Fogorvos diagnosztizálja a diabéteszt?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Egy, a New York University által végzett kutatás eredménye szerint, a fogínybetegségben szenvedők jelentős többségénél nagy a diabétesz kockázata is. A kutatók szerint a fogorvosok lehetnek az elsők, akik segíthetnek a betegség felismerésében és kezelésében.

A kutatás alapját egy, a 2003-2004 között diabétesszel nem diagnosztizált 2923 ember egészségügyi szűrése szolgáltatta. Ez alapján azt tapasztalták, hogy a fogágybetegségben szenvedők 93, míg a fogínybetegségben szenvedők 63 százaléka volt kitéve a diabétesz kockázatának.

Ezt látszik alátámasztani az a tény is, hogy minden magas magas diabétesz kockázatú emberből három volt ilyen jellegű panaszokkal fogorvosnál az elmúlt két évben.

A fogorvosi vizsgálat hasznos lehetőséget jelenthet a diabétesz felismerési folyamatában, fontos első lépés lehet abban, hogy megállapíthassák, kik azok, akiknek fokozottan javasolt a diabétesz szűrés.

A fogágy és fogínybetegségek mellett a túlsúly, a családban korábban előforduló cukorbeteg megbetegedések, a magas vérnyomás és koleszterinszint egyaránt fokozott kockázatot jelentenek a betegség kialakulására.

A vércukorszint természetes csökkentését segítik a béta karotin, króm, ginseng és lenmag tartalmú táplálékok.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás: DrCutler.com; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Laczikó Dorottya, klinikai kutató
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.