Retionoidok - Hatásuk és alkalmazásuk a bőrgyógyászatban

Dr. Kádár Eszter
szerző: Dr. Kádár Eszter - WEBBeteg
megjelent:

A retinoidok az A-vitamin származékai, melyek fontos szerepet játszanak a bőrápolásban és a bőrgyógyászatban. Ezeket a vegyületeket széles körben alkalmazzák a bőröregedés jelei, akné, pigmentációs és egyéb bőrproblémák kezelésére. A cikkben áttekintjük, hogy mik a retinoidok, milyen formáik vannak, hogyan hatnak a bőrre, illetve mi a különbség a drogériás és a gyógyszertári készítmények között.

Mik a retinoidok?

A retinoidok az A-vitamin (retinol) származékai, amelyek befolyásolják a sejtek növekedését és differenciálódását. Számos retinoidszármazék létezik, amelyek különböző erősségűek és különböző felhasználási területekkel rendelkeznek.

A retinoidok formái:

  1. Retinol: A retinol a leggyakrabban használt forma a bőrápolási termékekben. Enyhébb hatású, és általában jól tolerálható, általában hosszabb időt vesz igénybe, amíg látható eredményeket hoz.
  2. Retinil-palmitát: Egy gyengébb, észteresített forma, amely kevésbé irritálja a bőrt, és gyakran használják érzékeny bőrre készült termékekben.
  3. Retinaldehid: Közepesen erős retinoid, amely gyorsabban hat, mint a retinol, de kevésbé irritáló, mint a tretinoin.
  4. Tretinoin: Erős, vényköteles retinoid, amely hatékonyan kezeli az aknét és az öregedés jeleit, de gyakrabban okoz irritációt és bőrszárazságot.
  5. Adapalén: Szintén vényköteles retinoid az adapalén, amelyet főleg akné kezelésére használnak. Kevésbé irritálja a bőrt, mint a tretinoin.
  6. Tazarotén: Egy másik erős, vényköteles retinoid, amelyet főleg súlyos akné és pikkelysömör kezelésére alkalmaznak.
  7. Isotretinoin: Extrém erős A-vitamin szármzék az isotretinoin, ami a súlyos, cisztás akné kezelésében igen hatásos.

A Retinoidok hatásai a bőrre

Sejtmegújulás: A retinoidok elősegítik a sejtek megújulását és a felső bőrréteg turnoverjét (az öreg sejtek leválnak, a fiatalok kerülnek a felszínre), ami simább, fiatalosabb bőrt eredményez, a finom ráncokat kevésbé láthatóvá téve.

Kollagéntermelés: Növelik a kollagén termelést, amely feszesebb, rugalmasabb bőrt eredményez és csökkenti a ráncokat, egyik legjobb antiagintként viselkedve.

Akné kezelése: Csökkentik a bőr faggyútermelését (seborrheás kórképek) és megakadályozzák a pórusok eltömődését, ami hatékonyan kezeli és megelőzi az aknét.

Pigmentáció: Világosítják a hiperpigmentációs foltokat (pl. melasma) és egyenletesebb bőrtónust eredményeznek.

Különbségek a drogériában kapható és gyógyszertári készítmények között

A drogériában kapható retinoidokat vény nélkül lehet megvásárolni, míg a gyógyszertári retinoidokhoz többnyire orvosi recept szükséges. Ennek oka, hogy összetételükben és hatásukban jelentős eltérések vannak.

  • Hatóanyag koncentráció: A drogériában beszerezhető termékek általában alacsonyabb koncentrációban tartalmazzák a retinoidokat, mint a vényköteles gyógyszertári készítmények. Ezért ezek a termékek kíméletesebbek, de hosszabb időbe telhet, amíg látványos eredményt hoznak.
  • Irritáció és tolerálhatóság: A vényköteles retinoidok erősebbek és hatékonyabbak, de nagyobb az irritáció és a mellékhatások kockázata. A drogériás termékek gyengédebbek, és általában kevésbé irritálják a bőrt.
  • Formuláció és kiegészítő összetevők: A drogériában kapható termékek gyakran tartalmaznak nyugtató és hidratáló összetevőket, hogy csökkentsék az irritációt, míg a gyógyszertári készítmények gyakran koncentráltabbak és kevesebb kiegészítő összetevőt tartalmaznak.

Szabályok és tanácsok a retinoidok használatához

Terhesség ideje alatt - Mivel a retinoidok erősen terratogén (születési rendellenességeket okozó) vegyületek, ezért terhesség alatt tilos használni az ilyen hatóanyagot tartalmazó készítményeket. A drogériában található, vagy a gyógyszertári krémek használatát javasolt abbahagyni, amikor terhességet tervez az illető. A próbálkozás és a terhesség időszakára a bukachiol helyettesítheti a retinoidokat: hatása hasonló, viszont bizonyítottan nem terratogén. Az isotretinoin használata előtt egy hónappal, alatta és utána 2-3 hónapig kötelező a dupla fogamzásgátlás: tabletta és óvszer használata, ugyanis nagyon nagy a veszélye a magzati károsodásnak.

Fényérzékenyítő hatás - A retinoidok jól működnek, viszont érdemes odafigyelni arra, hogy fényérzékenyítenek: érdemes este, lefekvés előtt használni, másnap pedig bőrtípusnak megfelelő fényvédőt alkalmazni. Ezeket a lépéseket betartva a bőr védve marad a nap káros hatásai ellen, és a közhiedelemmel ellentétben nem kell nyáron abbahagyni a használatát.

Fokozatosság - A retinoidokat megfelelő használat esetén a bőrünk megtanulja tolerálni. Fontos ugyanakkor, hogy a bőrápolási rutinba fokozatosan legyen beépítve: alacsony koncentrációval kell kezdeni, először egy héten csak egy este. Ha a bőr jól tolerálja, akkor 3-4 hét után lehet növelni az adagot, heti 2 estére és így tovább, amíg elérjük a heti 4-5 alkalmat. Ha már ezt is tolerálja a bőr, akkor lehet magasabb koncentrációra váltani. Ha túl sok retinoidot használtunk, akkor a bőr pirosas, viszketős, száraz és kiütéses lehet. Ilyen tünetek esetén érdemes 1-2 napra abbahagyni a használatát.

Megfelelő hidratálás - Mivel a retinoidok könnyen irritálják a bőrt, érdemes a felvitel után egy jó hidratáló krémmel bekenni az arcot. Ha még így is irritál, akkor ki lehet próbálni a “szendvics módszert”: hidratálókrém-retinoid-hidratálókrém sorrendben.

Összegzés

A retinoidok sokoldalú és hatékony összetevők a bőrápolásban, amelyek számos bőrproblémát kezelhetnek, beleértve a bőr öregedésének jeleit, az aknét és a hiperpigmentációt. Fontos azonban, hogy a megfelelő retinoid típust és koncentrációt válasszuk bőrünk igényeinek megfelelően. Míg a drogériában megvásárolható termékek gyengédebbek és könnyebben hozzáférhetők, a vényköteles készítmények erősebbek és gyorsabb eredményeket hozhatnak.

Minden esetben érdemes konzultálni egy bőrgyógyásszal a legmegfelelőbb kezelés kiválasztása érdekében, és figyelni a használatra vonatkozó ajánlások pontos követésére.

Dr. Kádár EszterForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Kádár Eszter, rezidens

Cikkajánló

Aloe
Aloe

Egy közismert, de alig ismert gyógynövény.

Milyen a jó iskolatáska?
Milyen a jó iskolatáska?

Előzzük meg a hátfájást!

WEBBeteg - Dr. Kádár Eszter
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Molnár Judit, újságíró-szerkesztő
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Tóth András, újságíró
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.