Az üdítőitalok károsíthatják a csontozatot
Azok a fiatalok, akik gyakran fogyasztanak üdítőitalt, kevés ásványi anyagot juttatnak csontjaikba, melyek kevésbé lesznek stabilak, ezáltal megnő az időskori csontritkulás kialakulásának esélye.
A kutatást a bonni Gyermektáplálkozástudományi Egyetem (FKE) Donald-tanulmányában tették közzé. A kutatók 1985 óta vizsgáltak gyerekeket és serdülőket, nagyrészüknél CT-vel ellenőrizték a csontok ásványianyag-tartalmát az üdítőital-fogyasztás tükrében.
Az eredmények az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban jelentek meg. "Minél több üdítőitalt fogyaszt egy fiatal, annál inkább csökken csontjainak ásványianyag-tartalma. Összefüggést találtunk a koffeintartalmú üdítők és a csontok anyagcseréje között" - foglalta össze a tanulságokat Thomas Remer, a kutatás vezetője.
"A túlzott üdítőital-fogyasztás az egyetemes kiegyensúlyozatlan táplálkozás része, kifejezésformája. Aki kólával oltja a szomját, sokkal kevesebb fehérjét, tápanyagot juttat szervezetébe. Aki a cukros üdítőket részesíti előnyben, az valószínűleg szénhidrátgazdagon és proteinszegényen táplálkozik, márpedig a protein elengedhetetlen a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz és a csontfejlődéshez egyaránt."
(WEBBeteg, forrás: stern.de)