Élet a szülővé válás után - a legmeglepőbb dolgok

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Szülőnek lenni nem egyszerű feladat. Cikkünkben talál néhány tippet, ami megkönnyítheti Önnek a baba születése utáni időszakot.

Minden idő a baba ideje

Lehet, hogy egykoron volt napirendje, de ez többé nincs így. Innentől kezdve a baba napirendjéhez igazodik az Öné is. Igen, az újszülöttek napi 18 órát alszanak, de több, kisebb részletben, s a köztes időszak etetéssel, pelenkázással telik.

Tipp: Az első hektikus hetek után a babák hosszabb ideig alszanak, és kiszámíthatóbb ritmusban. Ez nagyban segíti az időbeosztásban.

A szülők világméretű "klubja"

Hirtelen rengeteg barátra tesz szert: idegenek mosolyognak Önre, és anyukák ajánlják fel, hogy csatlakozzon hozzájuk a játékidőben. Ez a szülők klubja, melynek rengeteg tagja van. Élvezze!

Tipp: Teljesen egyedi szülői stílust fog kialakítani, mely a legmegfelelőbb a családja számára. Ne aggódjon, ha ez eltér a szomszédokétól, hiszen minden család más!

Változik a párkapcsolata

A párkapcsolat dinamikája megváltozik. Még egy személy lépett az életükbe, így kevesebb idő jut arra, hogy kettesben legyen partnerével. Ha a gyermekkel kapcsolatos tennivalók jelentős részét az egyik szülő végzi, a másik kirekesztettnek érezheti magát. Az is előfordulhat, hogy a párok olyan elfoglaltak a gyerek körüli teendők miatt, hogy elfelejtenek beszélgetni.

Tipp: Szakítsanak időt arra, hogy csak kettesben legyenek! Szervezzenek randit, és osszák meg egymással gondolataikat, érzéseiket.

Az éjszaka már nem az alvásé

Emlékszik még arra, mikor az éjszakákat végigaludta? Nos, a baba születése után egy időre ez megváltozik. Amíg a baba nem alussza át az éjszakát, az alváshiányon úgy könnyíthet, hogy felváltva ébrednek hozzá a partnerével.

Tipp: Napközben, míg a baba alszik, ne a házimunkával próbálja meg utolérni magát, hanem pihenjen Ön is!

Hogyan segíthet a babának, hogy átaludja az éjszakát?

Sok szülő belefáradt már abba, hogy éjszakáról éjszakára órákat van ébren kisbabája sírása miatt. Az alábbi tippekkel segíthet gyermekének átaludni az éjszakát. Alvási problémák kisbabáknál

Túl sok a látogató

A család és a barátok mind látni szeretnék a kicsit, s eközben véget nem érő történetekkel, tanácsokkal halmozzák el a gyereknevelésről. Próbálja meg a szórakoztató oldaláról felfogni a dolgot!

Tipp: Ha belefáradt mindebbe, nyugodtan kérje meg a látogatókat arra, hogy egy másik alkalommal folytassák a beszélgetést. Akik igazán szeretik Önt, megértik.

Vicces grimaszok a baba kedvéért

A babák a környezetüket figyelve tanulnak. Hamarosan rengeteg bolondos dolgot fog csinálni annak érdekében, hogy ösztönözze gyermekét a tanulásban: mosolyogva nyújtogatja a nyelvét, vicces arcokat vág vagy fura hangokat bocsát ki, hogy felhívja magára a kicsi figyelmét.

Tipp: Az első néhány hét után észre fogja venni, hogyan tanul, hogyan utánozza Önt.

Segítségre van szüksége

A babára való állandó figyelés, igényeinek folyamatos kielégítése kimerítő feladat. Kérjen segítséget partnerétől. Legjobb, ha minden nap vannak olyan időszakok, mikor az egyikük vigyáz a kicsire, míg a másiknak így jut idő arra, hogy egy kicsit magával foglalkozzon. Ezalatt az idő alatt nézzen TV-t, olvasson, sétáljon, vegyen egy forró fürdőt!

Tipp: Amennyiben Ön egyedülálló szülő, ne féljen segítséget kérni barátaitól vagy rokonaitól. Szüksége van olyan időre, mikor feltöltődik!

A babáknak szükségük van a beszélgetésre

Mikor a babával beszélget, két dolog történik: tanul és kötődik. Minél többet beszél hozzá, ez annál erősebb.

Tipp: Utánozza a gyermeke által kiadott hangokat, várja meg, míg válaszol arra, majd ismételje azt vissza. Ez segít neki megtanulni a beszélgetést.

A bűntudat a szülőlét része

Bizonyára úgy készült, hogy kiváló szülő lesz, mindig megnyugtató, boldog jelenléttel gyermeke életében. Vannak azonban olyan esetek, mikor egyszerűen úgy érzi, már nem tudja, nem akarja tovább csinálni. Ezután persze jön a bűntudat amiatt, hogy nem élvezi a szülőlét minden percét. Ne aggódjon, teljesen természetes, ha időnként szeretne egy kis szünetet!

Tipp: Kérjen segítséget! Hívjon át egy barátot, míg a baba biztonságban van, az ágyában. Próbáljon azokra a dolgokra koncentrálni, melyek jól mennek.

A csecsemőtáplálásról

A csecsemő számára az egyetlen teljes értékű táplálék az anyatej. A növekedéshez és fejlődéshez elengedhetetlen tápanyagok mellett rengeteg immunoglobulint (az immunrendszer működésében szerepet játszó fehérjét) valamint élő sejteket is tartalmaz.
A csecsemőtáplálásról

A gyerekkönyv is irodalom

Ha eddig nem ismerte a gyermekkönyveket, most biztosan beléjük szeret! A legtöbbet úgy írták, hogy a baba és a mama is élvezze azt, egyszerre legyen szórakoztató és nevelő. A babák imádják, ha „olvasnak” nekik, ezért sosem lehet elég korán elkezdeni!

Tipp: A rendszeres meseolvasás segíti gyermekét abban, hogy később jó olvasóvá váljon.

Mindenki hibázik

Biztosan van rengeteg olyan dolog, melyről megesküdött, hogy soha nem tenné, és számos olyan dolgot is olvashatott gyermeknevelési könyvekben, melyről azt gondolta, csakis így fogja csinálni. Ám tökéletes szülők csak egy tökéletes álomvilágban léteznek! A való világban azonban azt tesszük, ami működik. Ha a gyerek például már nagy a cumihoz, ám anélkül nem tud elaludni, valószínűleg egy darabig még engedjük neki, hogy cumizzon. Ne aggódjon! Ez nem árt neki. Ám ha kétségei vannak, forduljon szakemberhez!

Bíróvá válik

Amint a gyermek növekszik, úgy lesz Ön is egyre gyakrabban döntőbíró. Lehet, hogy nem ez az a szerep, amire vágyik, mindazonáltal kikerülhetetlen, hogy rendezze a testvérek közötti vitát, felállítsa a határokat és ellenőrizze azok betartását. A család által felállított fegyelmi szabályok betartatása nem a legegyszerűbb szülői feladat, ám kikerülhetetlen.

Tipp: Szakítson időt arra, hogy minden gyermekkel tudjon külön-külön is foglalkozni, hiszen tulajdonképpen az Ön figyelméért versenyeznek!

A szobatisztaság kérdésköre...

Noha eltelik egy kis idő, mire a babát szobatisztaságra lehet nevelni, de ne márt barátkozni a gondolattal, hogy már jóval előtte társaságra kell számítania még akkor is, ha WC-re megy. Ezt nevezik szülői modellezésnek. A gyerekek figyeléssel és utánzással tanulnak!

A gyermek iránti szeretet a legnagyobb

Lehet, hogy nem azonnal történik meg, de eljön a nap, mikor a babára tekintve úgy érzi, az a fajta mélységes szeretet, melyet érez, talán nem is létezik. Ez a fajta határtalan szeretet érzése leginkább az anyákat lepi meg. Noha tudta, hogy nagyon szeretni fogja a gyermeket, erre a határtalan érzésre nem lehet felkészülni. Élvezze, és tartsa meg egész életén át!

Szülői elengedés

Ez a keserédes szülői csavar a szülőlétben. Minden elért mérföldkő olyan teljesítmény, mely elérésében Ön segítette gyermekét. Ugyanakkor minden elért mérföldkő azt jelzi, hogy gyermeke egyre függetlenebb, és egyre kevésbé van szüksége Önre. Mikor még pici, és az Ön segítsége nélkül még az éjszakát sem tudja átaludni, úgy érzi, ennek sosem lesz vége, s mikor eljön az elengedés pillanata, az egész olyan, mintha csak pár napja történt volna.

Babamasszázs

Az apukákat és az anyukákat az elkényeztetéstől, a gyermek "elrontásától" való félelmük gyakran visszatartja attól, hogy megfelelően szeressék, szeretgessék gyermekeiket. Pedig a csecsemőjüket ösztönösen gondozó, ápoló anyák érzik, tudják, hogy a gyakori ölelgetés, simogatás a baba testi-lelki fejlődését szolgálja. Ennek egyik formája a babamasszázs.
Babamasszázs: jó a mamának, jó a babának

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Szerző: Cs. K., fordító

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Kazimir Ágnes, pszichológus
Vanderlich Egészségcentrum - Pergel-Száraz Cintia, klinikai szakpszichológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Szabó Diána Lili
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.