Cukorbetegség: átcsoportosítható-e az étkezések szénhidráttartalma?

szerző: Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor - Springmed
megjelent:

Átcsoportosítható-e az előzetesen egyeztetett (ajánlott) szénhidráttartalom az egyes étkezések között? A cukorbetegség meghatározó vonása, hogy az étkezéseket követő inzulinelválasztás elégtelen vagy hiányzik: a táplálékból felszívódó szénhidrát jelentős vércukorszint-emelkedést okoz(hat).

Ennek elkerülését szolgálja többek között a megfelelő, a napszakos inzulinérzékenységet is figyelembe vevő étrend. Ahhoz, hogy ez utóbbi pontos szerepét megérthessük, ismernünk kell az inzulinszekréció folyamatát és az inzulinérzékenységet befolyásoló tényezőket.

Inzulinelválasztás a szervezetben folyamatosan zajlik, egészséges emberben naponta átlagosan 40 egység (E) termelődik, és egy része alacsony koncentrációban, egyenletesen jut a véráramba – ez a 0,35- 0,80 E/testsúlykg mennyiségű ún. bazális vagy nyugalmi szekréció –, másik része az étkezésekhez igazodóan periodikusan kerül a vérkeringésbe.

A cukorbetegség figyelmeztető jelei

Becslések szerint minden cukor-betegre legalább egy ember jut, akinél már kialakult a betegség, de nincsenek tünetei, ezért nem is tud róla. A cukorbetegség legjellemzőbb tünetei

Ez utóbbit étkezési többletinzulinnak nevezzük, amely a napi inzulinszükséglet mintegy felét képezi. Hatásának korai vagy gyors fázisa az étkezés kezdetétől 67 számított 3-5 percen belül jelentkezik és 30 percig tart, az ezt követő második vagy késői szakasz időtartama további 30–120 perc. A termelődő mennyiség arányos a felszívódó szénhidrát mennyiségével (emellett egyes fehérjeösszetevők, aminosavak is befolyásolják).

A szénhidrát-anyagcsere szabályozásában az inzulin mellett két másik, elsődlegesen ilyen feladatot betöltő hormon, a glukagon és a mai ismereteink szerint kisebb jelentőségű amilin is részt vesz. Ismert továbbá néhány olyan hormon is, amelyek más elsődleges hatásaik mellett a vércukorszint szabályozásában is szerepet játszanak. Ezek – a növekedési hormon, a mellékvesekéreg (az ún. glukokortikoidok) és a mellékvesevelő hormonjai (az adrenalin és a noradrenalin) – a vércukorszintet emelik.

Szerepük az ún. ellenreguláció, a kívánatosnál nagyobb vércukoreséssel szembeni védelem biztosítása.

Támadáspontjuk összetett mechanizmusú. Gátolják az inzulin elválasztását, a zsír- és izomszövet cukorfelvételét, valamint fokozzák a máj cukorkibocsátását.

Stresszhelyzetekben e hormonok termelődése fokozódik, és említett hatásuk megelőző vércukoreséstől függetlenül is érvényesül, emelkedett vércukorszintet okozva.

Az étkezési többletinzulin elválasztása hármas élettani feladatot tölt be: segíti a „perifériás” szövetek, elsősorban a zsírés izomszövet cukorhasznosítását (azaz cukorfelvételét), a máj- és izomszövet keményítőraktárainak feltöltését, valamint gátolja a glukagon termelését. 1-es típusú cukorbetegségben az inzulintermelés hiányzik, így hiányzik az étkezési többletinzulin elválasztása is. Az utóbbi károsodása (késői, elhúzódóan lezajló és az egészségesekéhez képest kisebb csúcsmennyiséget eredményező inzulinkibocsátás) a 2-es típusú cukorbetegségnek is egyik legkorábbi jellemzője.

Mit mutat meg a GI?

A GI-ből arra tudunk következtetni, hogy milyen gyorsan szívódik fel az adott ételekből a szénhidrát. A vizsgált élelmiszer 50 g szénhidrátot tartalmazó mennyiségének elfogyasztását követő vércukorszint-emelkedést egy referenciához viszonyítják, s az érték 0 és 100 közé esik.
Szénhidrátok és a glikémiás index

Hogyan történhet az inzulin pótlása?

Az inzulin pótlása kívülről bejuttatott inzulinnal, illetve helyreállítása gyógyszerekkel serkentve a szénhidrátanyagcsere rendezését célozza. A gyógyszeres lehetőségek hatása azonban korlátozott. Ennek egyik oka az inzulinérzékenység – az említett hormonok napszakos elválasztásában mutatkozó ingadozás következményeként létrejövő – változása (hajnalban és reggel a legkisebb, délben a legnagyobb), a másik oka, hogy az adott inzulin vagy gyógyszer mennyiségét meghatározott, a beteggel előzetesen egyeztetett alkalmankénti szénhidrátbevitelhez igazítják.

Rendszerint három fő- és két-három köztes étkezést alkalmaznak (a főétkezések esetében nagyobb, a köztes étkezések – tízórai, uzsonna, pótvacsora – esetében alacsonyabb alkalmankénti szénhidráttartalommal), bár újabb kezelési rendszerekben (pl. ultragyors hatású inzulinanalógok vagy ún. étkezési vércukorszint-szabályozó tabletták alkalmazásakor) a köztes étkezések el is hagyhatók.

A labilis anyagcseréjű, az inzulinhatást érintő kis változásokra is érzékeny betegeken, az egyes étkezéseken belül néha a „lassú felszívódású” (ún. kolloid szénhidrátok, pl. kenyérfélék, péksütemények) és „gyors felszívódású” (ún. krisztalloid vagy elemi állapotú szénhidrátok, pl. gyümölcsök, tejtermékek) egyes étkezéseken belüli arányát is meg kell határozni, sőt, a szokásos hat helyett akár hét vagy nyolc étkezés beállítására is kényszerülhetünk.

Az egyes ételféleségek glikémiás indexének figyelembevétele az étrend összeállításakor szintén a szükséges mértékű étkezési többletinzulin-elválasztás biztosítását szolgálja. Mindezek magyarázzák, miért nem lehet az egyes étkezések szénhidráttartalmát összevonni és több különböző alkalom helyett egyszerre elfogyasztani, vagy – ami betegekkel folytatott beszélgetésekben ugyancsak gyakran elhangzó igény – miért nem szerencsés az egyes étkezéseket felcserélni, pl. ebédre csak „snacket”, uzsonnányi kis étkezést beiktatni, s a köztes étkezés idejében nagyobb mennyiségű szénhidrátot fogyasztani.

Funkcionális inzulinkezelési rendszerekben, közel 24 órás hatású, analóg, bázisinzulint használó rendszer esetén van lehetőség, az étkezések szabadabb időbeli eltolására, szénhidráttartalmuk kis változtatására. A fő- és köztes étkezések felcserélését, vagy több étkezés összevonását, azonban e rendszerek sem tudják biztosítani. A megoldást talán a vércukorszint változását észlelő, és az inzulint ehhez igazodóan, zárt rendszerben adagoló eszköz, a hordozható „mesterséges hasnyálmirigy” jelentheti, ilyen készülék azonban ez idő szerint nincs forgalomban.

Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor: Cukorbetegség

Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor: Cukorbetegség könyvborító

A kiadvány fülszövege: " Melyek a cukorbetegség fő típusai? Mi okozza a cukorbetegséget? Megelőzhető, illetve elkerülhető-e a cukorbetegség? Mi a táplálkozási piramis, és mi a jelentősége? Mit jelent a cukorbetegség "komplex kezelése"? Miért szükséges a vércukor önellenőrzés? Milyen gyakran mérjen vércukrot a cukorbeteg? Hogyan előzhetők meg a cukorbetegség szövődményei? Hol gondozzák a cukorbeteg terhest? A diabetológus-belgyógyász szerzőpáros ilyen és ehhez hasonló, a gyakorló cukorbeteg mindennapjai során leggyakrabban felmerülő kérdéseit gyűjtötte össze a kötetben. Ajánljuk a könyvet azoknak a cukorbetegségben szenvedőknek, akik többet szeretnének tudni a betegségükről és tudatosan kívánják a szükséges lépéseket végezni a cukorháztartás tartós egyensúlya és a jobb életminőség érdekében."

Szerző(k) - Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor
Szakmai lektor: Dr. Hidvégi Tibor
Felelős szerkesztő: Dr. Igazvölgyi Katalin
Felelős kiadó és főszerkesztő: Dr. Böszörményi Nagy Klára
Tipográfia és borítóterv: Németh János
SpringMed Kiadó, 2007, 208 oldal
www.springmedkonyvaruhaz.hu

(Springmed)

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Dr. Szanyi Andrea

Dr. Szanyi Andrea

Belgyógyász, háziorvos, geriáter

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Borus Hajnal

Dr. Borus Hajnal

Belgyógyász, Diabetológus

Budapest

Cikkajánló

Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?