Nyár cukorbetegként - Hipoglikémia és más veszélyek

szerző: Dr. Porochnavecz Marietta, diabetológus - Cukorbetegközpont
frissítve:

A krónikus betegséggel küzdőknek a nyár nem egyenlő a felhőtlen kikapcsolódással, ugyanis vannak ekkor olyan tényezők, melyekre fokozottabban ügyelni kell. A cukorbetegséggel küzdők esetében ez hatványozottan igaz, mivel egy-egy figyelmetlenség akár komoly következményekkel is járhat.

Nyári veszélyek cukorbetegeknél

Nyáron az egész szervezetben változások mennek keresztül, hiszen a testnek alkalmazkodnia kell a hőséghez. Ekkor az egészségeseknél is a verejtékmirigyek fokozott működése miatt az ember könnyebben dehidratálttá válik, a vérnyomás és a vércukor szintje csökken, ráadásul kevesebb ételt is kívánunk a nagy kánikulában.

Diabétesz esetén a szervezet némileg máshogy működik és a következmények is veszélyesebbek: ekkor például a beteg kevésbé izzadhat, a vércukorszint is ingadozhat és gyakran kevésgé hatékony a szervezet hőszabályozása. A melegben, főleg, ha az magas páratartalommal is párosul, a szervezet fokozott üzemmódra kapcsol, az anyagcsere felgyorsul, ami miatt a glükóz szintje könnyen leeshet. A nagy hőségben sajnos gyakrabban alakul ki veszélyes hipoglikémiás állapot, ezért nagyon fontos ügyelni a vércukorszint túlzott csökkenésének elkerülésére, illetve időben való észlelésére!

A nyári melegben fokozódik a bőrfertőzések kockázata is. Az izzadás, a strandok látogatása és a magasabb hőmérséklet kedvez a baktériumok és gombák elszaporodásának, ami növeli a gombás fertőzésekre és a cukorbetegeknél egyébként is jelentkező lassabb sebgyógyulásra való hajlamot.

Miért nagyobb a hipoglikémia kockázata nyáron?

Hipoglikémiának azt az állapotot nevezzük, amikor a vércukor szintje a 3,8 mmol/l alá csökken. Mivel ekkor kevesebb cukor kering a vérben, így a sejtek éheznek, mivel nem jutnak hozzá elegendő mennyiséghez belőle. Ekkor a betegnél szédülés, remegés, izzadás, beszédzavar, súlyosabb esetben eszméletvesztés, életveszélyes állapot léphet fel.

Anyagcsereváltozások - Nyáron a szervezet anyagcseréje felgyorsul, ami elősegíti a vércukorszint csökkenését. Elsősorban a nagy meleg és a magas páratartalom növelheti a hipoglikémia rizikóját.

Táplálkozási szokások - Nyáron megváltoznak a táplálkozási szokások, a kánikulában kevesebb ételt kívánunk, illetve az év többi részében megszokotthoz képest más ételek fogyasztására nyílik lehetőség. Mindez megnehezíti a diéta pontos betartását.

Dehidratáció - A kiszáradás mindenki számára veszélyes, de a cukorbetegeknél már a kezdődő kiszáradás is hirtelen megzavarja a cukoranyagcserét. A vércukor értéke eltolódik, a keringő vértérfogat csökken, bizonyos inzulin készítmények fölszívódása is zavart szenved. A hőségben való kirándulás, elővigyázatosság nélküli mozgás, esetleg a nyáron jellemzőbb alkoholfogyasztás fokozz a dehidratáció kockázatát.

Leégés és napszúrás - A leégés stresszel járhat a szervezet számára, és a vércukorszint-emelkedését is előidézheti mindaddig, amíg be nem gyógyul a leégés okozta bőrsérülés. A napszúrás különösen veszélyes, ilyenkor hányás és láz lép fel, amire különös figyelemmel kell lenni. A hányás miatt nem csak nagy mennyiségű folyadékot veszít a beteg, de az étvágytalanság miatt az előírtnál kevesebb szénhidrátot tud bevinni.

Hányás, hasmenés - Nyáron gyakrabban előfordulnak a hányással, hasmenéssel járó megbetegedések, különösen ha olyan országba látogatunk, ahol más ételkészítési szabályok vannak, vagy nem figyelünk arra, mit iszunk (jégkocka, csapvíz kerülendő).

Alkoholfogyasztás - Az alkoholtartalmú italok nagy része vércukorszint-csökkenést eredményez, ezért ügyeljen arra, hogy csakis úgy fogyasszon alkoholt, hogy csak lassan iszik és közben falatozik valamit (pl. teljes kiőrlésű kekszet). Fontos továbbá, hogy nem mindegy, mit fogyaszt: cukorbetegként a száraz pezsgő, minőségi vörösbor (lehetőleg száraz) azok, melyek megengedettek- persze mértékkel.

Tanácsok a hipoglikémia elkerüléséért

Mérjen gyakrabban vércukorszintet

A nagy melegben érdemes gyakrabban ellenőrizni a glükóz szintjét, hogy még idejében felismerhesse, ha csökken a vércukor mennyisége. Reggel, valamint étkezések előtt/után mindenképp mérje meg, ám ha utazik valahova, akkor is célszerű előtte és a megérkezéskor is egy ellenőrzést tartania.

Alacsonyabb dózisú inzulin lehet szükséges

Kánikulában érdemes diabetológus tanácsát kikérni, aki akár az alkalmazott terápia módosítását javasolhatja. Gyakran az alkalmazott gyógyszer/inzulin dózisának csökkentésére lehet szükség, mert nyáron általában alacsonyabb a vércukor szintje. A gyógyszer vagy az inzulin adagolásának változtatásáról mindenképp egyeztessen orvosával!

Nyáron is kövesse diétáját

Ha nem tudja étellel, próbálja folyadék formájában bevinni a szénhidrátot, és kis mennyiségű, gyors hatású inzulint alkalmazzon. Előfordul, hogy a beteg azt hiszi, ha nem tud enni, akkor nincs szüksége inzulinra. Ez nem így van, mert az időközben fellépő betegség során még nőhet is az inzulin igény.

Tartson magánál szőlőcukrot és kekszet

Amennyiben hipoglikémiára utaló tüneteket tapasztal - sajnos könnyű összetéveszteni a kánikula okozta rosszulléttel -, mérje meg vércukorszintjét, majd egyen egy kis nassolnivalót! A diabetológus emellett azt tanácsolja, hogy a beteg a szőlőcukor mellett mindig vigyen néhány kekszet is magával, mert a szőlőcukor hipoglikémia esetén bár megemeli a vércukorszintet, de nem tudja tartósan megtartani a magasabb értéket. Ha hányás lép fel az inzulin beadása után, akkor is nagyon fontos a megfelelő szénhidrátmennyiség bejuttatása.

Rendszeres folyadékpótlás

Ne várja meg, míg szomjas lesz, igyon nagy mennyiségben lehetőleg vizet, és kerülje a vízhajtó hatású italokat (pl. kávé, jeges tea, alkohol). Amennyiben mégis bekövetkezik a vércukorszintesés, fontos a bőséges folyadékpótlás mellett az elektrolit bevitel is.

Napvédelem

A cukorbetegeknek a leégés és a napszúrás ellen mindenképp védekezni kell magas faktorszámú napvédő készítménnyel, valamint komolyan kell venni a figyelmeztetést: 11 és 15 óra között ne menjen ki a tűző napra, keressen inkább árnyékos helyet, pihenjen ebben az időszakban. Kalap, vagy kendő nélkül ne tartózkodjon a napon.

Ne hajtsa túl magát sportolás közben

Sportolni cukorbetegség esetén is lehet, sőt ajánlott is, hiszen a rendszeres testmozgás segít kordában tartani a vércukorszintet. Azonban nyáron ez nagyobb óvatosságot igényel, hiszen mind a hőség, mind felelőtlen mozgás vészesen csökkentheti a glükóz mennyiségét. Fontos, hogy lehetőleg kora reggel vagy este eddzen, és semmiképp se üres hassal álljon neki sportolni!

Kapcsolódó Mire figyeljen a cukorbeteg sportolás közben?

A lábsérülések elkerülése

A cukorbetegségben szenvedők esetében egy apró karcolás, sérülés is komoly problémákat eredményezhet, tehát jobb elkerülni, hogy pl. egy élesebb kődarab felsértse a talpát. Ezért lehetőleg mindig viseljen valamilyen lábbelit, még a vízben, tengerben is, hiszen ott még kevésbé vehetőek észre az éles kövek, külföldön a tengeri sünök. Ezáltal jelentősen csökkenthető az úgynevezett diabéteszes láb kialakulásának kockázata.

Kirándulás közben is viseljen kényelmes cipőt, ami nem töri a lábát. Minél gyakrabban szellőztesse lábbelijét és szárítsa meg lábait, az ujjak között is. A bőr szárazsága miatt a nyári környezeti hatások eredményeként könnyebben alakulnak ki mikrorepedések. Ezt elkerülendő szánjon időt nyáron is a lábápolásra és a regenerálódásra.

Kapcsolódó Diabéteszes láb: nyári veszélyek

A hőháztartás zavarai

A nyári kánikulát sokak szervezete nem viseli túl jól, hiszen a 30 fok feletti hőmérsékletben még az egészségesek is gyakran tapasztalnak rosszulléteket. Ez a cukorbetegekre fokozottabban igaz. A cukorbetegség szövődményeként jelentkező idegkárosodás rontja a hőérzékelést és a szervezet hőháztartását, így diabéteszeseknél szélsőséges esetben könnyebben alakulhat ki hőártalom.

Nyaralás esetén a fenti kockázatok fokozottan jelentkezhetnek, ezért mindig készüljön fel az utazásra, diabetológusával is egyeztetve.

Továbi nyári tanácsok

Dr. Porochnavecz Marietta, diabetológusCukorbetegközpont
Dr. Porochnavecz Marietta, diabetológus

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Felszeghy Enikő, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Krasznai Éva, újságíró
WEBBeteg - Dr. Barla Erzsébet, nephrológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.