Keratosis pilaris (csirkebőr)

Dr. Kádár Eszter
szerző: Dr. Kádár Eszter - WEBBeteg
megjelent:

A keratosis pilaris, más néven "csirkebőr", egy gyakori, jóindulatú bőrbetegség, amely a bőr felszínén a szőrtüszők körül kialakuló érdes foltokat képez. A keratosis pilaris a bőr szőrtüszőinek keratinfelhalmozódása miatt alakul ki.

A keratosis pilaris tünetei

A keratosis pilaris legfőbb tünete a bőr érdes, csirkebőrre emlékeztető kinézetű, érintésre durva tapintása. A bőrelváltozások általában pici, vörös vagy bőrszínű kiemelkedések formájában jelennek meg, és nem okoznak fájdalmat vagy viszketést. A betegség általában a felkarokon, a combokon, a háton és a fenéken jelentkezik, de más területeken is előfordulhat.

Az elváltozások gyakran télen romlanak, amikor a levegő szárazabb, és a bőr hidratáltsága csökken. Az állapot felnőttek és gyermekek körében is előfordulhat, de leggyakrabban serdülőkorban és fiatal felnőtteknél tapasztalható.

keratosis pilaris felkaron

Kialakulásának okai

A keratosis pilaris pontos oka még nem teljesen tisztázott, de a tudósok úgy vélik, hogy a bőr keratin nevű fehérjéjének túltermelése áll a háttérben. A keratin a bőr, a haj és a köröm alapvető alkotóeleme, és a szőrtüszőkben való felhalmozódása elzáródáshoz, kiemelkedések kialakulásához vezet.

Genetikai hajlam is szerepet játszhat a betegség kialakulásában, mivel a keratosis pilaris gyakran előfordul családtagok esetében. Emellett más bőrproblémák, például ekcéma vagy száraz bőr, növelhetik a keratosis pilaris kialakulásának valószínűségét.

Diagnózis

A keratosis pilaris diagnózisa általában a bőrgyógyász által végzett klinikai vizsgálaton alapul. A bőrgyógyász megfigyeli a bőr megjelenését és tapintását, és ha szükséges, kizárja más bőrbetegségeket. Ritkán szükség lehet biopsziára, hogy megerősítsék a diagnózist.

A keratosis pilaris kezelési lehetőségei

Bár a keratosis pilaris nem gyógyítható, számos kezelési lehetőség áll rendelkezésre a tünetek enyhítésére. A kezelés viszonylag egyszerű, de következetességet igényel.

A legfontosabb lépés a bőr hidratálása, mivel a száraz bőr fokozhatja a kiemelkedések megjelenését. Télen különösen fontos a bőrápolás. Hidratáló krémek, valamint hámlasztó hatású termékek, például a tejsav, szalicilsav vagy urea tartalmú készítmények segíthetnek a keratinfelhalmozódás csökkentésében.

A bőrgyógyászok néha retinoidokat is javasolhatnak, amelyek segítenek a bőrsejtek hámlásának fokozásában. Fontos megjegyezni, hogy ezek a kezelések rendszeres alkalmazást igényelnek, és a keratosis pilaris gyakran visszatér a kezelések leállítása után.

Kezelési terv minta

Első lépésként fontos, hogy akinek keratosis pilarisa van, sose zuhanyozzon túl forró vízzel, ugyanis az szárítja a bőrt és tovább rontja a tüneteket. Langyos vízzel való zuhanyzáshoz érdemes urea tartalmú, vagy glikolsav tartalmú tusfürdőt használni, amik hámlasztanak és segítenek oldani a felhalmozódott keratint. Amint a zuhanyzás véget ér, javasolt testesebb testápoló vajakat használni, közvetlenül zuhanyzás után, még nedves bőrre. Legjobb összetevő itt is az urea. A kitartóan alkalmazott terápia hatására enyhülnek a tünetek.

Összegzés

A keratosis pilaris egy elterjedt bőrbetegség, amely általában nem okoz komoly egészségügyi problémát, de esztétikai szempontból zavaró lehet. A bőr hidratálása és a megfelelő bőrápolás kulcsszerepet játszik a tünetek kezelésében.

Ha valaki keratosis pilarisban szenved, érdemes bőrgyógyászhoz fordulnia, hogy megtalálja a számára legmegfelelőbb kezelési lehetőségeket. A betegség kezelésével kapcsolatban fontos a türelem, mivel a tünetek csökkentéséhez idő és következetesség szükséges.

Dr. Kádár EszterForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Kádár Eszter, rezidens
Kép: Dermnet

Cikkajánló

Minőségi alvás
Minőségi alvás

Gyógynövényekkel a stressz ellen. (x)

Az aranyér kezelése
Az aranyér kezelése

Házi praktikák vagy orvosi beavatkozás?

WEBBeteg - Cs. K., fordító
Oxygen Medical - Dr. Vincze Ildikó, bőrgyógyász-kozmetológus
WEBBeteg - Nagy Attila, fordító
WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.