Érrendszerünk egészsége: mégse reggelizz úgy, mint egy király?

MTI
megjelent:

A vércukorszintet gyorsan és magasra emelő ételek rontják az erek működését, és ezzel fokozzák a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A vizsgálat eredményeit az Amerikai Szívgyógyász Kollégium folyóirata közölte.

Ételeink legnagyobb része tartalmaz szénhidrátot a gyümölcsöktől kezdve mindennapi kenyerünkön át a születésnapi tortáig. A szénhidrátok azonban jelentősen különböznek egymástól, attól függően, milyen mértékben és sebességgel növelik a szervezet vércukorszintjét.

A lassabban fölszívódó, szervezetünkbe fokozatosan bejutó szénhidrátok csak lassan és mérsékelten növelik a vércukorértéket. Ennek a folyamatnak a sebességét a szaknyelv glikémiás indexnek (GI) nevezi: ez nullától a százas csúcsértékig terjed. Minél egészségesebb egy szénhidrát, annál kisebb az index értéke.

Alacsony GI (40 alatt)

Közepes GI (40-59)

Magas GI (60-100)

Zöldségek: zöld zöldségek, hagyma, fokhagyma, paradicsom, retek, földimogyoró, bab, lencse, vadrizs, csicseriborsó

Zöldségek: héjában főtt krumpli, kukorica, fehérrépa, zöldbab, tök, cékla

sült krumpli, krumplipüré, palacsinta,

Gyümölcsök: alma, körte, cseresznye, narancs, kiwi, zöld szőlő, grapefruit, sárgabarack

Gyümölcsök: banán, mango, ananász, sárgadinnye, füge, mazsola

Gyümölcsök: érett banán, aszalt szilva, datolya, görögdinnye

Tejtermékek: zsírszegény tej, joghurt

pizza, gríz, tortilla, édesítetlen müzli

édesített tejtermékek

Kész élelmiszerek: teljes kiőrlésű tésztafélék, teljes kiőrlésű kenyér, zabpehely

háztartási keksz, fagyi, lekvár, méz

puffasztott rizs, fehér rizs

keserű csoki, gyümölcscukor

cukor, édesített müzli, sütemények, szörpök, gyümölcslevek

Michael Shechter és munkacsoportja, a Tel-avivi Egyetem kutatói 56, egészséges, de túlsúlyos, sőt kövér önkéntest vizsgáltak. A vizsgált nők és férfiak éjszaka nem ettek, majd egymást követő négy nap reggelén mindig másféle szénhidrátot kaptak reggelire.

Amikor a vizsgálat alanyai vagy alacsony glikémiás indexű reggelit (zabpelyhet) kaptak, vagy magasat (fehér kenyeret, kukoricapelyhet vagy krumplit), amely igen hamar magasra emeli a vércukorszintet.

Vércukorszint - reggeli előtt és után

Táplálkozási tippek

A kutatók reggeli előtt, majd azután is rendszeresen mérték a vércukorszintet és a felső végtag ereinek tágulékonyságát, ami érzékeny mutatója az ütőerek állapotának, rugalmasságának.

Néhány órán belül az alacsony glikémiás indexű reggeli után a vércukor lényegesen nem változott, de a gyors fölszivódású, magas glikémiás indexű reggelit követően 30-90 percig a vércukorszint magasra emelkedett.

Ez nem kóros jelenség, meglepetésként érte a kutatókat azonban, hogy a reggeli étkezés után két órával a felkar ereinek tágulékonysága mérséklődik.

A munkacsoport az eredményt úgy értékelte, hogy a reggeli összeállítása is akkor jobb, ha alacsony glikémiás indexű ételekből áll, mert az ellenkező hatás hosszú időn keresztül jelentősen növelheti a koszorúér-betegség kockázatát.

(MTI)

Cikkajánló

Láz, fájdalom?
Láz, fájdalom?

Csillapítsa tüneteit együtt, egyszerűen! (x)

A megfázás szövődményei
A megfázás szövődményei

Mik lehetnek ezek?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Benő Brigitta, Feövenyessy Krisztina
WEBBeteg - Tóth András, újságíró
WEBBeteg - Dr. Laczkó Andrea, belgyógyász, diabetológus
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Dr. Szanyi Andrea

Dr. Szanyi Andrea

Belgyógyász, háziorvos, geriáter

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Borus Hajnal

Dr. Borus Hajnal

Belgyógyász, Diabetológus

Budapest