A cukorbetegek is ihatnak bort?

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
frissítve:

A bor mértékkel fogyasztva a legegészségesebb ital – Louis Pasteur francia mikrobiológus is így gondolta. Ihat-e egyáltalán ebből a nedűből a cukorbeteg, és ha igen, milyet, mennyit és mikor?

Először is tisztázzuk: a bor legfontosabb, pozitív élettani hatása nem az alkoholtartalmából, hanem egyéb alkotórészeiből származik.

Egyes vélekedések szerint a tölgyfahordóban érlelt, száraz vörösbor a legegészségesebb, a benne található fenolok és a különféle speciális anyagok a szervezetbe jutva az antioxidánsokhoz hasonlóan viselkednek. Ezek előnyösek a szív-érrendszeri és daganatos betegségek megelőzésében.

A vörösbor gátolhatja a káros LDL-koleszterin oxidációját, az érfalon való lerakódását, valamint a vérlemezkék összecsapódását. Az eddigi tudományos vizsgálatok alapján elmondható: a jó minőségű vörösborok mérsékelt fogyasztásával a 45 év feletti férfiak és az 55 év feletti nők esetében csökkenhet a koszorúérbetegség kialakulásának kockázata.

Lásd még A vörösbor hatása a szervezetre

Milyen bort igyon a diabéteszes?

Leginkább a száraz bor ajánlott, ez lehet vörös és fehér, de akár rosé is: 4 gramm/liter vagy ennél kevesebb cukortartalmának köszönhetően a diabéteszesek is nyugodtan fogyaszthatják, különösen este, étkezés közben vagy után. A humán inzulin esetében a beadás után negyed-fél óra múlva lehet csak megkezdeni az étkezést, érdemes beiktatni alkalomadtán egy-két deciliter száraz bort, amely a jó alvást is elősegíti – vélekedik a WEBBeteg.hu által megkérdezett dietetikus.

Mi történik akkor, ha nem tudjuk megállni és lecsúszik még egy (vagy két) pohár a finom nedűből – kérdeztem a szakembertől.

Ha ez csak ritkán fordul elő, azaz mondjuk egy szülinapi bulin, figyeljünk arra, hogy ne keverjük a bort például égettet italokkal, likőrökkel vagy édes pezsgővel. Előfordulhat ugyanis, hogy ingadozóvá válik a vércukorszint, az égetett szeszek leviszik, míg a likőrök megemelik a szintet. Alkalmanként két pohár száraz bor akut problémákat nem fog okozni, a lényeg a mértékletesség, valamint a minőségi ital előnyben részesítése. Kerüljük az olcsó, pancsolt borokat, számtalan kiváló hazai minőségi száraz nedűket árusítanak – tanácsolja Szőke Andrea dietetikus.

A Magyar Diabetes Társaság ajánlása

„Cukorbetegek számára csak mérsékelt alkoholfogyasztás tanácsolható, mert az alkoholfogyasztás fokozhatja a nem kívánt vércukoresés kockázatát, különösen inzulinelválasztást fokozó szereket, vagy inzulin(oka)t kapó személyek esetében. A szervezetben jelen lévő alkohol – lebomlásáig – gátolja a májban történő glikogénbontást és következményesen a vércukoresés ellensúlyozását szolgáló hepatikus glukózkibocsátást. Tanácsolható ezért, hogy a cukorbeteg – ha kívánja – elsősorban a főétkezésekhez kapcsolódóan fogyasszon alkoholt. Cukorbeteg nők számára naponta legfeljebb 1, férfiak részére 2 egység fogyasztása tanácsolható. A WHO korábban meghatározta a különféle szeszes italok egy egységnyi mennyiségét, ami 1–1,5 dl bornak, 3 dl sörnek, 3 cent tömény italnak, azaz kb. 15 gramm tiszta alkoholnak felel meg.” (Diabetologia Hungarica XXVIII. évfolyam 3. szám)

Mitől édes a bor?

Az alkohol a mustban levő cukorból képződik, annál erősebb, tartósabb lesz a bor, minél több cukrot tartalmazott a szőlőlé. A cukrok közül az erjedés után marad még a borban fruktóz és glükóz, ha kevés, akkor száraz, ha sok, akkor édes az adott nedű.

Megkülönböztetünk száraz (4 gramm/liter vagy ennél kevesebb), félszáraz (4,1-12 g/l), félédes (12-45 g/l) és édes (45 g/l felett) borokat. A bor savassága is befolyásolja azt, hogy mennyire érezzük édesnek az adott bort, ezért ne csak az ízlelésre hagyatkozzunk, hanem kérdezzük ki a pincér vagy a borkereskedő véleményét, hogy mit ajánl számunkra.

Megkóstoltuk...

Az egyik villányi száraz 4 gramm/liter, a szekszárdi, szintén száraz vörös bor pedig még ennél is kevesebb cukrot tartalmazott. A fehérek közül az egyik hárslevelűnél is találtunk alacsonyabb cukortartalmú bort. Kóstoltunk tihanyit, volt olyan merlot, amelynek cukortartalma jóval meghaladta a 10 g/l-t. Kipróbáltunk egy félszáraz olaszrizlinget, ez is túllépte a diabéteszesek számára még elfogadható cukormennyiséget.

Csak összehasonlításképpen: az egyik meggylikőr cukortartalma 32, a vermut értéke pedig 15 g/l volt. Ezeket és a különféle desszertborokat semmiképpen sem ajánljuk a diabéteszeseknek.

És mást? Cukorbetegség és alkoholfogyasztás

Szerző: Tóth András újságíró - WEBBeteg
Szakértő: Szőke Andrea dietetikus

Cikkajánló

Karácsonyi ételeink
Karácsonyi ételeink

Újragondolva egészségesebb verzióban.

Feledékenység
Feledékenység

Mi okozhatja még demencián kívül?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Oxygen Medical - Dr. Marton Anna, belgyógyász, kardiológus, diabetológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cukorbetegközpont - Dr. Porochnavecz Marietta, diabetológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Zsuga Judit és Bak Marianna
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs és Dr. Ujj Zsófia Ágnes

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Dr. Szanyi Andrea

Dr. Szanyi Andrea

Belgyógyász, háziorvos, geriáter

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Borus Hajnal

Dr. Borus Hajnal

Belgyógyász, Diabetológus

Budapest