Fejbőrviszketés – Mi okozhatja?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos megjelent:

A fejbőrviszketés nagyon gyakori probléma, sok embert érint, és gyakran nagyon zavaró lehet. A kellemetlen panasz mögött számos ok húzódhat meg, kezdve az olyan ártalmatlan tényezőktől, mint a száraz fejbőr vagy a helytelen hajápolás, a komolyabb, orvosi kezelést igénylő bőr- vagy egyéb betegségekig.

A leggyakoribb okok a fejbőrviszketés hátterében

Az első, amire a panasz jelentkezésekor gondolhatunk, az, hogy valami ingerli a fejbőrt, ez lehet mechanikai ok, pl. egy sapka, ami túlságosan meleg, esetleg szúrós anyagú, lehet valamilyen kémiai tényező, pl. hajfesték (ami akár súlyos allergiás reakciót is kiválthat!) vagy nem megfelelő hajápolószer, továbbá a fejbőr szárazsága, amit okozhat többek között túl gyakori hajmosás vagy forró levegővel történő hajszárítás, esetleg nem a hajtípusunknak megfelelő hajápolószer alkalmazása.

Bőrbetegségek a fejbőr viszketése mögött

Egy gyakori ok a fejbőrviszketés hátterében az atópiás dermatitisz (más néven neurodermitisz), mely betegség tünetei sokszor kiterjednek a fejbőrre is. A kórkép hátterében egyebek mellett a bőrszövetben lévő immunsejtek működési zavara áll, ez okozza az ekcémás tüneteket, a viszketést.

A pikkelysömör (psoriasis) is jelentkezhet a fejbőr területén, ez a betegség viszketéssel és hámlással jár.

A csalánkiütéssel járó betegség (urticaria) gyakori és az esetek többségében ártalmatlan. Bőrpírral és hólyagképződéssel jelentkezik. Hátterében bizonyos immunsejtek működési zavara áll, hisztaminfelszabadulás következtében jelentkezik a viszketési inger. A viszketést okozó rovarcsípések során is hasonló mechanizmus játszódik el. Urticaria esetén a panaszok spontán lépnek fel és gyorsan elmúlnak, lehetek azonban allergia kísérői is, akár komolyabb formát öltve, esetenként egyéb, súlyos tünetekkel társulva.

Parazitafertőzés, például tetvesség vagy bőrgombásodás is okozhatja a fejbőr viszketését.

A fejbőrben elhelyezkedő faggyúmirigyek fokozott működése, ami többek között például seborrhoeás ekcémában fordul elő, gyulladással, a haj erőteljes zsírosodásával és a fejbőr viszketésével járhat. A gyulladás ingerli a fejbőrben lévő idegvégződéseket, és ez váltja ki a viszkető érzést. Ugyanakkor a túl kevés faggyú termelése is vezethet viszketéshez, hiszen emiatt kiszárad a bőr.

További okok az akár a fejbőrt is érintő viszketés hátterében

A bőr mellett más szervek eltérései is okozhatnak a fejbőrt is érintő viszketést.

Gyakran kíséri viszketés a májcirrózissal járó krónikus májkárosodást, de az epeúti gyulladást is.

Viszketés szintén gyakorta lép fel idült vesebetegségek egyik tüneteként. Ez utóbbiak esetén azonban a panasz ritkán jelentkezik izoláltan – pl. csak a fejbőrön –, jellemzőbb, hogy a viszketés testszerte fordul elő.

Egy másik gyakori betegség, amely a test különböző pontjain jelentkező viszketés hátterében állhat, a cukorbetegség. A megfelelő kezelés híján magas vércukorszint évek alatt az idegek károsodásához vezet, polineuropátia alakul ki, ami viszketéssel, érzészavarokkal járhat, de ezek jellemzően elsősorban az ujjak és a lábak területén (kesztyű-, zokniszerűen) jelentkeznek.

Hiánybetegségek, például vashiány is állhat a fejbőrviszketés hátterében. Vasra a vérünkben történő oxigénszállításhoz van szükség. Hiányában az oxigénellátás romlik, a bőr kiszárad, irritált lesz.

Hormonális zavarok is előidézhetnek viszketést. Például a pajzsmirigy túl- vagy alulműködése. A változókorral járó hormonális változások szintén járhatnak ilyen panasszal.

Bizonyos gyógyszerek, többek között opioidok, antibiotikumok, vérnyomáscsökkentők (ACE-gátlók) is kiválthatnak viszketést.

Mikor forduljon orvoshoz?

Először is hajápolási szokásain próbáljon meg változtatni. Ha eddig túl gyakran mosott hajat, akkor erre ritkábban kerítsen sort. Hajtípustól függően 3-4 naponta ajánlott hajat mosni. Próbálja meg lecserélni az eddig használt hajápoló szereket, mint pl. sampon, pakolás, balzsam, de ne egyszerre, hogy nyomon tudja követni a változást. A hajformázó szereket, hajfestéket vagy hagyja el, vagy cseréje le azokat is más termékekere, és figyelje az eredményt. A sampont és a kiöblítendő hajápoló készítményeket mindig alaposan mossa ki hajából, mivel ezek maradékai könnyen ingerelhetik a fejbőrt.

Ha a viszketés nagyon erőteljes és/vagy hosszabb ideje fennáll és/vagy egyéb tünetek is társulnak hozzá, mindenképpen tanácsos orvoshoz fordulni, hogy a háttérben álló okot feltárják és megfelelő kezeléshez juthasson. Első körben háziorvosát keresse fel, aki ha tünetei ismeretében és a vizsgálata alapján szükségesnek ítéli, tovább utalja Önt bőrgyógyászati vagy egyéb szakorvosi vizsgálat(ok)ra.

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Forrás: Juckende Kopfhaut: Ursachen & was tun? (Gesundheit)
Lektorálta: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos

Cikkajánló

Terhességi teszt
Terhességi teszt

Hogyan alkalmazzuk a terhességi tesztet?

Immunerősítő élelmiszerek
Immunerősítő élelmiszerek

Mit érdemes fogyasztani?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.