Állandó fáradtságot érez étkezés után? Lehet, hogy IR-rel küzd
Az inzulinrezisztencia (IR) alapvetően a cukoranyagcsere betegsége, ám igen sokrétű következményt vonhat maga után. A tünetei is igen változatosak, ilyen például az étkezést követő fáradtságérzet. Dr. Koppány Viktóriát, a Budai Endokrinközpont PCOS- és inzulinrezisztencia-specialistáját kérdeztük.
Amennyiben az inzulin nincs jelen elegendő mennyiségben, illetve ha valamilyen okból nem képes ellátni feladatát, akkor zavar alakul ki az energia-háztartásban.
Gyors felszívódású szénhidrátok bőséges fogyasztását követően (pl. fehér lisztből készült pékáruk, tészták, édességek) hirtelen megnő a vércukorszint, majd ellensúlyozásként az inzulin mennyisége is, ennek következtében pedig leesik a glükózszint. Ez okozza az álmosságérzetet, a fáradékonyságot, és társulhat hozzá remegés, szapora szívverés is – avat be a részletekbe dr. Koppány Viktória.
A betegséget cukorterheléses laborvizsgálattal mutatják ki. Az inzulinrezisztencia vizsgálat során meghatározott mennyiségű cukrot kell elfogyasztani, és azt vizsgálják, hogy ez a cukor hogyan jelenik meg a vérben. A vizsgálat során többször vesznek vért: egyszer a cukor elfogyasztását megelőzően, majd ezt követően többször. A vér cukorszintjét minden mintában megmérik. Az inzulinrezisztencia vizsgálatot tovább lehet pontosítani, amennyiben nemcsak a vér cukorszintjét határozzák meg, hanem megmérik az inzulinszintet is.
Bővebben Inzulinrezisztencia - Jelentése, tünetei és kezelése
(Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus)