Kevesebb sót és cukrot kapnak a bölcsisek
A kisgyermekek vitamin-, ásványi anyag és tápanyag igénye eltér a felnőttekétől, különösen életük első 1000 napjában. Ezért rendkívül fontos az új közétkeztetési rendelet, amely már a bölcsődékben is szabályozza az adható élelmiszereket annak érdekében, hogy a gyermekek megfelelő minőségben és mennyiségben jussanak hozzá a fejlődésükhöz szükséges tápanyagokhoz.
A közétkeztetésben is cél az 1-3 éves korosztály egészséges táplálása
Rendelet a közétkeztetésről |
Megjelent a szeptember elsejétől hatályos közétkeztetésről szóló rendelet, amely részletesen szabályozza a többek között az iskolai menzákon, kórházakban adandó ételek elkészítését és tápanyagtartalmát. Megjelent a közétkeztetésről szóló rendelet. |
Az Első 1000 nap program célja felhívni a szülők és a szakemberek figyelmét arra, hogy gyermekeink felnőttkori egészségének életük első 1000 napjában ágyazunk meg. Az 1-3 éves kor közötti időszakban fejlődik például a legintenzívebben az immunrendszer, amely alapja az egészséges gyermek- és felnőttkornak is. Sajnos a táplálékbevitelről szóló európai és hazai kutatások számos vitamin és ásványi anyag elégtelen bevitelére mutatnak rá az 1-3 éves gyermekek körében, míg a felnőttekre jellemző túlzott só- és cukorbevitel már a gyermekeknél is jellemző.
A szeptemberben életbe lépő közétkeztetési rendelet* egyik legfontosabb érdeme, hogy előírja a közétkeztetésben a só- és a cukorbevitel csökkentését. A napi bölcsődei étkeztetéssel bevitt só mennyiségét például 2020-ig legalább 10 százalékkal csökkenteni kell az előző évi mennyiséghez képest. Az étlapon pedig fel kell tüntetnie minden étkezés energia-, zsír-, telített zsírsav-, fehérje-, szénhidrát-, cukor-, illetve sótartalmát, valamint az élelmiszerek jelöléséről szóló miniszteri rendeletben meghatározott allergén összetevőket.
Jelentős lépés a felnövekvő generációk egészségének megőrzése érdekében
„A felnőttkori egészségünket gyermekkorban alapozzuk meg, ezért fontos, hogy a szülők odafigyeljenek a gyermekek táplálkozására. A védőnők a családok látogatásakor rendszeresen felhívják a figyelmet az egészséges táplálkozás irányelveire. Azok a gyermekek, akik már 1-3 éves kor között közösségbe járnak, az intézményekben étkeznek, amelyre a családoknak nincs befolyása.
Örömmel fogadtuk a most nyilvánosságra hozott közétkeztetési rendeletben foglaltakat, hogy a bölcsődékben is kiemelten szabályozásra került például a só- és cukorfogyasztás, a szükséges zöldség- és gyümölcsmennyiség, illetve hogy kalciumforrásként mennyi tejterméket kell fogyasztania ennek a korosztálynak. Ez egy jelentős lépés a felnövekvő generációk egészségének megőrzése tekintetében” – mondta el Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke.
Az Első 1000 nap program szakemberei elkészítettek egy ajánlást, amely már minden tekintetben megfelel a rendeletnek, így akár a bölcsődékben, akár otthon az édesanyák is használhatják.
(www.elso1000nap.hu)