek a faktorszámnak legalább az egyharmada kellene legyen.

9 termék UVB és UVA (UVB érték minimum 1/3-a) értékei megfelelőek voltak a tesztek szerint, habár a csomagoláson ígérthez képest kisebb eltérés mérhető volt.

4 termék mért UVB értéke azonban több, mint 17%-kal eltért a csomagoláson feltüntetett számtól +/- irányba ezért nem kaphatott jó értékelést. A tesztelés során elvárás volt az is, hogy fogyasztóként azt kapják a vásárlók, amit a csomagoláson ígérnek nekik. A 4 megbukott termék fényvédelme jelen esetben alacsonyabb az ígért 50 SPF-nél.

A használati tesztek során minden termék minimum jó értékelést kapott

A legkényesebb szempont ezeknél a termékeknél általában a zsírosság, kenhetőség, felszívódás témaköre. Sokan nem szeretik, ha maszkszerű réteget képez a bőrükön egy-egy fényvédő krém, amit az arcon nehezebben tolerálnak, mint egyébként a test más részein. Ezen felül a szakértők értékelték a termékek állagát, illatát, ragadósságát, hogy mennyire könnyű adagolni és hogy hagynak-e fehér foltokat a bőrön.

A tesztelt fényvédő arckrémek környezetre gyakorolt hatása nem mutat biztató képet. Egyik termék sem kapott közepesnél jobb értékelést. A termékek összetételét, mikroműanyagok jelenlétét és a csomagolástis figyelembe vették az értékelésnél.

Egy jó hír a végére, hogy a nemkívánatos vegyi anyagok vizsgálata során egy termékről sem derült ki, hogy potenciális endokrin károsítókat (a különösen megkérdőjelezhető UV-szűrőket, oktokrilént és homoszalátot) tartalmaznának. Vagyis ilyen szempontból mindegyik tesztelt termék jó választás lehet.

A tesztelt termékek átlagára 4 500 és 11 300 Ft között mozgott a teszt publikálásakor, 100 ml-re vonatkoztatva 12 750 – 25 000 Ft az áruk. Az első helyen egy 7 500 Ft-os átlagáron elérhető termék végzett (100 ml-re számolt ára 15 000 Ft).

A teljes teszt éves előfizetéssel megtekinthető.

(Tudatos Vásárlók Egyesülete)

Cikkajánló

Urothel laphámsejt
Urothel laphámsejt

Mit jelent a laboreredmény?

Aloe
Aloe

Egy közismert, de alig ismert gyógynövény.

Red Lemon Media - Dr. Kriston Renáta, bőrgyógyász-kozmetológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Oxygen Medical - Dr. Boros-Gyevi Márta, bőrgyógyász-kozmetológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.