Meghosszabbítja-e a kávé vagy a tea a cukorbetegek életét?

DRportal
megjelent:

A diabétesszel diagnosztizált betegek számára sok étel és ital kerül tiltólistára, ám egy új kutatás szerint a kávét és teát nem kell kiiktatniuk, mivel mindkettő segíthet megelőzni a betegek idő előtti halálozását. Legalábbis akkor, ha a diabéteszben szenvedő beteg nőnemű.

A kutatók megállapították, hogy azoknál a diabéteszben szenvedő nőknél, akik naponta legalább egy csésze kávét (100 mg koffein) fogyasztottak, a 11 éves vizsgálat folyamán 51%-al alacsonyabb volt a halálozás kockázata, mint azoknál, akik ez idő alatt egyáltalán nem fogyasztottak koffeint.

„Mivel a világ népességének több mint 80%-a fogyaszt koffeint, fontos megértenünk annak cardiovascularis, daganatos és bármely okból bekövetkező halálozásra gyakorolt hatásait” - mondta a kutatást vezető Dr. Joao Sergio Neves, a portugáliai Sao Joao Kórház endokrinológus rezidense. „Vizsgálatunk a diabéteszben szenvedő nőknél szignifikáns inverz összefüggést mutatott ki a koffeinfogyasztás és a bármely okból bekövetkező halálozás között” – állítja Dr. Neves.

„Ezen eredmények alapján a diabéteszben szenvedő nőknek érdemes azt tanácsolni, hogy fogyasszanak több koffeint, mivel az csökkentheti a halálozás esélyét. Ez a diabéteszben szenvedő nők számára egyszerű, klinikailag előnyös és olcsó lehetőséget jelent” - hangsúlyozta Dr. Neves, aki ugyanakkor rámutatott, hogy a közvetlen ok-okozati kapcsolat nem bizonyított, csupán azt állapította meg, hogy a koffein fogyasztása és a halálozás kockázata kapcsolatban áll.

További vizsgálatok szükségesek

További tanulmányokra, randomizált klinikai vizsgálatokra van szükség a koffeinfogyasztás előnyeinek igazolásához. A tanulmány szerzői egy amerikai vizsgálat információt tekintették át, amelybe 3000, 1-es és 2-es típusú diabéteszben szenvedő beteg került bevonásra. Az egészségi állapotukra vonatkozó általános információk mellett a kutatók kikérdezték a résztvevőket arról, hogy mennyi kávét, teát illetve koffeintartalmú üdítőitalt fogyasztanak. A vizsgálat során valamivel több, mint 600 résztvevő hunyt el.

A kutatók megállapították, hogy a diabéteszben szenvedő nőknél a koffeinfogyasztás mértékével fordított arányban állt a halálozás kockázata, azaz minél több koffeint fogyasztottak, annál alacsonyabb volt a halálozás kockázata. Azoknál, akik kávé formájában napi 100-200 mg koffeint fogyasztottak, 57%-al alacsonyabb volt a halálozás kockázata, mint azoknál, akik nem fogyasztottak koffeint. Azoknál, akik kávé formájában napi 200 mg-nál is több koffeint fogyasztottak (napi 12 csésze), a kockázat 66%-al csökkent. A kutatók rassz, életkor, iskolázottság, jövedelem, dohányzási státusz, testsúly, alkoholfogyasztás, vérnyomás és diabéteszes vesebetegség szerint korrigálták az adatokat.

Koffein - Ajánlott mérték és a koffeinmérgezés tünetei
Mivel ma már több olyan termék is tartalmaz koffeint, amelyről nem is gondolnánk, könnyen előfordulhat, hogy az ajánlott napi bevitelt túlhaladó mértékben juttatjuk azt a szervezetünkbe. A koffein megtalálható a különböző energia- és sportitalokban, egyes gyógyszerekben, kávéban, teában, csokiban, valamint a guaranát tartalmazó italokban is.
Koffein - Ajánlott mérték és a koffeinmérgezés tünetei

Koffein - Számít, hogy kávé vagy tea?

A tanulmány a teából származó koffein fogyasztása kapcsán más előnyt tapasztalt, nevezetesen azt, hogy azoknál a nőknél, akik tea formájában fogyasztották a legtöbb koffeint, 80%-al alacsonyabb volt a daganatos betegségből adódó halálozás kockázata, azokhoz képest, akik nem ittak teát. A szerzők ugyanakkor megjegyezték, hogy a tanulmányban nagyon kevés teaivó nő szerepelt.

Dr. Neves szerint a kutatók nem tudják biztosan, hogy a férfiaknál miért nem tapasztalták a koffeinfogyasztás előnyeit. Ennek egyik lehetséges magyarázata, hogy a két nem a hormonális és nem hormonális tényezők tekintetében biológiailag eltérő, főként a cardiovascularis rendszer szintjén. Mindazonáltal nem zárható ki, hogy a vizsgálati minta nem volt elegendő ahhoz, hogy a koffeinfogyasztás kapcsán a férfiak között is kimutassunk valamicske előnyt.

Miként csökkentheti egy italféleség a nők halálozási kockázatát?

A vizsgálatban tapasztalt túlélési előny közvetlenül a kávéban lévő koffeinhez vagy a kávé egyéb alkotóelemeihez kapcsolódhat.” – véli Dr. Neves. Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy kávé vagy tea fogyasztását követően a diabéteszes betegek inzulin-szenzitivitása és vércukorkontrollja javul. Emellett a koffeintartalmú italokban lévő ásványi anyagok, fitokemikáliák és antioxidánsok is hozzájárulhatnak a nők mortalitásában tapasztalt előnyhöz.

„Más vizsgálatok már igazolták, hogy a koffein egészségügyi szempontból hasznos, és ez egy újabb bizonyíték ennek megerősítésére” - mondta Dr. Robert Courgi, a Southside Kórház endokrinológusa, aki nem vett részt a tanulmányban, de a szerzőkhöz hasonlóan azt vallja, hogy további prospektív tanulmányokat kell végezni a koffein feltételezett előnyének bizonyítására.

A cukorbetegség tünetei
Minden betegre legalább egy ember jut, akinél még nem jelentkeztek a cukorbetegség tünetei, ezért nem is tud róla. Ismerje meg a cukorbetegség fő tüneteit, első jeleit!
Ezek a cukorbetegség tünetei, figyelmeztető jelei

DRportal logó Forrás: DRportal
Sept. 14, 2017, Congress of European Association for the Study of Diabetes, Lisbon, Portugal

Cikkajánló

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Dr. Szanyi Andrea

Dr. Szanyi Andrea

Belgyógyász, háziorvos, geriáter

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Borus Hajnal

Dr. Borus Hajnal

Belgyógyász, Diabetológus

Budapest