Régmúlt korok diétája - 2. rész

szerző: Kicsák Marian, dietetikus - Diabetes
megjelent:

A régmúlt korok diétájáról szóló cikksorozatunk második részében a múlt század első évtizedeiben használt nyersanyagokról olvashat.

Régmúlt korok diétája - 1. rész

A XIX. század végén az az orvosi felfogás volt általános, hogy a szénhidráttartalmú élelmiszerek a cukorbetegek számára károsak. A szénhidrát-megszorítást egyesek odáig fokozták, hogy csekély szénhidráttartalmuk ellenére még a zöldségféléket is megtiltották. A cukorbetegek alig ehettek mást, mint zsírban vagy olajban kisütött húsokat. Hosszú idő telt el, míg végre felismerték, hogy a túlzott, akár napi 400 g fehérjebevitel káros. A cikksorozat előző része: Régmúlt korok diétája - 1. rész

Nyersanyagok a múlt század első évtizedeiben

Zöldség- és főzelékféléknél gondot jelentett, hogy sok közülük télen nem vagy csak magas áron volt beszerezhető. Másik nehézség, hogy a lakosság nemigen kedvelte a főzelékféléket. Az alacsony szénhidráttartalmúak közül a káposztaféléket, zöldbabot, karfiolt fogyasztották a betegek, de például a sóskát vagy parajt kevesen ismerték. A főzelékeket a magyarok általában bőséges rántással sűrítik, a párolt zöldfőzelékeket nem szívesen fogyasztják.

A zöldségeket akkoriban három csoportba osztották szénhidráttartalmuk szerint. 0–5% szénhidrát: paraj, salátafélék, sóska, spárga, karfiol, fehérkáposzta, karalábé, uborka, paradicsom, gomba, savanyú káposzta; 5–7% szénhidrát: zöldbab, kelbimbó, karotta, retek, tök, vörös káposzta, kelkáposzta, zöldpaprika; 7% és annál magasabb szénhidrát: zöldborsó, sárgarépa, hagyma, feketegyökér, cékla.

Több gyakorló orvos felismerte, hogy ez a csoportosítás kiigazításra szorul, hiszen a legtöbb zöldségféle nemcsak hogy nem magas szénhidráttartalmú, de az a szénhidrát nem is emészthető, ezáltal nem emelheti a vércukorszintet.

Azt már csak én teszem hozzá, hogy a táblázat 3. csoportjából hiányzik a sütőtök és a kukorica mint magas szénhidráttartalmú zöldség, nagy valószínűséggel azért, mert ezeket nem ajánlották fogyasztásra. A kukoricáról az volt a vélemény, hogy miután az érés során naponta változik a szénhidráttartalma, nehéz azt pontosan megmondani, másrészt a mennyiséget lemérni is körülményes, miután csöves kukoricáról van szó.

A zöldség- és főzelékfélékből napi 25–40 dkg-ot javasoltak fogyasztásra. A főzelékféléket Elliot P. Joslin két okból ajánlották: jóllakottság érzetét keltik, és segítségükkel sok zsírt lehet a szervezetbe juttatni. A zöldségféléket igen sok zsiradékot felhasználva párolták meg. A habarást nem liszttel és tejföllel, hanem tejföl és tojássárgája keverékével készítették. A nyers salátákat is bőségesen megöntözték olajjal, hogy zsírt tudjanak bevinni a szervezetbe.

A szárazhüvelyeseket − szárazbab, sárgaborsó, lencse − pontosan mért mennyiségben beillesztették a diétába, mert már tudták, hogy magas szénhidráttartalmuk ellenére nem emelik gyorsan a vércukorszintet.

A burgonyát a magyar konyha változatosan tudja elkészíteni, de magas szénhidráttartalma miatt egy-egy étkezésnél csak keveset engedélyeztek fogyasztani belőle.

Magas szénhidráttartalma miatt a hagyományos fehér kenyeret nem fogyaszthatták a betegek. Helyette többféle diétás kenyér készült, ahol a liszt nagy részét fehérje- vagy cellulóztartalmú anyagokkal, tojásfehérjével, korpával helyettesítették. Ezek a kenyerek közel 40 g szénhidrátot tartalmaztak 10 dekánként. Emiatt inkább csak az úgynevezett levegőkenyeret ajánlották a cukorbetegeknek.

Érdekes leírásra bukkantam, amely a kórházi betegélelmezésben írja le a liszt felhasználását: magas szénhidráttartalmuk miatt használatuk csak korlátolt mértékben és mindenkor pontos méréssel, csakis a legmegbízhatóbb konyhai személyzet kezében engedhető meg. Éppen a liszttel történik ugyanis a legtöbb visszaélés, mert elkészítésük után a felhasznált mennyiséget többé nem ellenőrizhetjük. Ezért sohasem engedhetjük meg, hogy a felhasználandó lisztmennyiséget becsléssel, szemmérték után állapítsák meg. Viszont, ha teljesen megbízható személyzetünk van, napi néhány deka liszttel a cukorbeteg étrendjén nagyon sokat javíthatunk.

A fehérjetartalmú élelmiszerekről azt gondolták: a cukorbetegek szempontjából a húsoknak a fehérje-, illetve a zsírtartalmát vesszük számításba. Minél zsírosabb valamely hús, annál kevesebb fehérjét tartalmaz, tehát zsíros húsokat különösen akkor adunk, amidőn a fehérjebevitel korlátozott, vagy ha a kalóriaszükségletet zsírokkal más úton nehezen tudnók fedezni… A halakról általában ugyanazt mondhatjuk, mint a húsfélékről; a kövér halakat itten előnyben részesítjük… A tojás fehérjében és zsírban gazdag tápszer, mely a diabetikusok étrendjében fontos szerepet tölt be… Egészségesek és betegek táplálkozásának egyaránt fontos alkatrésze a tej. Cukorbetegek táplálásában is gyakran lehet szükségünk tejre, különösen olyan komplikációkkal kapcsolatban, ahol folyékony étrend javallt (pl. műtétek stb.). Sajnos a tej elég magas tejcukortartalma miatt csak korlátolt mértékben, kisebb adagokban engedhető meg. Éppen ezért akárhányszor kénytelenek vagyunk a tej táplálóértékét fokozni úgy, hogy tejszínnel keverjük, ami által csökkent cukortartalom mellett zsírdúsabb tápszert nyerünk.

Diétás szabályok cukorbetegség esetén

A cukorbetegek diétájának összeállítását alapvetően a cukorbetegség fajtája (1-es vagy 2-es típus), valamint az egyéni adottságok (testsúly, életkor, társbetegségek) befolyásolják. Diétás szabályok cukorbetegség esetén

Zsírdús tápszerek

Elsősorban a közönséges disznózsír, vaj és libazsír az, amivel a betegek kalóriaszükségletét kielégíthetjük – írták. A vajat kenyér nélkül csak kevés beteg fogyasztja szívesen. Azoknál, akik a vajat retekkel, zöldpaprikával megenni nem hajlandók, vaj helyett inkább szalonnát adunk. Csontvelőt is adhatunk… Az olajat ételekben a magyar betegek legtöbbje nem szereti.

Az alacsony szénhidráttartalmú gyümölcsök fogyasztását kis mennyiségben engedélyezték. Tilosak azok, amelyek 15 százaléknál több cukrot tartalmaznak.

Bő zsírtartalmú maggyümölcsfélék (olajos magvak): nem teljesen szénhidrátmentesek, azonban szénhidrátjuk kevésbé kihasználható, mint a többi gyümölcsé, másrészt bő zsírtartalmúak.

Ételek édesítésére a cukorbetegek már édesítőszert használtak. A teát, kávét szabadon fogyaszthatták, a pótkávékat szénhidráttartalmuk miatt tiltották.

Konyhatechnikai szabályok

Minden cukorbetegnek pontos konyhamérlegre van szüksége. Minden felhasználandó nyersanyagot nyersen, tisztítva kell mérni!

Ha az ételeket nagyobb mennyiségben, több adagban készítik el, akkor a készült ételt annyi adagra kell elosztani, ahány adagnak megfelelő nyersanyagot használtak fel, így kiszámítható egy adag étel szénhidráttartalma!

A cukorbeteg éléskamrájában házi készítésű főzelékkonzerveket és gyümölcskonzerveket is raktározzon arra az időszakra, amidőn frissen ezek nem szerezhetők be!

Leghelyesebb, ha a beteg maga is lassanként megszerzi a diéta praktikus beállításához szükséges jártasságot, hogy ezáltal, orvosától kapott rövid utasítások értelmében diétáját lehetőleg egyéni ízléséhez mérten állítsa be, illetve képes legyen azon szükség esetén – megengedhető mértékben – változtatni. Ezeket az ismereteket klinikai betegeink közül számosan rövid idő alatt tökéletesen elsajátítják és megtanulják az orvosi utasítást – amely fehérjében, szénhidrátban, zsírban és kalóriában fejezi ki az elfogyasztandó mennyiséget – konyhai előírásokra átalakítani.

Diabetes, az Alapítvány a Cukorbetegekért lapja

Diabetes 2014/1 szám

Már 25. éve jelenik meg évi hat alkalommal a magazin, amely a cukorbetegeknek nyújt segítséget rengeteg fontos és hasznos információval a betegség kezeléséről és megelőzéséről, életmódi tanácsokkal, oktató írásokkal, receptekkel, rejtvénnyel.

Egy diabéteszesekből és egészségügyiekből álló csapat alapította, akik szívügyüknek tartották a cukorbetegséget és az érintettek kellő tájékoztatását. A szerkesztőség neves orvosok mellett több diabéteszest is foglalkoztat.

Ma szerte az országból háziorvosok, diabetológus szakorvosok írnak továbbképző jellegű cikkeket a kiadványba, hivatásos újságírók tudósítanak a különböző rendezvényekről. Segít eligazodni a betegeket érintő jogszabályok, mint pl. adókedvezmény, utazási kedvezmény vagy egyes felírhatósági szabályok között is.

A Diabetes kiadvány megrendelése

(Kicsák Marian, dietetikus)

Cikkajánló

Ünnepi balesetek
Ünnepi balesetek

A sérülések elkerülése és kezelése.

Karácsonyi ételek
Karácsonyi ételek

Milyen az egészséges ünnepi menü?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
Cukorbetegközpont - Szarka Dorottya, dietetikus, táplálkozásallergia szakember
WEBBeteg - Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos, Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Springmed - Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Dr. Szanyi Andrea

Dr. Szanyi Andrea

Belgyógyász, háziorvos, geriáter

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Borus Hajnal

Dr. Borus Hajnal

Belgyógyász, Diabetológus

Budapest