Cukorbetegként a labdarúgó válogatottban

Tudomány Kiadó
megjelent:

A DiaEuro Nemzetközi Diabétesz Labdarúgó-bajnokság hazai válogatóját június 16-án tartották Budapesten. A helyszínen megalakult 7 fős magyar cukorbeteg labdarúgó-válogatott tagja Tordai Vince és Czernai Gábor is, akik csapatukkal képviselik hazánkat az augusztusban megrendezésre kerülő horvátországi nemzetközi tornán.

Tordai Vince: „Gyerekkori álmom, hogy felnőttválogatott legyek”

Mióta vagy cukorbeteg, miben változtatott ez a mindennapjaidon?

diaeuroTeljes mértékben megváltoztatta az életem, vagyis inkább a táplálkozási szokásaimat.

Kilenc éve vagyok diabéteszes, előtte egyetlen egy főzeléket sem ettem volna meg, zöldségeket is alig fogyasztottam, de azóta elmondhatom, hogy sokkal egészségesebben élek. 2002 óta vagyok igazolt labdarúgó, így két évet a diabétesz nélkül játszottam. Amikor bekerültem a kórházba, az első kérdésem a kezelőorvosomhoz az volt, hogy ugye focizhatok? Erre jött a mosolygós, ám annál határozottabb válasz: Sőt, kell is! Nehéz volt megszokni ezt az életmódot, de mostanra már belerázódtam. Sokszor azért nehezen viselem, hogy átgondoljam és számoljam, mit és mennyit ettem, de inzulinpumpával jóval szabadabban kezelem ezt a dolgot. Mint már említettem, 12 éves korom óta focizok versenyszerűen. Játék közben még nem volt olyan problémám, hogy a vércukorszintem közrejátszott volna a teljesítményemben.

Milyen korábbi eredményeid voltak a futballban?

Legjobb eredményeim között szerepel, hogy a Sárospataki TC-vel megnyertük a B.-A.-Z. megyei II. osztályt, majd egy évvel később a megyei I. osztályban a harmadik helyen végeztünk. Inkább az ifjúsági csapatot segítettem ebben a két idényben, de néha-néha a felnőttek között is megmutathattam a tudásom. Jelenleg a Heves megyei II. osztályban a Mátraderecske SE csapatát erősítem, és a közeljövőben fogjuk elkezdeni a tréningeket a következő idényre, így ez is nagy segítség lesz, hogy felkészüljek az EB-re.

Mi motivált a jelentkezésben?

Mire figyeljen a cukorbeteg sportolás közben? Mik a veszélyei?

A sportra biztatjuk a cukorbetegeket, hiszen a testmozgás jó hatással van a cukoranyagcsere egyensúlyának beállításában és fenntartásában, a normál testsúly elérésében és megtartásában, és nem utolsósorban a lelki egyensúly kialakításában is szerepet játszik. Mire figyeljen a cukorbeteg sportolás közben? Mik a veszélyei?

Egy közösségi portálon láttam a hirdetést, hogy a diabetes.hu oldalon lehet jelentkezni a DiaEuro labdarúgó-bajnokságra. Rögtön tudtam, hogy jelentkeznem kell! Gyermekkori álmom, hogy egyszer felnőtt-labdarúgóválogatott legyek, és ha minden jól megy, akkor ez augusztusban meg is valósulhat.

A válogatón jobbnál jobb játékosok ellen kellett játszani, de igyekeztem megfelelni az elvárásoknak.

Milyen reményekkel vágsz neki a versenyek?

Az augusztusi megmérettetésről, a többi csapatot nem ismerve, csak annyit tudok mondani, hogy a magyar diabéteszválogatott mindent meg fog tenni a lehető legjobb eredményért, ez látszott a játékosok hozzáállásán is! Bízom abban, hogy Horvátországban mindig több gólt tudunk rúgni, mint az aktuális ellenfél, és akkor semmi gondunk nem lesz!

Czernai Gábor: Jobban érzem magam a „sorstársak” között

Mióta vagy cukorbeteg, mennyiben nehezíti ez az életed?

diaeuro2002 óta vagyok cukorbeteg. Kicsit komplikálttá teszi a mindennapjaimat, hisz figyelnem kell a vércukorszintem kordában tartására és olykor a többszöri étkezés is nehézséget okoz, de összességében nincs okom panaszra, hiszen lehetne sokkal rosszabb is.

A sportteljesítményedet befolyásolja a diabétesz, volt már ebből problémád?

A teljesítményemen annyit befolyásol, hogy hamarabb elfáradok, és keményebb edzéseken, meccseken előfordul a hipoglikémia is. Ezért minden edzés, illetve meccs előtt valami kis szénhidrátot elfogyasztok, hogy ezt elkerülhessem. Elfogadtam már ezt az ,,állapotot”, hisz változtatni nem tudok rajta, csak együtt élni vele, de bízom az orvostudományban, hogy kitalálnak valamit, ami valamilyen szintű segítséget nyújt nekem és cukorbeteg társaimnak.

Mióta focizol?

Pontosan nem tudom megmondani, de nagyjából 15-16 éve. Encsen, a megyei I. osztályban játszom. Nagy eredményeim még nincsenek, néhány I. osztályú bajnoki győzelem, illetve második és harmadik helyezések.

Hogyan készülsz a DiaEuro-ra, mit vársz a versenytől?

Elkezdődtek az alapozó edzések az encsi csapatnál, ami heti három edzést jelent, közben pedig focizom, amikor csak lehet. A versennyel kapcsolatban nincsenek konkrét elvárásaim. Jobban érzem magam olyan emberek között, akik tudják, milyen cukorbetegnek lenni, de azért győzni mennék ki elsősorban! Igyekszem a legjobb formámat hozni az edzéseken és a versenyen is. Imádok focizni, és amikor csak tehetem, rúgom a bőrt. Azt hiszem, ilyen körülmények között, ilyen csapatokkal ritkán van lehetősége az embernek játszani, mint a DiaEuro-n Horvátországban lesz!

(Tudomány Kiadó)

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Felszeghy Enikő, gyermekgyógyász, endokrinológus
Cukorbetegközpont - Dr. Porochnavecz Marietta, diabetológus
WEBBeteg - Dr. Barla Erzsébet, nephrológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.