Cukorbetegség - A glukoz paradoxon
Mit jelent a cukorbetegséggel kapcsolatban egyre gyakrabban emlegetett glukóz paradoxon fogalma? A cukorbetegség – kezeletlen formában – magas vércukorszinttel jellemzett állapot. S bár hátterében összetett anyagcsere-károsodás áll, amely a fehérje- és zsíranyagcserét is érinti, közvetlen kiváltója az inzulinelválasztás és/vagy -hatás károsodása.
E megfontolásokból adódóan az lenne várható, hogy a vércukorszint tartós rendezése a késői szövődmények elkerülésének leghatékonyabb eszköze. Míg a kisérszövődmények vonatkozásában ez többé-kevésbé helytálló, a nagyérszövődmények tekintetében csak korlátozott mértékben igaz.
Több vizsgálat azt mutatta ki, hogy más keringési kockázati tényezők, elsősorban az emelkedett vérzsírszintek és a magas vérnyomás normalizálása legalább ennyire fontos tényező. Ezt nevezi az újabb keletű szakirodalom glukóz paradoxonnak.
(Azért paradoxon, mert az ismereteink szerinti elsődleges károsodás, a vércukorszint- emelkedés normalizálása csak kismértékben véd a nagyérszövődményekkel szemben.) Ez persze nem jelenti azt, hogy lemondhatunk a vércukorszint tartós rendezéséről. Ellenkezőleg.
Mi az a "diabéteszes memória?"
Egy nemrég napvilágot látott értékelés, az Egyesült Államokban, 1DM-es cukorbetegek körében folytatott, az anyagcserekontroll és a szövődmények összefüggését elemző vizsgálat (Diabetes Control and Complications Study, nemzetközi rövidítéssel: DCCT vizsgálat) utánkövetése (Epidemiology of Diabetes Interventions and Complications: EDIC tanulmány) azt állapította meg, hogy a szervezet „emlékszik” az anyagcsere-állapotra, a glikémiás kontroll minőségére.
Ez az ún. diabéteszes memória segít abban, hogy az anyagcsere későbbi, kis mértékű romlása ellenére kisebb mértékű legyen az érkárosodás a kis- és nagyerekre vonatkozóan egyaránt, azokéhoz viszonyítva, akik anyagcserehelyzete hosszú időn keresztül elmaradt a kívánttól.
Mit mutat meg a glikémiás index? |
A GI-ből arra tudunk következtetni, hogy milyen gyorsan szívódik fel az adott ételekből a szénhidrát. A vizsgált élelmiszer 50 g szénhidrátot tartalmazó mennyiségének elfogyasztását követő vércukorszint-emelkedést egy referenciához viszonyítják, s az érték 0 és 100 közé esik. Szénhidrátok és a glikémiás index |
E diabéteszes memória közelebbi természetét tekintve egyelőre nem rendelkezünk adatokkal, nem ismert molekuláris háttere sem. A felismerés alátámasztja azonban azt a régóta követett gyakorlatot, hogy a vércukorszint tekintetében is a hosszú távú, célértékre törekvő kezelésre kell törekedni.
Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor: Cukorbetegség |
A kiadvány fülszövege: " Melyek a cukorbetegség fő típusai? Mi okozza a cukorbetegséget? Megelőzhető, illetve elkerülhető-e a cukorbetegség? Mi a táplálkozási piramis, és mi a jelentősége? Mit jelent a cukorbetegség "komplex kezelése"? Miért szükséges a vércukor önellenőrzés? Milyen gyakran mérjen vércukrot a cukorbeteg? Hogyan előzhetők meg a cukorbetegség szövődményei? Hol gondozzák a cukorbeteg terhest? A diabetológus-belgyógyász szerzőpáros ilyen és ehhez hasonló, a gyakorló cukorbeteg mindennapjai során leggyakrabban felmerülő kérdéseit gyűjtötte össze a kötetben. Ajánljuk a könyvet azoknak a cukorbetegségben szenvedőknek, akik többet szeretnének tudni a betegségükről és tudatosan kívánják a szükséges lépéseket végezni a cukorháztartás tartós egyensúlya és a jobb életminőség érdekében." Szerző(k) - Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor |
(Springmed Kiadó)