A zöld tea tudományos vizsgálatok szerint is erősíti a csontokat
A zöld teát évezredek óta nem csupán kellemes italként, hanem gyógyítási célból is fogyasztják. A legújabb tudományos vizsgálatok azt jelzik, hogy a zöld tea a csontok erősítésére is alkalmas - írták hongkongi kutatók.
Ping Csung Leung és munkacsoportja a csontképződés, csontlebomlás tanulmányozása során észlelte a zöld tea néhány hatóanyagának figyelemre méltó tulajdonságait.
Az életkor előrehaladásának szinte elkerülhetetlen következménye a csontok mésztartalmának csökkenése. Az öregek között mind gyakoribb a törés: elesés következtében hol a felkart kell begipszelni, hol a combcsont megszögelésére van szükség.
A csontrendszer nem a felnőttkorra kialakuló, merev váz, hanem élő szövet, melyben a csontfejlődés és a lebomlás finom egyensúlya dönti el a pillanatnyi helyzetet. Vannak sejtek, melyek új csontot hoznak létre és vannak, melyek lebontják a csontszövet bizonyos részeit.
A csontritkulásról |
Harmincöt éves korát követően szinte mindenki szervezete több csontot bont le, mint amennyit képez. A csontritkulás kockázata főleg attól függ, hogy mekkora csonttömegre tett addig szert az egyén és milyen gyorsan kezdi el a csonttömeget veszíteni. Részletesen a csontritkulás okairól és rizikófaktorairól>> |
A Kínai Orvostudomány Intézetének munkatársai szövettenyészetben vizsgálták a csontot építő sejtek viselkedését a zöld tea háromféle hatóanyagával történő kezelés során.
Az epigallokatechin lehet a kulcs
A teában a katechin kémiai csoport többféle változata megtalálható. Ezek közül az epigallokatechin, nemzetközi rövidítéssel EGC, gyógyhatása tűnt a legígéretesebbnek. A csontépítő sejtek kezelése EGC adásával, néhány nap alatt 79 százalékkal növelte az új csontszövet keletkezését.
A kutatók azt is megfigyelték, hogy az így kifejlődő csontszövetben, EGC hatására a mész beépülése is fokozódik, ami erősebb vázszerkezetet jelent. A kedvező eredményt még tovább növelte, hogy a csontot lebontó sejtek működése viszont lassult, ezért az egyensúly a csontok lebontása helyett a jobb minőségű, új csont épülése irányába mozdult el.
Az utóbbi évek vizsgálatai egyértelműen igazolták, hogy az öregedés a csontok erősségének, biztonságának fokozatos romlásával, az oszteoporózis előrehaladásával jár. A kínai kutatók szerint ezt a kedvezőtlen folyamatot a zöld tea rendszeres fogyasztásával talán mérsékelni lehet.
A tanulmány a Journal of Agricultural and Food Chemistry legújabb számában jelent meg.
(MTI)