Új remény a cukorbetegeknek: a fahéj
Orvosi vizsgálat bizonyítja, hogy a fahéj csökkenti a táplálékbevitel hatására felszabaduló inzulin szintjét az inzulinigény csökkenése által. Az erről szóló közlemény 2009. március 1-jén az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban jelent meg.
A szignifikáns étkezés utáni inzulinszint-csökkenés 3 g fahéj elfogyasztása után volt észlelhető. Nemcsak az inzulin szintje csökkent, hanem a glucagon-szerű peptid 1 (GLP-1) szintje növekedett, ez a fehérje a gyomor ürülését késlelteti, csökkenti az éhségérzetet, így a táplálékbevitelt.
Arra is fény derült, hogy mindez koncentrációfüggő, azaz összefüggés van az elfogyasztott fahéjmennyiség és a táplálékbevitel indukálta inzulintermelés csökkenése között.
Valószínű, hogy olyan mechanizmus áll a folyamat hátterében, hogy a fahéj hatóanyagai csökkentik az inzulinszükségletet azáltal, hogy növelik az inzulinreceptorok érzékenységét. Tehát azoknál a betegeknél, akiknél a szervezet inzulintermelése kimerült, a fahéj segítségével a szénhidrátok feldolgozásához szükséges inzulin-igény csökken.
A szerzők nagy reményeket fűznek ahhoz, hogy a jövőben a fahéj a diabetes mellitusban, hatékony terápia-kiegészítőként vegyen részt.