A só fokozza a gyerekkori elhízást
A túl sok só is egyik oka lehet a gyermekkori elhízásnak. Az ételek sótartalmának csökkentése sok gyereket menthetne meg a felnőttkori beteges kövérségtől, a szívbetegségektől és agyvérzéstől - állapították meg a Londoni Egyetem kutatói.
A tudósok 1600 gyerek vizsgálata alapján kiderítették, hogy ha a gyerekek naponta csak 3 grammal kevesebb sót ennének, akkor már hetente két adaggal kevesebb cukros üdítőt fogyasztanának.
A nem magától értetődő összefüggés az, hogy a sós táplálék miatt többet iszunk, méghozzá a tapasztalat szerint a sós ízt első sorban édes üdítőitallal öblítjük le. Felnőtteken már régen megállapították, hogy a táplálék magas sótartalma fokozza az édes üdítőitalok iránti szomjat. De gyerekeken most mutatták ki először ezt az összefüggést.
Minderről csütörtökön adott hírt a BBC brit közszolgálati televízió internetes oldala. A kutatási beszámoló a Hypertension című orvosi szaklapban jelent meg.
Feleslegesen sok sót fogyasztunk
A vizsgálatban 1600 gyerek vett észt, koruk 4 és 18 év között volt. Mindannyiuknál nagyon precízen mérték a táplálékbevitelt. Azt találták, hogy amikor napi egy grammal csökkentették az ételek sótartalmát, akkor a gyerekek napi 100 grammal kevesebb folyadékot ittak. A gyakorlati tapasztalat szerint az ital formájában bevitt folyadék negyede cukrozott üdítőital.
Ha a ma szokásos napi 6 grammos sóbevitelt 3 grammra csökkentenénk, akkor minden gyerek hetente két adaggal kevesebb cukros üdítőt fogyasztana. A szakemberek szerint az ételeink sótartalmának 10-20 százalékos csökkentését a nyelvünk nem is érzékelné, és ekkora sócsökkentés az élelmiszeriparnak sem okozna technológiai vagy biztonsági problémát.
Ezzel szemben egyes ételeink sótartalma gyakorlatilag megegyezik a tengervízével, hívja fel a figyelmet a kutatás egyik részvevője. és kiemeli, hogy különösen a gyerekeknek szánt húskészítményeknek nagyon magas a sótartalmuk. A mindenféle nyesedékből készült húskészítményeknek ugyanis rengeteg só nélkül nem lenne jó ízük.
A brit szívtársaság sürgeti, hogy az élelmiszeripar részletesebben tüntesse fel a termékeken a sótartalmat, és akkor a szülők jobban figyelhetnének arra, mit adnak a gyermeküknek. Nagy-Britanniában a gyerekek 20 százaléka túlsúlyos.
Részletesen a tápanyagokról! |
(Független Hírügynökség)