Speciális diétás igényű gyermeke van? Mire kell figyelni az iskolai menzán?

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
frissítve:

A speciális diétás igényű (cukorbeteg, táplálékallergiás, ételérzékeny) gyermekek étrendje is fedezzen minden, a fejlődésükhöz és növekedésükhöz szükséges tápanyagot, akkor is, ha ez többletmunkát jelent a közétkeztetésben dolgozók számára - hangsúlyozza az általunk megkérdezett gyermekdietetikus.

Az oktatási intézményekben minden, szakorvos által igazoltan diétás étkezést igénylő gyermeknek biztosítani kell az egészségi állapotának megfelelő étkezést – olvasható a minisztériumi rendeletben.

A leggyakoribb betegségek, amelyekkel a közétkeztetésben találkoznak:

  • Táplálékintoleranciák – emésztési, felszívódási zavarok
  • Táplálékallergiák – hátterében a szervezet immunrendszerének túlérzékenységi reakciója áll (jelölésköteles allergének: glutén, rákfélék, tojás, hal, földimogyoró, szójabab, tej, diófélék, zeller, mustár, szezámmag, kén-dioxid, csillagfürt, puhatestűek).
  • Cöliákia – autoimmun betegség, az immunrendszer tartós érzékenysége a glutén nevű fehérjével szemben.
  • Cukorbetegség.

Majdnem minden iskolába járnak cukorbetegek!

Hazánkban közel egymillió embert érint a cukorbetegség, ebből az 1-es típus közel 50 ezret. Szinte minden óvodába, iskolába jár diabéteszes gyerek. Tipikusan olyan betegség, amely egészségnevelést kíván – mondta dr. Kis János Tibor, a Magyar Diabétesz Társaság tagja, diabetológus a KiDS elnevezésű iskolai oktatási program beharangozóján. Úgy véli: a betegellátást is jelentősen segíti, ha minél több gyermek, szülő és pedagógus képes felismerni a cukorbetegség jeleit. A diabétesz kezelésében az edukáció mellett kiemelt szerep jut a rendszeres szűrésnek és az egészséges táplálkozásnak is.

A gyermek napközben, az iskolában legalább háromszor étkezik, így nagyon fontos, hogy mi kerül a tányérra. Cukorbetegség vagy egyéb szénhidrátanyagcsere-zavar esetén az ételkészítésre vonatkozó előírások kevésbé szigorúak, az ételek tálalása során azonban figyelembe kell venni a gyermek részére előírt elfogyasztható szénhidrátmennyiséget, ami azt jelenti, hogy dietetikus felügyelete mellett ki kell mérni a személyre szabott megengedett adagnagyságot – nyilatkozta kérdésünkre Rajcsik Enikő, a Cukorbetegközpont dietetikusa.

Cöliákia

A glutén megtalálható számos gabonafélében!

A cöliákia egy autoimmun betegség, az immunrendszer tartós érzékenysége a glutén nevű fehérjével szemben. A gluténnal szemben a beteg immunrendszere ellenanyagot termel, ami a szervezetben autoimmun folyamatot indít el. Ennek következtében krónikus gyulladás alakul ki a vékonybélben, a bélbolyhok elsorvadnak, ami miatt felszívódási zavar és hiánytünetek léphetnek fel. A glutén megtalálható számos gabonafélében: búza, rozs, árpa, tönkölybúza, tritikálé, kamut. Tilos minden olyan élelmiszer fogyasztása, mely ezeket és ezek keresztezett és fajtaváltozatait bármilyen formában tartalmazza.

A cöliákia diétájára vonatkozóan a közösségi étkeztetésben szintén szigorú előírások vannak.

  • A gluténmentes ételek elkészítését el kell különíteni (külön főzőkonyha vagy más időben készül).
  • Az ételkészítés során használt konyhai eszközöket és edényeket is meg kell különböztetni. A keresztszennyeződés lehetőségét minden munkafolyamatban meg kell előzni.

Ezt olvasta már? A fel nem ismert lisztérzékenység veszélyei

Az iskoláskorú gyermek jelenlegi étkezése kihat a későbbi életmódjára is!

Részletek:

Táplálékallergia és ételintolerancia

A táplálékallergiákat és a táplálékintoleranciákat gyakran összekeverik, pedig alapvető különbség van köztük. Az intoleranciák valójában emésztési, felszívódási zavarok, amik mögött nincsen immunreakció. A hátterében álló ok, hogy a szervezet nem tudja megemészteni egy étel valamely összetevőjét (pl. laktóz vagy fruktóz) és ez okozza a panaszokat.

A táplálékallergiák hátterében a szervezet immunrendszerének túlérzékenységi reakciója áll. A táplálék vagy annak bizonyos összetevője allergénként viselkedik és allergiás reakciót vált ki. Az allergiák gyakorisága gyermekkorban 5-8%, míg felnőtteknél 1-2%, tehát a gyermekek nagy része kinövi.

Bár a két állapotnak hasonló tünetei lehetnek, az allergia veszélyesebb az intoleranciánál, mivel súlyos reakciót is kiválthat. Ebből kifolyólag a diétája is szigorúbb, nem megengedett a nyomokban allergént tartalmazó ételek fogyasztása sem. A közétkeztetésen is szigorúbb szabályok érvényesek az ételek elkészítésénél, a keresztszennyeződés lehetőségét is ki kell zárni.

Ezt olvasta már? Ön tudja, mit tegyen anafilaxiás sokk esetén?

Ha multiplex az allergia

A már említett leggyakoribb diéták elkészítése általában nem okoz gondot a közétkeztető cégeknek, a nagyobb kihívást a komplex diéták megoldása jelenti, például egy multiplex allergiás (tej-, tojás-, földimogyoró-allergiás gyermek) vagy egy cukorbeteg cöliákiás gyermek étrendje. A keresztallergiák miatt szintén felmerülhetnek olyan többszörösen összetett diétaigények, melyek megvalósítása nagy odafigyelést igényel – teszi hozzá Rajcsik Enikő.

  • A diétás étrendet kizárólag dietetikus szakember tervezheti meg.
  • Az étlapon fel kell tüntetni az étkezések tápanyagtartalma és a sótartalma mellett a miniszteri rendeletben meghatározott allergén összetevőket is.

A cél: ugyanazt az ételt kapják, de speciális igényeikhez igazodva

A diétás étlap tervezésekor az ún. azonos alapanyagrendszer alkalmazásával megoldható, hogy amikor csak lehetséges, a diétázó gyermekek is ugyanazt az ételt kapják, mint társaik. Az azonos alapanyagrendszer lényege, hogy a normál étrend ételeiből és alapanyagaiból vezetik le a diétás étlapot, a problémát okozó nyersanyag lecserélésével vagy a konyhatechnológiai eljárás módosításával.

A közösségi étkeztetésben előfordulhat, hogy a különböző diétás igényekre tervezett étlapokat összevonva a gyermekek „mindenmentes” ételeket kapnak. Az ilyen étrend szükségtelen megszorításokhoz vezet, ezáltal indokolatlanul lecsökkentve a felhasználható nyersanyagok körét, valamint egyes tápanyagok bevitelét. Ezért fontos lenne, hogy az intézményi étkeztetésben, a speciális diétás igényű gyermekek étrendje is fedezzen minden, a fejlődésükhöz és növekedésükhöz szükséges tápanyagot, akkor is, ha ez többletmunkát jelent a közétkeztetésben dolgozók számára – hangsúlyozza a táplálkozástudományi szakember.

Diabétesz oktatási program indult öt általános iskolában

A KiDS oktatási programot általános iskolás gyerekek, szüleik és tanáraik számára hozta létre Nemzetközi Diabétesz Szövetség, Magyarországon a Sanofi támogatásával és az Egy Csepp Figyelem Alapítvány közreműködésével valósul meg. A program célja, hogy felhívja a gyerekek, szülők és tanárok figyelmét a cukorbetegséggel kapcsolatos ismeretekre, illetve hogy segítse a cukorbeteg gyermekek iskolai integrációját. A program jelenleg öt magyarországi iskolában segíti a cukorbeteg gyermekek integrációját és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának korai megelőzését. A KiDS magyarországi programjában kiemelten hangsúlyos szerepet kapnak a fiatalok egészséges életmódjával kapcsolatos, valamint a betegségmegelőzésről szóló ismeretek is.

Mindenkihez szólnak!

A program abban segíti az oktatási intézményeket, hogy azok megfelelő támogatást tudjanak nyújtani a cukorbeteg gyermekek számára. A KiDS program egyes elemei – képzések, interaktív tananyagok, tematikus napok – nem csupán a cukorbeteg kisgyerekekhez, hanem az őket körülvevő pedagógusokhoz, szülőkhöz és egészséges osztálytársakhoz is szólnak.

Pap Lászlóné, a programhoz csatlakozó Lázár Ervin Általános Iskola igazgatója kiemelte, hogy az élményalapú oktatás nagyon fontos és hatékony. Amennyiben a gyerekek testközelből ismerkedhetnek meg egy-egy jelenséggel, betegséggel vagy éppen problémával, sokkal jobban megjegyzik az azzal kapcsolatos tudnivalókat.

Tematikus napok!

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány az által fejlesztett, 5 állomásból álló játékos foglalkozás formájában ismerteti meg a 9-11 éves korosztályt azzal, hogyan élik mindennapjaikat cukorbeteg társaik. A gyerekeknek szóló tematikus napokat, melyek lebonyolításában a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületének önkéntesei is részt vesznek, november 16. és december 5. között rendezik meg három vidéki és két fővárosi iskolában.

Tovább Országos iskolai menzareform és amit a dietetikus mond

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Tóth András újságíró
Szakértő: Rajcsik Enikő, dietetikus

Cikkajánló

Torma
Torma

Milyen hatással van egészségünkre?

Alkoholmentes ünnepi italok
Alkoholmentes ünnepi italok

Finom, egyszerű receptek.

Budai Allergiaközpont - Dr. Sárdi Krisztina, belgyógyász, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Csáki Csilla, allergológus, klinikai immunológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Tóth András, újságíró
Budai Allergiaközpont - Dr. Garaczi Edina, bőrgyógyász, allergológus

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Dr. Szanyi Andrea

Dr. Szanyi Andrea

Belgyógyász, háziorvos, geriáter

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Borus Hajnal

Dr. Borus Hajnal

Belgyógyász, Diabetológus

Budapest